Procurorul general al Ucrainei a demisionat după acuzații de corupție: sistemul le permitea oficialilor să scape de înrolare

23 Oct 2024
Procurorul general al Ucrainei a demisionat după acuzații de corupție: sistemul le permitea oficialilor să scape de înrolare

Procurorul general al Ucrainei, Andriy Kostin, și-a anunțat demisia marți, 22 octombrie, în urma unei anchete a serviciilor de securitate care a scos la iveală un vast sistem de corupție, scrie RFI.

Acest sistem le-ar fi permis oficialilor din administrația sa să scape de înrolarea militară, în timp ce armata se luptă să-și reînnoiască rândurile după doi ani și jumătate de invazie rusă. Kostin devine astfel al treilea procuror general care își părăsește funcția de la venirea la putere a lui Volodymyr Zelensky.

În regiunea Hmelnytskyi din vestul Ucrainei, de exemplu, aproximativ 50 de procurori ar fi obținut certificate frauduloase de dizabilitate de la un funcționar al consiliului medical de stat, protejându-i de introducerea în armata grea a țării. Oficialul a fost arestat și acuzat de corupție – schema de evaziune a proiectului i-a adus sute de mii de dolari, scrie Politico

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), un organism intern de informații, a prins un alt oficial medical din regiunea Mykolaiv cu 450.000 de dolari în numerar nedeclarat. Ea și-a eliberat, de asemenea, certificate de handicap pentru ea și pentru fiul ei, care avea un pașaport rusesc, a spus SBU.

Fraudarea certificatului de handicap

Scandalul datează de la începutul lunii octombrie, când presa a dezvăluit o rețea care emite certificate de handicap false în regiunea Hmelnytskyi, în vestul țării. Aceste certificate false au permis bărbaților să scape de mobilizarea militară în timp ce primeau pensii de invaliditate de până la câteva sute de euro pe lună.

Ancheta Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a relevat că 4.100 de certificate de handicap au fost eliberate pe baza unor documente falsificate. Se spune că peste 50 de procurori din această regiune ar fi obținut pensii mari, pretinzând că sunt invalizi. La începutul lunii octombrie, autoritățile ucrainene au anunțat că au confiscat echivalentul a aproape cinci milioane de euro în numerar de la șeful unei comisii medicale regionale. Alte cazuri similare au fost descoperite ulterior.

O provocare pentru reformele ucrainene

Acest sistem de corupție pare să fi început cel puțin de la președinția predecesorului lui Volodimir Zelenski, Petro Poroșenko, în timp ce din 2014, Ucraina lucrează la reformarea instituțiilor sale sub supraveghere occidentală, pentru a elimina corupția și a completa lista de acuzații stabilită de Bruxelles cu în vederea aderării viitoare la Uniunea Europeană.

Dar de la începutul invaziei ruse au izbucnit mai multe scandaluri mari, inclusiv în cadrul Ministerului Apărării și al armatei, care au dus la demiterea și arestarea unor înalți oficiali. În 2023, Volodymyr Zelensky luase deja decizia de a demite toți oficialii regionali responsabili cu înrolarea militară pentru a învinge corupția care domnește în serviciile lor.

Kostin a demisionat după o ședință a Consiliului Național de Securitate și Apărare, la care Zelensky a promis că va examina toate certificatele de handicap, precum și procesul de acordare a dizabilităților.

„Aceste decizii includ digitalizarea procedurilor pentru toate etapele comisiilor de experți medicali și sociali; o verificare amănunțită a declarațiilor membrilor comisiilor medicale; verificarea și revizuirea deciziilor nejustificate privind statutul de handicap al funcționarilor; și un audit al angajărilor relevante ale pensiilor”, a spus Zelensky .

Alte stiri din Externe

Ultima oră