"Ei bine, există un alt motiv de îngrijorare", avertizează analistul militar într-un editorial pentru publicația americană Forbes.
Potrivit lui Bonenberger, care a fost ofițer în armata SUA între 2005 și 2012, Ucraina este mult mai puternică decât se crede. "Până acum, ucrainenii s-au luptat cu o mână legată la spate. Majoritatea armelor puternice ai fost ținute în mod deliberat în depozite pentru a elimina riscul ca Rusia sa concentreze şi mai multă forţă militară în război. Ultima dată când militarii ucraineni au efectuat o ofensivă împotriva separatiștilor, în luna august a anului trecut, a înregistrat un succes rapid. Rusia a trebuit să mute mii de trupe peste graniță pentru a consolida apararea separatiștilor, i-a ajutat cu artilerie, tancuri și sisteme antiaeriene (inclusiv o baterie BUK, care a doborât avionul de pasageri MH17). De atunci s-a stabilit ca anumite tipuri de arme să nu mai fie utilizate, spre exemplu avioanele, ajungându-se la un status quo. Luptele din estul Ucrainei s-au echilibrat.
Mulți în Occident cred că Rusia poate decide să rupă acest status quo în orice moment și să ajungă rapid la Kiev sau Odesa. Totodata, există convingerea ca Ucraina nu este capabiăa să reziste în fata rușilor, iar capacitățile sale de apărare nu sunt suficiente pentru a rezista unei invazii. Probabil în Rusia se trăiește cu aceleași percepții, pentru că trupele ruse nu au depus niciun efort important pentru a captura pozițiile ucrainenilor. Până astăzi, ei au atacat pe linia de apărare, sau au manevrat trupe pentru a captura soldații Gărzii Naționale în încercuiri, iar apoi negociau predarea cu autoritățile ucrainene.
Dar Ucraina are capacități defensive sofisticate, care cresc pe zi ce trece. Ucrainenii, mai ales cei din Kiev și o parte din vestul și sudul țării se dedică tot mai mult acestui război, pe măsură ce le sunt uciși sau răniți prietenii și apropiații pe linia frontului. În plus, unitățile militare ucrainene se antrenează tot mai mult.
Două săptămâni pe teren, în Ucraina
Adrian Bonenberger a petrecut o săptămână la Yavoriv, în apropiere de Liov, acolo unde două divizii ale Gărzii Naționale se antrenează alături de o unitate de infanterie americană din care a făcut parte și el.
"Ce am văzut este impresionant: Soldații ucraineni se deplasau în teren și comunicau tactic la un nivel similar sau care chiar peste majoritatea unităților militare ale SUA. Am servit ca ofițer de infanterie aproape șapte ani (dintre care mai mult de doi ani am petrecut în Afganistan) în luptă. În timpul instruirii soldaților afgani, n-am văzut unițăti afgane care sa arate la fel de profesionist ca cele ucrainene. Dacă ucrainenii vor continua să se antreneze din greu și sa consolideze puterea de luptă – și bănuiesc că au mai multe motive decât adversarii lor ruși să facă acest lucru – rezultatul posibil ar putea fi unul despre care nu am auzit în mass-media occidentală și nici în cea rusă: Ucraina îi poate bate pe separatiști", scrie Bonenberger.
Potrivit analistului militar, Ucraina ar putea bate şi Rusia pe câmpul de luptă. Ucraina și armata sa nu știu acest lucru, dar este posibil. De fapt, autosuficiența Rusiei, convingerea în superioritatea sa, face posibil ca în urma unui atac militar general, al soldaților ucraineni bine instruiți din cadrul armatei ucrainene reconstruite, inamicul sa fie complet surprins, încercuit și distrus.
Riscul izbucnirii celui de-al Treilea Război Mondial
Rusia este fragilă. Cu cât așteaptă mai mult în Ucraina, cu atât mai probabil este ca puterea sa militară să sufere un eșec cum nu a mai întâlnit din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cu fiecare săptămână ce trece, armata ucraineană devine mai puternică și mai încrezătoare. La rândul lor, soldații ruși devin și mai încrezători că sunt în avantaj și cred că adversarii lor ucraineni sunt mai slabi și nemotivați.
"De aici apare cel mai mare risc al izbucnirii celui de-al Treilea Război Mondial. Nu că Rusia distruge Ucraina, iar ulterior atacă Estonia sau Polonia, ci tocmai inversul – Ucraina să învingă Rusia, iar Putin să fie nevoit să ia măsuri dratice pentru a preveni pierderi mai însemnate. Şi de ce Ucraina sa nu se simtă îndreptățită să ocupe ea însăși o parte din teritoriul Rusiei, în schimbul pierderii Crimeei? Și cine-i poate opri, recruții ruși demoralizați și confuzi?
Sper că negocierile din Occident îl vor face pe Putin să vadă nebunia poziției sale în Ucraina. Mai devreme sau mai târziu, cu cât va rămâne mai mult în Ucraina, cu atât este mai probabil ca el să sufere înfrângere umilitoare şi periculoasă", încheie Bonenberger.