Fostul șef al Statului Major General al Armatei Poloneze Raimund Andrzejczak a subliniat că situația din Ucraina este „foarte, foarte dramatică”. — Le lipsesc peste 10 milioane de oameni. Estimăm că pierderile ar trebui numărate în milioane, nu în sute de mii. Nu există resurse în această țară, nu mai are cine să lupte, a spus el pentru Polsatnews
Pe de o parte, ar trebui să liniștim și să explicăm, în primul rând, dar, pe de altă parte, sunt multe de făcut. Trebuie să ne pregătim, a răspuns Andrzejczak când a fost întrebat dacă va fi un război.
- Depinde mult de noi dacă va fi peste doi, trei sau cinci ani. Misiunea noastră este să evităm amenințarea. Mai este timp pentru asta, dar e multă muncă, a adăugat el.
Jurnalistul a întrebat dacă avem doi sau trei ani să ne pregătim având în vedere ca serviciile secrete germane au spus că, după 2026, Rusia ar putea ataca una dintre țările NATO .
— Cred că da, a raspuns generalul.
Andrzejczak a mai subliniat că prevederile strategiei poloneze de apărare sunt „în mare parte depășite”.
Generalul a comentat și despre alegerile prezidențiale din Rusia.
- Acum multe lucruri vor fi mai ușoare pentru Putin, precum un alt val de mobilizare. Acest lucru nu este de bun augur nici pentru Ucraina, nici pentru Polonia, a remarcat Andrzejczak.
„Situație dramatică” în Ucraina
- Foarte, foarte dramatic - a descris generalul situația de pe front din Ucraina. - Nu există miracole în război. Înlocuirea comandantului șef nu a putut schimba situația strategică. Generalul Syrski are aceleași dileme ca și generalul Załujny. S-a dovedit că a trebuit să retragă trupele și să facă ordine în prima linie. Toate problemele pe care le-a avut Załujny rămân, a subliniat Andrzejczak.
El a menționat deficiențe în adunarea trupelor, dificultati legate de mobilizare și de aprovizionarea cu echipamente. Andrzejczak a subliniat, de asemenea, importanța pierderilor deja suferite. - Le lipsesc peste 10 milioane de oameni . Estimăm că pierderile ar trebui numărate în milioane, nu în sute de mii. Nu există resurse în această țară, nu mai are cine să lupte, a adăugat el.
Rymanowski a întrebat și despre rapoartele conform cărora Ucraina va rămâne fără rachete antiaeriene până la sfârșitul lunii martie. - Asta înseamnă lovituri mai eficiente, mai multe victime, mai multe elemente ale infrastructurii statului distruse. Ucrainenii pierd acest război , a subliniat el.
Probleme cu producția de muniție
Jurnalistul a întrebat și despre repartizarea fondurilor în cadrul programului UE de producție de muniție. Polonia a primit 2 milioane EUR din grupul de 500 milioane EUR. - Nu este vorba chiar despre milioanele și potențialele cartușe de muniție. Ideea este că problema nu va dispărea. Trebuie să schimbăm total strategia producției de muniție în țară, altfel nu vom câștiga contra timp. Trebuie să producem mai multă muniție, mai rapid, în fabrici diversificate , iar acest lucru necesită decizii politice dificile și muncă grea - a spus Andrzejczak.
Ar trebui Polonia să aibă arme nucleare?
Jurnalistul a întrebat, de asemenea, dacă Polonia ar trebui să fie printre țările care au arme nucleare.
- După părerea mea, absolut da. Acest lucru ne-ar plasa într-o ligă complet diferită - a spus Andrzejczak.
Jurnalistul a întrebat dacă a avea focoase nucleare i-ar descuraja pe ruși.
- Cred că le-ar fi frică - a spus Rajmund Andrzejczak.