Ucraina cere Israelului să îi ofere „sisteme de apărare aeriană”

18 Oct 2022
Ucraina cere Israelului să îi ofere „sisteme de apărare aeriană”

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a anunțat marți că Kievul va trimite în curând Israelului o „notă oficială” prin care va solicita furnizarea de „sisteme de apărare aeriană”, scrie Le Monde.

Marți mai devreme, potrivit cotidianului Haaretz , ministrul israelian al Justiției, Gideon Saar, a declarat totuși la Radioul Armatei naționale: „Sprijinul nostru pentru Ucraina nu include sisteme de arme și armament - și nu există nicio schimbare în această poziție"

Autoritatea israeliană și-a limitat până acum cooperarea cu Ucraina la ajutorul umanitar și livrările de materiale ne-letale pentru a-și menține relația cu Moscova.

Luni, fostul președinte rus și actualul numărul doi al Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a avertizat Israelul împotriva livrărilor de arme către Ucraina:

„Israelul pare să se pregătească să livreze arme regimului de la Kiev. Este un pas foarte nesăbuit. Va distruge toate relațiile interstatale dintre țările noastre."

În timp ce Israelul a condamnat invazia rusă a Ucrainei și a oferit Kievului ajutor umanitar, a încetat să ofere și sprijin militar, invocând îngrijorarea pentru continuarea cooperării cu Moscova cu privire la Siria vecină, scrie Haaretz .

Discuția cu privire la aprovizionarea cu arme vine pe fondul disputelor interne din Israel privind aprofundarea cooperării cu Ucraina după invazia rusă.

Luni, Israelul a respins cererea Ucrainei de a purta o conversație telefonică între ministrul Apărării Benny Gantz și omologul său de la Kiev, Oleksii Reznikov, potrivit unei surse care a vorbit cu Haaretz sub condiția anonimatului. Oficialii ucraineni au declarat că Israelul a anulat aranjamentele pentru un apel inițiat cu câteva zile în urmă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră