Ucraina amenință că va limita importurile din Polonia, Ungaria și Slovacia dacă nu ridică embargoul asupra cerealelor

19 Sep 2023
Ucraina amenință că va limita importurile din Polonia, Ungaria și Slovacia dacă nu ridică embargoul asupra cerealelor

Ucraina depune un proces la Organizația Mondială a Comerțului împotriva Poloniei, Ungariei și Slovaciei pentru restricții unilaterale la importurile de produse agricole ucrainene și, în același timp, oferă un scenariu de compromis, a declarat rim-ministrul Denys Shmyhal, scrie Ukrinform

„Ucraina va depune un proces la OMC împotriva Poloniei, Ungariei și Slovaciei pentru restricții unilaterale la importurile de produse agricole ucrainene. În același timp, guvernul nostru oferă UE și țărilor vecine un scenariu de compromis. Ne-am supus deja Comisia Europeană un plan de acţiune pentru controlul exportului a patru grupe de produse agricole din Ucraina”, a spus premierul ucrainean.

Potrivit acestuia, controlul va ajuta la prevenirea oricăror distorsiuni ale pieței în statele membre UE vecine. Este planificată adoptarea unei rezoluții care să stipuleze că mărfurile exportate în cinci țări vecine vor fi supuse verificării și aprobării de către Ministerul Economiei al Ucrainei.

Prim-ministrul a menționat că Ucraina a înaintat deja o cerere oficială Poloniei, Ungariei și Slovaciei cu privire la încălcarea regulilor OMC. De asemenea, se declanșează o anchetă anti-discriminare împotriva acțiunilor neprietenoase ale acestor țări în sectorul comercial pe baza statisticilor din 2023.

„Dacă Polonia și Ungaria nu sunt de acord cu măsurile convenite cu Comisia Europeană și nu își ridică interdicțiile unilaterale asupra mărfurilor noastre, vom decide să interzicem importurile anumitor categorii de mărfuri din aceste țări în Ucraina”, a subliniat el.

„Rusia atacă porturile ucrainene în fiecare zi, distruge infrastructura, ascensoarele, atacă întreprinderile agricole și câmpurile miniere. Blocarea în continuare a exporturilor agricole de către țările vecine va afecta economia, finanțele, veniturile fiscale și locurile de muncă ucrainene. O astfel de blocare ar avea, de asemenea, un rol în planului Rusiei de a crea o nouă criză alimentară globală”,  a subliniat Shmyhal

"Credem din nou ă vecinii noștri trebuie să renunțe la restricțiile dăunătoare și ilegale, la populismul politic și să se angajeze într-un dialog constructiv care va fi de fapt în beneficiul tuturor”, a spus șeful guvernului ucrainean."

După cum a raportat Ukrinform, în mai 2023, Comisia Europeană (CE) a interzis importurile de grâu, porumb, rapiță și floarea soarelui din Ucraina în Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia și România, la insistențele acestor țări. Pe 5 iunie, interdicția a fost prelungită până la 15 septembrie 2023.

Pe 15 septembrie, CE a anunțat că UE nu va extinde restricțiile temporare asupra cerealelor ucrainene. În urma acesteia, Polonia, Ungaria și Slovacia și-au anunțat decizia de a bloca importurile de produse agricole ucrainene și au încetat să mai participe la Platforma de coordonare instituită sub auspiciile CE pentru a rezolva această problemă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră