Ucraina acceptă acordul pentru minereuri propus de SUA

25 Feb 2025
Ucraina acceptă acordul pentru minereuri propus de SUA

Kievul a convenit cu Washingtonul asupra unui acord cu minereurile despre care oficialii ucraineni speră să îmbunătățească relațiile cu administrația Trump și să deschidă calea pentru un angajament de securitate pe termen lung al SUA, scrie Financial Times

Oficialii ucraineni spun că Kievul este acum gata să semneze acordul privind dezvoltarea în comun a resurselor sale minerale, inclusiv petrol și gaze, după ce SUA au renunțat la cererile pentru dreptul la venituri potențiale de 500 de miliarde de dolari din exploatarea resurselor.

Deși textul nu are garanții explicite de securitate, oficialii au susținut că au negociat condiții mult mai favorabile și au descris acordul ca pe o modalitate de a lărgi relația cu SUA pentru a susține perspectivele Ucrainei după trei ani de război.

„Acordul privind mineralele este doar o parte din imagine. Am auzit de mai multe ori de la administrația americană că face parte dintr-o imagine de ansamblu”, a declarat marți pentru Financial Times Olha Stefanishyna, vicepremierul și ministrul justiției al Ucrainei, care a condus negocierile.

Condițiile extrem de oneroase ale proiectului inițial – pe care președintele Donald Trump i-a prezentat ca un mijloc de a rambursa Ucrainei SUA pentru ajutorul militar și financiar de la invazia pe scară largă a Rusiei din 2022 – au provocat indignare la Kiev și în alte capitale europene. 

După ce președintele Volodymyr Zelensky a respins acel text inițial săptămâna trecută, Trump l-a numit „dictator” și a părut să învinovățească Ucraina pentru începutul războiului.

Versiunea finală a acordului, datată pe 24 februarie și văzută de FT, ar stabili un fond în care Ucraina ar contribui cu 50% din veniturile din „monetizarea viitoare” a resurselor minerale deținute de stat, inclusiv petrol și gaze, și logistica asociată. Fondul ar investi în proiecte în Ucraina.

Exclude resursele minerale care contribuie deja la bugetul guvernului ucrainean, ceea ce înseamnă că nu ar acoperi activitățile existente ale Naftogaz sau Ukrnafta, cei mai mari producători de gaze și petrol din Ucraina.

Cu toate acestea, acordul omite orice referire la garanțiile de securitate ale SUA pentru care Kievul a insistat inițial în schimbul acceptării acordului. De asemenea, lasă întrebări cruciale, cum ar fi dimensiunea participației SUA în fond și condițiile acordurilor de „proprietate comună”, care urmează să fie analizate în acordurile ulterioare.

După trei ani în care SUA a fost principalul donator de ajutor militar al Kievului, Trump a răsturnat politica Washingtonului prin deschiderea discuțiilor bilaterale cu Rusia, fără niciun aliat european sau Ucraina la masă.

Oficialii ucraineni au declarat că acordul a fost aprobat de miniștrii justiției, economiei și de externe și au prezentat perspectiva ca Zelensky să călătorească la Casa Albă în următoarele săptămâni pentru o ceremonie de semnare cu Trump. 

„Acesta va fi o șansă pentru președinte de a discuta care este imaginea de ansamblu. Și apoi, după aceasta, ne vom putea gândi la următorii pași”, a spus un oficial.

Propunerea inițială cuprinzătoare a administrației Trump a cerut un fond de investiții pentru reconstrucție în care SUA „menține 100% dobândă financiară”. Ucraina ar contribui cu 50% din veniturile fondului din extracția de resurse minerale, inclusiv petrol și gaze și infrastructura asociată, până la un maxim de 500 de miliarde de dolari. 

Acești termeni, descriși ca fiind inacceptabili de oficialii ucraineni, au fost eliminați din proiectul final. 

Mandatul ca fondul să investească în Ucraina este o nouă schimbare pe care Kievul a căutat-o. Documentul afirmă că SUA vor sprijini dezvoltarea economică a Ucrainei în viitor.

Oficialii ucraineni au adăugat că acordul a fost doar un „acord-cadru” și că niciun venit nu va pleca spre SUA până când fondul va fi pus în aplicare, dându-le timp să rezolve eventualele dezacorduri. Printre problemele restante se numără acordul asupra jurisdicției.

Guvernul lui Zelensky va trebui, de asemenea, să ceară aprobarea parlamentului Ucrainei, unde parlamentarii opoziției au semnalat că vor avea cel puțin o dezbatere aprinsă înainte de a ratifica un astfel de acord. 

Karoline Leavitt, secretarul de presă al Casei Albe, a declarat marți reporterilor că este „esențial ca acest acord să fie semnat”, deși nu a oferit o actualizare cu privire la discuții.

Alte stiri din Externe

Ultima oră