Oferind capacitatea de a observa continuu terenul și de a hărțui adversarul, dronele au schimbat operațiunile militare, scrie o analiza Le Figaro
Pe canalele de chat Telegram forțele ruse își exprimă îngrijorarea. Dronele ucrainene care plutesc deasupra liniei frontului au schimbat mediul războiului, aruncând o privire aproape permanentă asupra câmpului de luptă. Amenințarea este persistentă. Quadcopterele civile convertite în scopuri militare examinează mișcările. Uneori pot fi echipate cu muniție pentru a se transforma în drone sinucigașe. Sau permit ghidarea unui foc de artilerie sau lovirea unei alte drone precum TB2 cu rază lungă. Una dintre consecințele acestei tactici este și ea imaterială: este frica care paralizează soldatul.
Experții militari au venit cu un nume pentru această metodă de hărțuire de luptă: „Izolarea câmpului de luptă”. Infanteria este reticentă în a-și părăsi poziția, destabilizandu-și tactica și epuizându-și resursele. „Dronele mici nu sunt folosite doar pentru informații și luptă, ci și ca arme psihologice”, notează expertul Samuel Bendett, specialist în drone și Rusia la Centrul de Analiză Navală din Franța (CNA). „Nu există nicio îndoială că armata rusă va copia această tactică ucraineană”, avertizează el.
După războiul dintre Armenia și Azerbaidjan, Ucraina este noul laborator pentru „dronizarea” războiului. Am văzut folosirea dronelor "de teatru", cum ar fi TB2 turcesc, drone kamikaze, cum ar fi Shahed 136 iraniene sau muniții Switchblades americane și altele. „Nu ne-am gândit că muniția târâtoare (loitering) ar fi la fel de eficientă”, descifrează o sursă militară franceză care urmărește conflictul ruso-ucrainean. „Ucrainenii au folosit dronele ca să urmărească mișcările rusești sau au folosit drone civile pentru atacurile lor.
„Efecte psihologice”
Dacă luptele se duc mereu cu artilerie, cu tancuri sau cu arma în mână, dronele au transformat modul de a câștiga bătălii. În Armenia, în 2020, au permis Azerbaidjanului să câștige o victorie irevocabilă. Ele permit hărțuirea adversarului la preț redus.
„Prin exploatarea maselor de date disponibile în sursă deschisă, dronele contribuie la transparența câmpului de luptă”, ceea ce obligă forțele să-și adapteze modurile de mișcare și abordările, explică o sursă militară franceză. „Suntem obișnuiți să spunem că terenul comandă. Este o constrângere pentru infanterist. Dar dronele fac posibil să se observe inamicul, să-l găsească, să-l urmărească și să-i vadă atitudinea”, a explicat locotenent-colonelul Benoit Angelotti, din Brigada Specială a Forțelor Aeriene, în cadrul unui simpozion organizat de armată privind utilizarea dronelor.„Acești vectori pot rămâne în aer deasupra capetelor adversarilor. Există efecte fizice, dar și psihologice de a fi permanent sub observația unui obiect evaziv”, a adăugat el.
Argumentul este valabil pentru dronele tactice mici ca și pentru dronele Male care pot zbura ore întregi la mare altitudine. Reaper-ul „este o formă a degetului lui Dumnezeu”, a explicat colonelul Romain Desjars la aceeași conferință, relatând utilizarea sa de către armata franceză împotriva grupărilor jihadiste din Sahel. Industriastul american General Atomics, care le produce, a oferit armatei ucrainene un Reaper și un Grey Eagle pentru un dolar simbolic (la care trebuie adăugat costul de livrare și întreținere). Ucrainenii nu au acceptat, din lipsa folosirii pe teren a acestor arme scumpe. Interesul dronei urmează să fie înlocuit rapid. Durata de viață a microdronelor quadcopter este în medie de 4 zboruri pe câmpul de luptă și cea a minidronelor de tip planor de 6 zboruri, se spune în cadrul armatei franceze.
Rușii nu se pot mișca fără a-și muta bula de protecție. A devenit o ghiulea pe care o trag la picior. Este extrem de restrictiv
colonelul Romain Desjars
În Ucraina, fiecare parte a trebuit să-și adapteze apărarea. „Rușii nu pot face o mișcare fără să-și miște bula de protecție. A devenit o ghiulea pe care o trag la picior. Este extrem de restrictiv”, continuă ofițerul francez specializat în drone. În fața unor dispozitive mici de câteva kilograme, mijloacele de neutralizare sunt limitate, cu excepția lansării bruiajului generalizat. Legătura dintre dronă și pilotul său de la distanță este principalul punct slab al acestor arme.
În spatele terminologiei dronei se ascunde o multitudine de vectori cu efecte diferite, al căror preț variază de la câteva mii de dolari la câteva milioane de dolari dar care au un lucru în comun, acela de a fi operat de la distanță de la sol. Arma este veche de când Statele Unite au început să o folosească acum mai bine de douăzeci de ani în Afganistan împotriva Al-Qaida. Dronele masculine s-au dovedit în războiul asimetric. În mediile de mare intensitate, prevăzute cu apărare sol-aer, eficacitatea acestora este contestată.
Ochii infanteristului
La un cost mult mai mic, dronele tactice, cum ar fi TB2 turcesc, în schimb, au făcut ravagii scăpând la începutul războiului din mijloacele de detectare rusești datorită zborurilor lor la joasă altitudine. Mai aproape de front, sunt folosite mini sau microdrone, ca modelele chinezești DJI. Ucraina a primit și Pumas, care pot efectua misiuni de supraveghere și țintire. Statele Unite au furnizat și muniție Switchblade sau Phoenix Ghost stalker, special concepută de armata SUA pentru nevoile ucrainene.
La sfârșitul lunii ianuarie, guvernul a anunțat că va aloca aproape 550 de milioane de euro pentru achiziția de drone de 16 modele diferite. Dacă dronele tactice precum TB2 sunt folosite pentru a efectua lovituri la câteva sute de kilometri distanță, microdronele susțin unitățile cât mai aproape de front devenind ochii lor. Aceste drone FPV, „vizualizare la prima persoană” sunt controlate de pe un fel de tabletă. Aceștia sunt ochii infanteristului. „Dacă raza de acțiune a acestor drone poate merge până la 40 km, le folosim pe o rază de 5 sau 10 km, pentru a menține autonomia”,descifrează sergentul Lucas de la CPA30, forțele aeriene speciale. Unele modele pot transporta o sarcină de câteva kilograme. Armata franceză le folosește pentru a transporta truse medicale de urgență, de exemplu. Nu folosește încă muniție chiar dacă DIY, la sol, oferă libertate. În Ucraina, dronele comerciale au fost transformate în dispozitive mortale prin simpla atașare a unei grenade.
Pentru același tip de utilizare, Rusia are în special drone Lancet. Iranul furnizează Shahed 136 pentru lovituri cu rază lungă de acțiune și pentru a înlocui rachetele mai scumpe. La sfârșitul lunii ianuarie, președintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a anunțat creșterea capacității de producție a dronelor de recunoaștere și atac în timpul unei vizite la o fabrică a companiei Kalashnikov. De asemenea, iranienii plănuiesc să construiască în Rusia o fabrică capabilă să producă 6.000 de drone. Suficient pentru a inunda cerul ucrainean.