Ucraina: reconcilierea cu Rusia nu este posibilă în "următorii 100 de ani"

27 Feb 2023
Ucraina: reconcilierea cu Rusia nu este posibilă în "următorii 100 de ani"

Rusia trebuie mai întâi să se schimbe, să fie democratizată, demilitarizată și denuclearizată, spune premierul Denys Shmyhal, citat de agentia Anadolu din Turcia.

Premierul ucrainean a declarat duminică că o reconciliere între Moscova și Kiev nu este posibilă în următorul secol.

„Reconciliere, cooperare - Nu, nu în următoarea sută de ani. Rusia trebuie mai întâi să se schimbe, să fie democratizată, demilitarizată și denuclearizată”, a declarat Denys Shmyhal într-un interviu pentru săptămânalul german Focus.

Întrebat despre cum ar trebui să fie dezarmată Rusia, Shmyhal a enumerat ca perspective alte sancțiuni, refuzul de a coopera cu Rusia, confiscarea bunurilor rusești și un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina.

Shmyhal a mai spus că înghețarea conflictului dintre Moscova și Kiev pentru a opri alte vărsări de sânge este inacceptabilă din partea Ucrainei, deoarece „va juca doar pe mâna Rusiei și va duce la un alt război mare”.

Shmyhal a negat în continuare posibilitatea ca Ucraina să cedeze oricare dintre teritoriile sale Rusiei, spunând: „Societatea nu va permite acest lucru. Mii dintre cei mai buni oameni ai noștri au murit pentru ca noi să căutăm un compromis cu un terorist și un agresor sângeros care șantajează întreaga lume.”

„Singurul compromis este retragerea completă a trupelor ruse din Ucraina în interiorul granițelor anului 1991. Rușii trebuie să înceteze să tragă, să oprească agresiunea și să părăsească teritoriul nostru. Cred că schimbarea granițelor ar fi un compromis inacceptabil și pentru Europa”, a adăugat el.

„Vrem să trăim într-o țară dezvoltată, civilizată”

Despre procesul de aderare a Ucrainei la UE, Shmyhal a spus că acest lucru se întâmplă de mult timp.

„Credem că aceasta (aderarea la UE) este un obiectiv ambițios, dar realist și putem obține un consens al statelor europene în viitorul apropiat. Când războiul se va termina, vrem să trăim într-o țară europeană, dezvoltată și civilizată. Și știm exact ce trebuie făcut pentru asta”, a spus Shmyhal.

El a mai menționat că țara sa este unită în societate și guvern, spunând că, în consecință, Ucraina poate adopta și aproba legislația și reglementările europene foarte rapid.

El a mai spus că influența oligarhilor în țară a scăzut semnificativ de la începutul războiului Rusia-Ucraina, adăugând că Kievul a adoptat o lege anti-oligarhie și lucrează la îmbunătățirea legislației anti-monopol.

„Unii dintre oligarhi au părăsit țara, unii și-au pierdut influența în mass-media. Aproape niciunul dintre ei nu mai are influență politică. Mulți au fost forțați să-și închidă afacerile în estul Ucrainei – afacerile lor au fost ocupate sau distruse… Întreprinderile mici și mijlocii ar trebui să devină baza pentru viitoarea redresare a Ucrainei și a economiei sale”, a spus el.

Kievul a solicitat oficial aderarea la UE pe 28 februarie 2022, la patru zile după începerea războiului cu Rusia, pe care Moscova îl numește „operație militară specială”.

Comisia Europeană și-a emis avizul cu privire la aplicarea aderării Ucrainei la UE pe 17 iunie anul trecut, după care Consiliul European a acordat Kievului statutul de candidat.

În decembrie anul trecut, parlamentul Ucrainei a adoptat mai multe proiecte de lege recomandate de Comisia Europeană pentru a promova procesul de aderare a țării la UE.

„Nu există corupție sistemică în Ucraina astăzi”

Comentând schimbările recente în cadrul Ministerului Apărării în urma acuzațiilor de corupție din cadrul guvernului ucrainean, Shmyhal a spus că țara finalizează dezvoltarea infrastructurii anticorupție.

„Instituțiile funcționează pe deplin și verifică toate nivelurile pentru corupție. Societatea s-a schimbat ca urmare a acestui război și nu mai iartă semne de posibile greșeli. Avem toleranță zero față de corupție”, a spus el.

Menționând că reacția lor la astfel de cazuri este imediată, el a spus că reținerea persoanelor suspectate că au abuzat de puterea lor în funcție indică o schimbare în abordarea Ucrainei cu privire la aceste probleme.

„Nu există corupție sistemică în Ucraina astăzi. Manifestările izolate de corupție - subliniez cuvântul „izolat” - nu sunt tolerate, sunt imediat tratate”, a adăugat el.

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat pe 23 ianuarie că va remania oficialii de la diferite niveluri din ministere, organele administrative centrale și locale, precum și forțele de ordine pentru a construi „un stat puternic”, ca parte a represiunii împotriva corupției.​

Alte stiri din Externe

Ultima oră