Twitter cumpărat de Musk: "pasărea" va trebui să respecte „regulile UE”, avertizează comisarul Thierry Breton

28 Oct 2022
Twitter cumpărat de Musk: "pasărea" va trebui să respecte „regulile UE”, avertizează comisarul Thierry Breton

Comisarul european l-a avertizat pe noul șef al Twitter, spunându-i că „pasărea va zbura conform regulilor noastre europene”, scrie Le Figaro.

Rețeaua de socializare Twitter, cumpărată de Elon Musk, va trebui să respecte în Europa reglementările pe marile platforme care tocmai au fost adoptate, a avertizat vineri comisarul european pentru Piața Internă Thierry Breton, inițiatorul acestei legislații. Ca răspuns la antreprenorul care a postat joi seară pe Twitter pasărea este liberă după ce a preluat controlul platformei, achiziționată pentru 44 de miliarde de dolari, Thierry Breton a postat pe Twitter: „În Europa, pasărea va zbura după regulile noastre europene”.

Comisarul european a dat link la un videoclip publicat în mai anul trecut, care îl arată alături de șeful Tesla în fabrica sa de mașini din Austin, Texas. Acesta din urmă a asigurat că se află „pe aceeași lungime de undă” cu oficialul european despre noile reglementări UE privind digitalul și obligațiile acesteia impuse platformelor în ceea ce privește moderarea conținutului.

Însă preluarea Twitter de către Elon Musk îngrijorează o mare parte a angajaților Twitter, mulți utilizatori și ONG-uri care apelează la rețelele de socializare pentru a lupta mai bine împotriva hărțuirii și dezinformării. Pentru că multimiliardarul, prezentându-se ca un înflăcărat apărător al libertății de exprimare, vrea să relaxeze moderarea conținutului. A deschis ușa către o întoarcere pentru Donald Trump, care a fost eliminat de pe Twitter la scurt timp după ce și-a susținut susținătorii care au luat parte la asaltul Capitoliului din ianuarie 2021.

Regulamentul privind serviciile digitale (DSA) a fost publicat joi în Jurnalul Oficial al UE și se va aplica de la începutul anului 2024. Va impune eliminarea rapidă a oricărui conținut ilegal (conform legilor naționale și europene) de îndată ce o platformă ia cunoștință de acesta. Va forța rețelele sociale să suspende utilizatorii care încalcă „frecvent” legea. Impune „platformelor foarte mari”, cele cu „peste 45 de milioane de utilizatori activi” în UE, să evalueze singure riscurile asociate cu utilizarea serviciilor lor și să pună în aplicare mijloacele adecvate pentru a elimina conținutul problematic. Li se va impune o transparență sporită asupra algoritmilor lor și vor fi auditați o dată pe an de organisme independente.

Alte stiri din Externe

Ultima oră