Turneul muzical al lui Antony Blinken la Kiev stârnește controverse în Ucraina

15 Mai 2024
Turneul muzical al lui Antony Blinken la Kiev stârnește controverse în Ucraina

Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a ținut să-și exprime sprijinul pentru Ucraina cântând  piesa lui Neil Young Rockin'in The Free World,  marți seară, într-un bar din capitala Ucrainei, dar mulți ucraineni i-au judecat miercuri prestația nepotrivită, în mijlocul ofensivei ruse din regiunea Harkov, scrie Le Monde

„Este suficient un singur cuvânt pentru a descrie seara secretarului de stat american Antony Blinken de ieri la Kiev: nepotrivit”, a scris Svitlana Matvienko, directorul unui ONG specializat în analiză de politici, pe Facebook. La fel ca mulți dintre compatrioții săi, ea spune că este „supărată” de această performanță, în timp ce regiunea Harkov, din nord-est, este „rasă de pe pământ”, regretă „o lipsă totală de înțelegere a situației” și „empatie” din partea oficialilor americani.

„Știu că este o perioadă foarte, foarte dificilă. Soldații voștri, cetățenii voștri, în special din nord-est, din Harkov, suferă foarte mult. Dar ei trebuie să știe, trebuie să știți, că Statele Unite sunt cu voi ”, a declarat șeful diplomației americane, înainte de a cânta piesa, la finalul unei zile lungi de consultări, în cadrul unei vizite surpriză.

„Mesajul nu este complicat, dar nu trece ”, mai crede Bogdan Yaremenko, deputat al partidului prezidențial și fost diplomat, pe Facebook, judecând contextul prost ales, după luni de amânare privind ajutorul militar american acordat Ucrainei în SUA. Congres.

„Cu tot respectul, este o eroare ”, comentează Valéry Tchaly, fost ambasador al Ucrainei în Statele Unite.

Alte stiri din Externe

Ultima oră