Încă de la începutul conflictului, ONG-urile au avertizat asupra amenințării minelor lăsate de Rusia, estimând că va fi nevoie de decenii pentru a le neutraliza, scrie Le Monde.
La aproape un an de la începerea invaziei Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie 2022, Denys Chmyhal, premierul ucrainean, întocmește un bilanț teribil: războiul a dus la crearea unui câmp minat pe teritoriul ucrainean pe care îl estimează la 250.000 kilometri pătrați.
„În prezent este cel mai mare câmp minat din lume. Nu numai că îngreunează călătoria oamenilor, dar provoacă și perturbări majore în agricultură, care este una dintre principalele noastre industrii”, a declarat el pentru agenția de presă Yonhap din Coreea de Sud.
Potrivit estimărilor sale, zonele minate reprezintă o suprafață mai mare decât cea a peninsulei coreene (aproximativ 221.000 km 2) și a Regatului Unit (aproximativ 244.000 km 2).
Zone contaminate permanent de mine
De la începutul conflictului, ONG-urile au avertizat împotriva acestei amenințări: în aprilie, Perrine Benoist, directorul departamentului de reducere a violenței armate pentru ONG Handicap International, a explicat agenției France-Presse că „vor fi necesari cincizeci de ani pentru a demina totul” , amintind că „încă deminăm în Laos, Cambodgia și Vietnam, cincizeci până la șaizeci de ani mai târziu”. Steve Goose, directorul diviziei de arme Human Rights Watch, a confirmat: „Uciderea și mutilarea vor continua mult după terminarea războiului. Va fi o chestiune de ani, dacă nu de decenii, să curățăm toate acestea."
În august, Departamentul de Stat al SUA a anunțat că Statele Unite vor acorda un ajutor de 89 de milioane de dolari (83,5 milioane de euro) pentru a ajuta Ucraina să distrugă minele antipersonal puse de soldații ruși înainte de retragerea acestora, în martie, în zonele locuite din nordul țării. Pe 30 decembrie, secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a anunțat o donație a mai mult de „o mie de detectoare de metale Vallon” și „o sută de truse de dezarmare a bombelor” sau kituri de explozie, pentru „a ajuta la curățarea câmpurilor de mine” și a asigura securitatea teritoriilor „recuperate” ,a caselor și a infrastructurii” .
Pe 14 decembrie, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a cerut comunității internaționale să-i ajute țara să scape de mine și alte dispozitive neexplodate. „Nu există pace reală pentru orice copil care ar putea muri din cauza unei mină antipersonal rusă ascunsă”, a insistat el, cerând Noii Zeelande, a cărei armată are experiență în materie, să supravegheze operațiunile de deminare și să limiteze consecințele conflictului asupra mediului.
Potrivit lui Zelensky, Marea Neagră și Marea Azov sunt, de asemenea, infestate cu mine plutitoare care au adus viața a „sute de mii de creaturi vii, care au murit ca urmare a ostilităților” . El a acuzat Rusia că a comis „ecocid” în țara sa.
Milioane de mine
Rusia a folosit cel puțin șapte tipuri de mine cu fragmentare antipersonal și mine de explozie de la invadarea Ucrainei, arată raportul Landmine & Cluster Munition Monitor 2022, publicat în noiembrie 2022 [pp23-24 din raport]. Este o „situație fără precedent, în care o țară care nu este încă parte la tratat folosește arma pe teritoriul unui stat parte”, conform acestui raport, care măsoară punerea în aplicare a convenției privind interzicerea minelor antipersonale din 1997 (sau Tratatul de la Ottawa).
Folosirea de către Rusia – țara cu cel mai mare stoc de mine antipersonal din lume (26,5 milioane, conform Landmine Monitor) – a acestui tip de arme în Ucraina a fost condamnată ferm de diverse țări. Șase dintre tipurile de mine sunt fragmentare (MOB, MON-50, MON-100, OZM-72, POM-2/POM-2R și POM-3). Rusia folosește și mine de explozie (PMN-4). Toate au fost produse de Rusia sau URSS, în funcție de raport.
Numărul victimelor civile ale minelor și altor explozivi de război înregistrate în Ucraina în primele nouă luni ale anului (277) este de aproape cinci ori mai mare decât numărul victimelor înregistrate în 2021 (58), potrivit aceluiași raport.