Ucraina a arestat o vânzatoare care „pregătea un atac aerian pentru asasinarea lui Zelensky”

07 Aug 2023
Ucraina a arestat o vânzatoare care „pregătea un atac aerian pentru asasinarea lui Zelensky”

Poliția din Ucraina spune că a arestat o femeie pe care o suspectează că plănuia un atac aerian rusesc menit să-l asasineze pe Volodymyr Zelensky, scrie SkyNews

Femeia este acuzată că a încercat să afle unde și când a călătorit președintele înaintea unei recente călătorii în regiunea ucraineană Mykolaiv.

Ea ar fi filmat, de asemenea, locațiile instalațiilor ucrainene, inclusiv sistemele de război electronic și depozitele de muniții, înainte de a fi prinsă de autorități în timp ce încerca să transmită informații Rusiei. 

Dacă va fi găsită vinovată, ea riscă acum până la 12 ani de închisoare.

Autoritățile spun că suspecta era un informator rus care locuia în orașul ucrainean Ochakiv, dar nu au confirmat dacă era cetățean rus sau ucrainean. 

Ei au adăugat că este o fostă vânzătoare într-un magazin pentru una dintre unitățile militare din regiune. 

Nu este clar când a fost pregătit complotul, dar dl Zelensky a vizitat  Mykolaiv pe 27 iulie.

Volodymyr Zelensky a subliniat luni, pe mesajele Telegram, că SBU l-a informat despre această tentativă de atac și a ținut pasul cu „lupta împotriva trădătorilor” din Ucraina, scrie Le Figaro.

Președintele Ucrainei a vizitat regiunea Mykolaiv în iunie, după explozia barajului Kakhovka, care a inundat mari părți din sudul Ucrainei, și la sfârșitul lunii iulie, după bombardamente mortale. În comunicatul său de presă, SBU precizează că a luat „măsuri suplimentare de securitate” pentru vizita lui Volodymyr Zelensky, dar nu a arestat imediat femeia, „pentru a obține noi informații despre sponsorii ei ruși și sarcinile care i-au fost atribuite”.

Potrivit SBU, ea a căutat în special să obțină informații despre amplasarea sistemelor de război electronic și a depozitelor de muniții ucrainene, apoi a fost arestată „în flagrant delict  în timp ce încerca să transmită informațiile sale către serviciile secrete ruse. Ea este acuzată de difuzare neautorizată de informații cu privire la circulația armelor și a trupelor și riscă până la 12 ani de închisoare, au declarat serviciile de securitate. Justiția ucraineană anunță în mod regulat arestarea unor persoane care locuiesc în Ucraina acuzate că au transmis informații pentru a ajuta armata rusă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră