Ucraina ia în considerare pentru prima dată compromisuri cu Rusia

14 Oct 2024
Ucraina ia în considerare pentru prima dată compromisuri cu Rusia

O țară se usucă sângerând: Ucraina intră a treia iarnă de război și ar putea fi cea mai rea. Guvernul de la Kiev ia în considerare pentru prima dată compromisuri amare cu Rusia, scrie Der Spiegel

Andrij Nazarenko nu a primit pauză. La câteva zile după ce unitatea sa a fost nevoită să se retragă de la Vuhledar în Donbass, maiorul din armata ucraineană raportează de pe front din spatele orășelului. Vocea lui sună ascutit. Pare nervos. Un radio șuieră în fundal.

Luptele de retragere au fost aprige, spune Nasarenko, 36 de ani, al cărui nume radio este „Student”. Trupele ruse se deplasaseră aproape de rutele de evacuare ale ucrainenilor, iar mass-media raportau deja încercuirea iminentă. „Ne-au urmărit și au tras în noi”, spune Nazarenko. Transportul răniților a fost dificil. „Băieții au făcut tot ce au putut, dar bineînțeles că au fost pierderi”.

Nazarenko comandă un batalion de drone în Brigada 72 Mecanizată. Timp de aproape doi ani, el și oamenii lui apăraseră orașul minier Wuhledar, la sud-vest de Donețk. Ei au sfidat tancurile de luptă și soldații de luptă rusești, au respins atacurile pe scară largă și au încercat asalturi. Soldații ucraineni dețineau orașul important din punct de vedere strategic - chiar și atunci când din blocurile de apartamente au rămas doar ruine.

Dar până la urmă, spune Nasarenko la telefon, a devenit prea mult. Rușii pur și simplu au mai mult din toate: mai mulți oameni, mai multe rachete, mai multe drone. Au atacat continuu, de douăsprezece până la paisprezece ori pe zi, timp de luni de zile: pe motociclete și în vehicule blindate, cu foc de artilerie și bombe planătoare cântărind tone. Săptămâna trecută, ucrainenii au fost nevoiți să renunțe laVuledar. Rușii făcuseră din nou unele progrese.

Starea de spirit a războiului de uzură

Ucraina se confruntă cu a treia iarnă de război și ar putea fi cea mai rea. Poate chiar cea decisivă.
Optimismul că avansul ucrainean pe teritoriul rusesc de lângă Kursk l-a stârnit în august printre mulți din țară s-a evaporat, deși ucrainenii continuă să ocupe părți ale regiunii. Odată cu înaintarea lentă, aparent de neoprit, a rușilor, țara, se pare, a căzut din nou în starea de spirit sumbră a războiului de uzură.

Războiul roade ambele părți, pe agresor și pe apărător. Dar în acest moment se pare că Ucraina ar putea rămâne prima fără putere, voință și resurse. Soldații sunt epuizați, societatea devine obosită de război. Există critici tot mai mari în rândul populației președintelui și al personalului său puternic.

Suporterii occidentali nu vor abandona Ucraina în viitorul apropiat. Dar, de asemenea, există puține lucruri care să sugereze că partenerii vor face Kievul suficient de puternic pentru ofensive de succes cu noi livrări masive de arme. Președintele Volodymyr Zelensky, care în prezent călătorește din nou prin Europa, ar dori un mare impuls pentru a-l forța pe conducătorul rus să se apropie de masa negocierilor. Dar nu se pare că acest vis se va împlini.

Președintele american în exercițiu, Joe Biden, continuă să refuze Kievului permisiunea de a trage împotriva țintelor militare din adâncurile Rusiei, cu arme americane. Dacă Donald Trump, care s-a lăudat că ar putea pune capăt acestui război „în termen de 24 de ore”, este ales pe 5 noiembrie, situația din Ucraina s-ar putea înrăutăți. Cu toate acestea, ucrainenii nu se așteaptă la niciun miracol de la candidatul democrat la președinție Kamala Harris.

„Indiferent că este Trump sau Harris, americanii se vor retrage încet, dar sigur”, a declarat confidențial pentru Der Spiegel un înalt oficial ucrainean de la Kiev. În general, sună pesimist. „Prognosticul este rău”, spune el. El este îngrijorat de moralul unor părți din trupe. „Oamenii nu prea vor să se mai lupte” L-au îngrijorat și tensiunile dintre oameni. „Nedreptățile războiului ar putea sfâșia societatea.

Războiul ar putea sfâșie societatea.”

Pentru prima dată de la invazia rusă din februarie 2022, în capitala Ucrainei se discută serios despre scenarii în care țara renunță inițial la recucerirea completă a zonelor sale ocupate, aproape 20% din teritoriul ucrainean. Oficialul recunoaște că au avut o idee greșită despre victorie. „Am crezut că victoria trebuie să fie predarea necondiționată a Rusiei lui Putin, dar nu funcționează fără concesii”. „O înțelegere trebuie să fie, de asemenea, benefică pentru Rusia”, spune el la mod practic.

De când contraofensiva ucraineană a eșuat în urmă cu un an, atacatorii ruși au recăpătat inițiativa. În februarie, au capturat micul oraș Avdiivka, cândva simbol al rezistenței ucrainene precum Vuhledar. Vara, trupele Kremlinului au câștigat teren mai repede decât făcuseră încă din primele săptămâni de război. Deși Ucraina a cucerit o fâșie de teritoriu rusesc, și-a retras forțele de pe frontul dificil din Donbass. Rămâne de văzut dacă calculul va funcționa.

Acum, că rușii controlează Vuledar, comandanții lor pot muta mai ușor trupele și proviziile între peninsula Crimeea anexată și sudul și estul Ucrainei. De asemenea, își pot spori atacurile către Pokrovsk. Orașul, situat la aproape 60 de kilometri spre nord, este un nod important pentru transportul rutier și feroviar. Dacă trupele Kremlinului îl cuceresc, Putin ar fi un pas important mai aproape de obiectivul său minim: cucerirea completă a Donbassului.

Dar nici resursele rusești nu sunt infinite, spune expertul militar Franz-Stefan Gady, membru al Institutului Internațional de Studii Strategice din Londra. În special în cazul vehiculelor blindate, pierderile sunt atât de mari încât producția internă nu poate ține pasul. Înaintarea Rusiei cu astfel de transporturi de trupe va încetini, prin urmare, anul viitor. Armata Kremlinului va trebui să-și adapteze și mai mult tactica, departe de atacurile frontale și spre atacurile de flancare în grupuri mai mici. De asemenea, este îndoielnic cât de mult impact mai au atacatorii după câștigurile lor recente în teritoriu.

Gady, care vizitează în mod regulat frontul din Donbass, a fost de părere chiar în vară că ucrainenii ar avea suficiente rezerve pentru a opri un avans rusesc dincolo de Pokrovsk. „De la operațiunea ucraineană de la Kursk, nu mai sunt sigur”, spune el.

Pentru fiecare kilometru pătrat al Ucrainei, Kremlinul vărsă mult sânge rusesc. Ofițerul ucrainean Nazarenko relatează că întregi companii rusești au fost distruse în câteva ore. Potrivit estimărilor occidentale, până la 1.200 de soldați ruși sunt în prezent uciși sau răniți în fiecare zi. Până acum, comandanții ruși au reușit să înlocuiască morții și răniții, spune Nazarenko. La fiecare zece până la paisprezece zile ei aruncau noi trupe în luptă.
Estimări credibile estimează că numărul victimelor din partea rusă este de până la 200.000, iar pe partea ucraineană la aproximativ 80.000.

În plus, în Ucraina există zeci de mii de civili morți și răniți, persoane dispărute și prizonieri. Câteva milioane de ucraineni au fugit de război în străinătate și milioane trăiesc sub ocupație. Rata divorțurilor este mare, iar natalitatea este scăzută. A numi-o criză demografică ar fi o subestimare. Țara este înecata cu sânge.

Amenințarea diviziunilor în societate

Și iarna amenință să fie aspră dincolo de front. Rusia a deteriorat sau a distrus jumătate din capacitatea de producție a energiei electrice a Ucrainei în acest an. Deși reparațiile se fac cu mult efort, există riscul ca pene de curent să dureze câteva ore în sezonul rece, mai ales dacă Rusia continuă să atace infrastructura - și nu există arme eficiente pentru apărare. Kremlinul vrea să înghețe Ucraina în supunere, a spus Zelensky în discursul său la Adunarea Generală a ONU.

Optimismul și rezistența ucrainenilor nu se prăbușesc, dar se prăbușesc.

Potrivit unui sondaj, în primul an al războiului, 80% încă credeau absolut într-o victorie ucraineană, în acest an, cifra este de 60%. Numărul persoanelor dispuse să îndure lupta de eliberare atât cât este nevoie a scăzut de la 72 la sută la 63 la sută între mai și septembrie, potrivit Institutului Internațional de Sociologie de la Kiev. În același timp, dorința de a face compromisuri este în creștere, în special în rândul tinerilor, care pot fi nevoiți să stea în tranșee la un moment dat dacă războiul se prelungește ani de zile. Dacă Ucraina ar fi admisă în UE și NATO, 47% dintre ucraineni ar fi de acord cu înghețarea actualei linii de front.

Cu toate acestea, există și forțe în țară care nu vor să aibă nimic de-a face cu negocierile cu Rusia și care ar putea deveni o problemă pentru Zelensky dacă va căuta efectiv un compromis. Politologul de la Kiev Volodymyr Fessenko descrie acest grup drept „patrioți militanti”. Fessenko presupune că ei reprezintă aproximativ o treime din populație. Armata, ca și societatea, este de asemenea împărțită pe această linie, spune el.

Opoziția nemulțumită

Luptele politice interne au crescut la Kiev anul acesta. Opoziţia îl acuză pe preşedinte că concentrează prea multă putere în biroul său şi că face mult prea puţin pentru a combate corupţia pe scară largă. Inna Sowsun, în vârstă de 40 de ani, este în parlamentul ucrainean pentru partidul liberal de opoziție Holos. Politologul era deja ministru adjunct al Educației la vârsta de 29 de ani. Astăzi este, printre altele, membră a Comitetului pentru Energie.

Săptămâna aceasta, legea privind construcția unui al treilea și al patrulea reactor la centrala nucleară Khmelnytsky din vestul Ucrainei este pe ordinea de zi, spune Sovsun în apelul video, stând în fața raftului ei. Centrala nucleară are scopul de a atenua problema energiei electrice a țării. Dar Sowsun crede că construirea reactoarelor este o „idee absolut teribilă”.

„Avem oameni săraci, supărați, frustrați, cărora le este frică de iarna care vine, când nu vor avea curent electric ore întregi”, spune Sowsun. Sunt oameni care se gândesc să plece din țară pentru că le este frică de iarnă. Aceștia plătesc prețuri semnificativ mai mari la energie electrică încă din primăvară, dar guvernul nu folosește acești bani pentru a atenua dificultățile cât mai repede posibil. În schimb, investesc în reactoare care vor dura mulți ani pentru a se construi și din care elita se va îmbogăți. Sowsun spune că este 100% sigură că va exista corupție într-un astfel de proiect. „Decizia va fi promovată de către biroul președintelui”.

Sovsun aduce în discuție un al doilea caz care stârnește în prezent multe minți în Ucraina. Un medic, șeful unei comisii regionale pentru rapoarte medicale din vestul Ucrainei, se pare că a câștigat milioane de dolari SUA eliberând bărbații de la mobilizare cu certificate false. Reprezentantul Sowsun evidențiază un detaliu care este adesea omis în rapoarte. Femeia a fost aleasa în parlamentul regional pentru partidul președintelui. Partidul s-a distanțat și a exclus-o pe femeie din grup, dar gustul amar rămâne.

Visul NATO

Există un acord larg în Ucraina cu privire la obiectivele majore ale țării: aderarea ei mult dorită la Uniunea Europeană și NATO. „Asta este singura modalitate ca fiul meu, care acum are 12 ani, să nu fie nevoit să lupte împotriva Rusiei când va crește”, spune deputatul Sovsun. Președintele Zelensky a cerut de multă vreme aderarea rapidă la alianța militară. Noul său „plan de victorie”, mult citat, pe care l-a prezentat la Casa Albă în septembrie, ar trebui să fie, de asemenea, despre garanții rapide de securitate pentru Ucraina, ceea ce ar echivala cu aderarea la NATO.

Vinerea aceasta, Zelensky a prezentat planul și cancelarului Olaf Scholz la Berlin. Întâlnirea de lucru a fost planificată ca înlocuire a întâlnirii anulate de la Ramstein, la care Scholz, Biden, președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic Keir Starmer doreau să participe, printre alții. Scholz a spus recent că trebuie să existe o discuție despre „cum putem trece de la această situație de război la pace mai repede decât pare în prezent”. Dar modul în care susținătorii Ucrainei vor să procedeze va deveni clar abia după alegerile din SUA.

Există discuții aprinse la Kiev despre modelul vest-german: Republica Federală a făcut parte din NATO în timpul Războiului Rece, deși RDG a făcut parte din Blocul de Est. Cu toate acestea, granița interioară germană nu a fost disputată. Ideea că NATO ar putea accepta Ucraina înainte de sfârșitul războiului este, așadar, complet iluzorie, spune politologul Fessenko. „Zelensky vrea asta, este un maximalist. Dar NATO nu se va angaja să apere Ucraina în condiții de război.”

De asemenea, este nerealist că Moscova ar putea fi de acord ca Ucraina să devină parte a NATO. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a reamintit acest lucru săptămâna aceasta, într-un interviu pentru publicul american. Lavrov a bucurat să menționeze că Kremlinul continuă să insiste asupra retragerii complete a ucrainenilor din cele patru regiuni Donețk, Lugansk, Zaporijia și Herson, pe care Putin le declarase anexate. Ca și până acum, Moscova cere abandonarea zonelor și orașelor în care soldații săi nici nu au ajuns încă.

Ofițerul ucrainean Nazarenko, un inginer în timp de pace, luptă aproape fără oprire din februarie 2022. Mai întâi la Kiev, apoi la Bakhmut și Wuhledar. O încetare a focului este de imaginat pe termen mediu, spune el, dar nu crede că războiul se va termina. Ucraina depinde foarte mult de partenerii săi. Prin urmare, este probabil să aibă loc negocieri. Dar Ucraina nu poate avea încredere în pacea cu Putin.

„Este clar pentru noi toți că trebuie să fim pregătiți”, spune Nasarenko". Inamicul nu se va opri, indiferent ce acorduri politice ar exista. Poate fi o pauză de trei sau patru ani, după care totul va continua.

Alte stiri din Externe

Ultima oră