Ucraina are nevoie de 452,8 miliarde de euro pentru reconstrucție după aproape doi ani de război

16 Feb 2024
Ucraina are nevoie de 452,8 miliarde de euro pentru reconstrucție după aproape doi ani de război

Reconstruirea economiei Ucrainei după invazia Rusiei în urmă cu aproape doi ani este de așteptat să coste 486 de miliarde de dolari (452,8 miliarde de euro), de 2,8 ori mai mult decât producția economică estimată pentru 2023, spune un nou studiu al Băncii Mondiale, Națiunilor Unite, Comisia Europeană și al guvernului ucrainean, scrie Reuters.

Estimarea publicată joi acoperă perioada de la invazia Rusiei din 24 februarie 2022 până la 31 decembrie 2023 și cuantifică daunele fizice directe aduse clădirilor și altei infrastructuri, impactul asupra vieții și mijloacelor de trai ale oamenilor și costul „reconstruirii”, a spus Banca Mondială.

Acea estimare a costurilor pe 10 ani este în creștere de la 411 miliarde de dolari în martie trecut, nevoile de locuințe fiind în fruntea listei cu 80 de miliarde de dolari sau 17%, urmate de nevoile de transport de 74 de miliarde de dolari sau 15%, iar comerțul și industrie cu 67,5 miliarde de dolari, sau 14%.

„Cele 486 de miliarde de dolari reprezintă o sumă insondabil de mare și, desigur, reflectă nevoi reale”, a declarat Arup Banerji, director regional de țară al Băncii Mondiale pentru Europa de Est, deși a remarcat că rata mare a daunelor observată în primele luni ale războiul încetinise brusc.

Raportul spunea că daunele directe din război au ajuns la aproape 152 de miliarde de dolari, pierderile fiind concentrate în regiuni precum Donețk, Harkov, Luhansk, Zaporizhzhia, Herson și Kiev. Perturbarea producției economice și a comerțului, precum și alte costuri legate de război, cum ar fi îndepărtarea resturilor, ar adăuga probabil încă 499 de miliarde de dolari, se arată în comunicat.

Noua estimare exclude nevoile de reconstrucție deja satisfăcute prin bugetul de stat al Ucrainei sau prin parteneri și sprijin internațional.

Pierderile pe care le evidențiază sunt uluitoare, cu aproximativ 2 milioane de unități de locuințe - aproximativ 10% din fondul total de locuințe al Ucrainei - fie deteriorate, fie distruse, precum și 8.400 km (5.220 mile) de autostrăzi, autostrăzi și alte drumuri naționale, și aproape 300 de poduri.

Raportul spunea că Ucraina are nevoie de aproximativ 15 miliarde de dolari pentru a acoperi cele mai urgente priorități de reparare, recuperare și reconstrucție în 2024, dintre care aproximativ 5,5 miliarde de dolari au fost deja cheltuite prin bugetul de stat și sprijinul donatorilor.

Banerji a lăudat guvernul ucrainean pentru că a stors „fiecre cent pe care îl putea” din bugetul lor pentru a acoperi costurile, inclusiv transferurile sociale, pentru a împiedica cetățenii să cadă într-o sărăcie absolută. Ei au planificat, de asemenea, să întreprindă aproximativ 200 de reforme separate în guvernanță, energie și alte domenii, a spus el.

„Pe măsură ce devine clar că războiul va fi mai lung decât ne-am imaginat sau ne-am temut cei mai mulți dintre noi... înșiși ucrainenii (sunt) spun că trebuie să facem reformele pentru ca economia noastră să crească, pentru a atrage investiții din sectorul privat... pentru a crește veniturile noastre fiscale”, a spus el. „Ucraina începe să preia mult mai multă proprietate asupra propriului viitor”.

El a spus că economia ucraineană s-a dovedit remarcabil de rezistentă în fața războiului. Știrile că peste 4 miliarde de dolari în investiții străine directe au intrat în Ucraina în primele trei trimestre ale anului 2023 au arătat că investitorii străini au văzut oportunități bune, a spus el.

Patru din cinci firme au continuat să opereze în Ucraina, în ciuda războiului, multe bazându-se pe operațiuni digitale sau mutarea site-urilor pentru a rămâne în afaceri, a adăugat el.

Raportul menționează că, în decembrie, aproximativ 5,9 milioane de ucraineni au rămas strămutați în afara țării, comparativ cu 8,1 milioane raportate în ultima evaluare a nevoilor din 2023. Numărul persoanelor strămutate în interior a scăzut, de asemenea, la aproximativ 3,7 milioane, comparativ cu 5,4 milioane în primăvara anului 2023.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră