Cutremurul, care a avut loc luni, 6 februarie, în Turcia și Siria, ar putea avea consecințe politice pentru președintele turc Recep Tayyip Erdogan. În timp ce reacția autorităților turce este criticată, rețeaua de socializare Twitter a fost întreruptă pentru câteva ore miercuri, 8 februarie, scrie RFI
Joi, 9 februarie, utilizatorii Twitter din Turcia se pot conecta din nou după o pauză de 12 ore.
Cazul a făcut imediat furori în Turcia, pentru că rețelele de socializare permit utilizatorilor să obțină informații și să contacteze rudele după cutremur, dar și pentru că acestea sunt locul unde se critică puterea lui Recep Tayyip Erdogan. „Știm cu toții ce vor să ascundă”, a spus liderul principalului partid de opoziție CHP despre tăierea Twitter.
Cutremurul mortal s-ar putea prelungi în tremurături politice, în timp ce Turcia se pregătește pentru alegerile prezidențiale și legislative din 14 mai 2023.
Vizitând zonele dezastre, Recep Tayyip Erdogan a trebuit să recunoască „lacunele” în răspunsul autorităților, condamnând în același timp „criticile necinstite”. Printre reproșurile de care președintele turc va fi greu de scăpat, cel al „politicii profitului” care, potrivit opoziției, a împiedicat țara să se pregătească pentru un cutremur atât de puternic.
„Câțiva oameni necinstiți și dezonorați au publicat declarații false în care susțin: „Nu am văzut niciun soldat sau polițist”. Soldații noștri și polițiștii noștri sunt oameni onorabili, nu o să lăsăm oameni de renume să vorbească despre ei așa." a spus Erdogan, scrie Le Monde
„Dumnezeu trebuie să pedepsească acest guvern”
Această amenințare la adresa criticilor, al cărei ton este caracteristic președintelui turc, vine într-un moment deosebit de dificil și tensionat în gestionarea acestei catastrofe umane de amploare fără precedent de la cutremurul de la Izmit din 1999.
Ca o explozie bruscă de furie, vocile care denunțau neajunsurile și absențele s-au înmulțit marți, răspândindu-se pe rețelele de socializare. În moloz, supraviețuitorii au fost indignați de inacțiunea autorităților, spunând că au fost „abandonați” în frig, fără apă sau curent. Lucru rar în urmă cu câteva zile: numele lui Erdogan a fost apoi citat, subliniat deschis, iar președintele acuzat că poartă răspunderea pentru această incompetență.