Tucker Carlson: "Sistemul nostru se prăbușește în timp real"

25 Sep 2023
Tucker Carlson: "Sistemul nostru se prăbușește în timp real"

„Sistemul nostru se prăbușește în timp real” iar "jurnaliștilor le e frica", a spus Tucker Carlson într-un interviu exclusiv cu ziarul elvețian Weltwoche. Guvernul SUA i-a interzis să-l intervieveze pe Vladimir Putin în 2021, autoritățile americane controlează toată mass-media de câteva decenii, iar cetățenii nu cunosc adevărata stare a lucrurilor, a spus jurnalistul.

"Tuturor jurnaliștilor le e frică"

Tucker Carlson este de neoprit. De la plecarea bruscă de la Fox News, el a obținut vizualizări record ale telespectatorilor. Într-un interviu exclusiv cu Weltwoche, starul presei politice demolează mașina de manipulare a mass-mediei mainstream, își dezvăluie preocupările cu privire la o potențială restaurare a lui Donald Trump, vorbește despre starea tulburătoare a familiei Biden și discută despre ce urmează pentru el  după Fox News.

Când Tucker Carlson a părăsit Fox News Channel în aprilie, dușmanii lui au aplaudat. Dar dacă credeau că războinicul fusese în sfârșit învins, judecata lor era la fel de proastă ca și gradul de aprobare. Cu ajutorul lui Elon Musk, Carlson ajunge la un public și mai mare, global, cu noua sa emisiune, „Tucker Carlson pe Twitter (cunoscut acum ca „X”).”

Veteranul prezentator de știri și-a extins misiunea: să învingă părtinirea sufocantă și lipsa de curiozitate a mass-media nu doar cu privire la evenimentele critice de acasă, ci și în capitalele din întreaga lume.

Când ajungem la el, Carlson tocmai s-a întors din Emiratele Arabe Unite unde s-a întâlnit cu președintele acestei țări, Mohamed bin Zayed. Carlson îl declară pe șeic „cel mai interesant, cel mai înțelept lider cu care am vorbit vreodată” – o evaluare provocatoare, având în vedere că gazda emisiunii a stat vizavi de Donald J. Trump luna trecută. Despre liderul arab, Carlson este entuziasmat: „Nu am întâlnit niciodată un lider mai umil – și cred că smerenia este o condiție prealabilă pentru înțelepciune”.

Carlson este mult mai puțin amabil cu colegii săi din presă. „Toți sunt oameni înspăimântați ”, ironizează  jurnalistul. În loc să-i tragă pe cei puternici la răspundere, „ei fac exact opusul”. Într-adevăr, „execută o comandă”.

Privind alegerile prezidențiale din 2024, el spune: „Încearcă să-l bage pe Trump în închisoare pentru crima de a candida împotriva lui Joe Biden... Despre asta sunt alegerile. Vom permite asta, sau nu? Și pur și simplu nu cred că putem.”

  • Weltwoche: De când ați părăsit Fox și ați plecat solo cu noua dvs. emisiune, „Tucker Carlson Pe Twitter (cunoscut acum ca „X”)”, postările dvs. au înregistrat zeci și uneori sute de milioane de vizualizări. Decolați ca Buzz Lightyear. Simți libertatea? Pentru a explora mai multe subiecte și idei? Pentru a-ți exprima părerile?

Tucker Carlson: Ei bine, cu siguranță. Dacă pot să spun ceva, mi-am exprimat mai puțin părerile. Nu am făcut multe scenarii direct la cameră în care să scriu scenariul și să-mi dau cu părerea. Am făcut ceea ce mi-am dorit de mult timp, dar nu am putut, adică să mă urc într-un avion și să merg să văd restul lumii. Nu am putut pentru că aveam o emisiune zilnică pe care trebuia să o fac.

Am devenit convins în ultimii câțiva ani – mai ales de când a început războiul din Ucraina – că lumea se schimbă mult mai repede decât înțeleg majoritatea americanilor. Și pentru că nu există practic nicio acoperire a restului lumii în mass-media americană, americanii nu au o idee bună despre asta.

Ceea ce noi, în această țară, numim „Ordinea de după război” – instituțiile înființate în urma celui de-al Doilea Război Mondial pentru a menține lumea pașnică și prosperă și Statele Unite în vârful piramidei, și asta ar includ dominația dolarului, sistemul SWIFT, NATO — toate acestea se par să se prăbușească. Aceasta este părerea mea despre asta. Am vrut să călătoresc și să văd dacă asta se întâmplă, de fapt, și așa este

  • Weltwoche: Călătorești prin lume, acum, mai mult ca niciodată. Ce personalitate, la nivel global, te fascinează în special?

Carlson: Cred că, în acest moment, cel mai interesant și mai înțelept lider cu care am vorbit vreodată este conducătorul din Abu Dhabi, MBZ. [Șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, cunoscut popular sub inițialele sale ca  MBZ, este președintele Emiratelor Arabe Unite și conducătorul  Abu Dhabi .] Îl respect.

  • Weltwoche: Tocmai ați zburat înapoi în SUA din Abu Dhabi?

Carlson: Da, și am vorbit cu el. Am intervievat o mulțime de oameni care conduc țări sau organizații. Am intervievat o mulțime de lideri în, ei bine, treizeci de ani. Asta a fost treaba mea. Și nu am intervievat niciodată pe cineva responsabil mai dispus să admită atunci când nu înțelege ceva sau nu are niciun răspuns la o întrebare. Nu am întâlnit niciodată un lider mai umil și cred că smerenia este o condiție prealabilă pentru înțelepciune.

Oamenii înțelepți recunosc ceea ce nu știu și nu am mai văzut asta până acum. Nu vezi asta în Occident. Nu veți intervieva un candidat la președinție în Statele Unite sau un președinte, de altfel, care este dispus să spună: „Nu știu răspunsul. M-am gândit la asta și nu sunt sigur.” Nu vor spune niciodată asta, pentru că nu pot recunoaște că nu știi.

Desigur, sfera cunoștințelor umane este foarte limitată. Nu știm nimic, de fapt. Nu știm cum funcționează creierul sau cum au fost construite piramidele. Lista lucrurilor pe care nu le știm este mult mai lungă decât lista lucrurilor pe care le știm și nimeni nu va admite asta. Oamenii care o fac, care sunt dispuși să spună asta cu voce tare, sunt cei în care am încredere. Deci, am fost foarte impresionat. Niciodată nu am fost mai impresionat de un lider.

Dar există o mulțime de oameni interesanți din întreaga lume. Javier Milei, m-am gândit, a fost un tip interesant. [Javier  Gerardo  Milei  este un economist și politician argentinian cunoscut pentru opiniile sale libertariene. El este lider în sondaje pentru următoarele alegeri prezidențiale.]

  • Weltwoche: Să aruncăm o scurtă privire înapoi la mulți ani petrecuți cu Fox în care ați devenit o vedetă media globală, clasându-vă pe primul loc cu „Tucker Carlson Tonight” la știrile prin cablu. În timpul unui episod recent al emisiunii tale de la „X”, ai spus: „The Murdoch nu mi-au ieșit niciodată în cale. Au fost întotdeauna buni cu mine. Dar au existat întotdeauna minți mici. … Este o companie condusă de femei fricoase, știi ce vreau să spun?” Ce vrei să spui?

Carlson: Ei bine, am petrecut paisprezece ani la Fox și, de cele mai multe ori, lucram la propria mea afacere. Nu am avut niciun rol în gestionarea companiei – departe de asta. Eram doar un angajat. Deci, există o mulțime de lucruri despre cum funcționează compania despre care nu aș ști.

Din experiența mea, familia care deține, care controlează compania, familia Murdoch, a fost întotdeauna foarte amabilă cu mine. S-au purtat foarte politicos, drăguț, mi-a dat o mare libertate. Am simțit adesea, sau uneori, că ei nu sunt de acord cu ceea ce spuneam, că părerile mele sunt diferite de ale lor. Dar m-au lăsat să-mi exprim părerile și le-am fost recunoscător pentru asta. Sunt recunoscător pentru asta. Nu am avut nicio problemă cu ei și nu am nicio problemă cu ei, acum. Nu aș fi de acord cu ei în anumite lucruri, dar voi fi mereu recunoscător pentru șansele pe care mi le-au oferit și pentru bunăvoința pe care mi-au arătat-o.

Există o mulțime de oameni grozavi la Fox News, dar există și o mulțime de oameni care sunt doar îngroziți, care doar încearcă să treacă peste zi. Și nu cred că Xanax e suficient de puternic pentru ca unii dintre cei care conduc locul să se liniștească. [râsete]

Am vrut să spun ce am avut de spus. Am lucrat la o mulțime de organizații de știri din Statele Unite și toate sunt la fel. Tuturor le este frică să nu fie dați în judecată sau să se țipe la el, să fie concediați sau umiliți. Dar, interesant, niciunul dintre ei nu se teme foarte mult să greșească. Asta nu este o preocupare. Ei nu sunt îngrijorați de acuratețe atât de mult cât sunt îngrijorați de faptul că nu sunt la modă sau că spun ceva interzis. Nu sunt cu adevărat îngrijorați ca nu cumva să nu spună adevărul.

Ai crede că, dacă ai conduce o organizație de știri, principala ta preocupare ar fi să faci bine și că ai fi îngrozit dacă cineva ar greși. Dar aceasta nu este preocuparea lor principală. Și nu doar la Fox. Am lucrat la MSNBC și CNN. Am lucrat la PBS. Am petrecut un an lucrând la ABC. Cu siguranță am fost în preajma multor companii de știri și toate sunt la fel. Toți sunt oameni înfricoșați, care câștigă mai mult decât ar trebui probabil și sunt îngrijorați că își vor pierde locul de muncă. Ocazional, vei găsi o persoană curajoasă, dar sunt foarte, foarte, foarte rare. Foarte rare.

  • Weltwoche: Mass-media ca „a patra putere” are o problemă serioasă de credibilitate, nu doar în SUA. Aici, e la fel. Singura organizație națională de știri din SUA care obține cea mai mare încredere a publicului este, potrivit YouGov [mai 2023], The Weather Channel.

Carlson: Da.

  • Weltwoche: Jumătate din publicul american crede că presa de știri încearcă în mod deliberat să inducă în eroare, să dezinformeze și să facă propagandă [spune un sondaj Gallup, februarie 2023 ] . Ai fost la știri de atâta timp. De ce este starea presei atât de mizerabilă?

Carlson: Ei bine, pentru că dacă vrei să subminați o democrație, trebuie să controlați informațiile pe care le primesc cetățenii. Aș susține că mass-media de știri în democrații este mult mai puțin demnă de încredere decât este în alte țări, pur și simplu pentru că ea contează mai mult într-o democrație. Oamenii votează pe baza informațiilor pe care le dețin. Deci, dacă vrei să controlezi voturile lor, trebuie să controlezi ceea ce știu ei.

A existat o încercare foarte agresivă, de-a lungul a mai multor decenii, din partea oamenilor care conduc Statele Unite, de a controla ceea ce este disponibil pe posturile noastre de știri și în ziarele noastre - de a controla mass-media. Și au facut-o.

  • Weltwoche: Oamenii care lucrează pentru mass-media par să fie de acord cu asta.

Carlson: Bineînțeles că da, pentru că sunt îngroziți. Le este doar frică. Ei sunt de acord cu asta, absolut. Le este frică să spună ceva care să-i jignească pe cei care conduc guvernul, care conduc cele mai mari companii și, de cele mai multe ori, nu o vor face. Și asta nu este doar o perversiune a ceea ce ar trebui să facă, este o inversare. Ei există pentru a trage oamenii la putere la răspundere. În schimb, ei fac exact invers. Ei își fac dorința.

De exemplu, ei lansează acest vaccin în Statele Unite. Are consecințe masive pentru populație. Sute de milioane de oameni îl fac și nu este permisă nicio raportare cu privire la acest vaccin - nicio raportare reală. Oamenii sunt, literalmente, concediați de la locul de muncă dacă ar pune la îndoială eficacitatea și siguranța acelui vaccin. E o nebunie. Într-o democrație funcțională, dacă ai avea un medicament obligatoriu în care toată lumea trebuie să-l ia, treaba presei de știri ar fi să raporteze dacă este sau nu sigur și dacă funcționează sau nu. Au făcut exact invers.

Chiar și războiul din Ucraina. Acesta este potențial un conflict nuclear între superputeri. Nu ar trebui să știm tot ce putem? "Nu." Nu ai voie.

Am încercat să-l intervievez pe Vladimir Putin, iar guvernul SUA m-a oprit. Deci, gândiți-vă la asta un minut. Apropo, nimeni nu m-a apărat. Nu cred că a existat cineva în mass-media care a spus: „Stai o clipă. Poate că acest tip nu-mi place, dar are dreptul să intervieveze pe oricine dorește, iar noi avem dreptul să auzim ce spune Putin.” Nu ai voie să auzi vocea lui Putin. Pentru ca de ce? Nu s-a votat. Nu m-a întrebat nimeni. Am 54 de ani. Mi-am plătit impozitele și am respectat legea.

Sunt cetățean american. Sunt un american mult mai loial decât, să zicem, Joe Biden sau Kamala Harris, care nici măcar nu au crescut în această țară; ea a crescut în Canada. Și îmi spun ce înseamnă să fii un american loial? Doar că nici măcar nu mă interesează, în acest moment. Nici măcar nu-mi pasă. Când David Frum [un scriitor al revistei The Atlantic] din Canada îmi spune că sunt un american neloial, este o glumă. Este o gluma. Și nu-mi mai pasă ce cred ei, de fapt. Și nu trebuie să-mi pese. Deci, eu nu.

  • Weltwoche: Vizualizările ridicate pe care le obține emisiunea dvs. demonstrează că ridici o voce pe care oamenii vor să o audă. Un astfel de exemplu de manipulare mass-media este suprimarea media și ascunderea laptopului lui Hunter Biden. Ați studiat infamul „laptop din iad”. La fel și noi, la Weltwoche, din primăvara anului trecut. Aveți cunoștințe profunde despre rețeaua de afaceri Biden. Ați fost primul care a intervievat angajatul de afaceri al lui Biden, Tony Bobulinski, în octombrie 2020. Din ceea ce ați văzut, ați concluziona că Joe Biden știa despre afacerea fiului său? Că a facilitat-o? Și că ar fi putut profita, el însuși?

Carlson: Ei bine, astea nu sunt opinii. Asta este stabilit în fapt. L-am intervievat luna trecută pe Devon Archer [partenerul și prietenul apropiat al lui Hunter Biden] luna trecută, care, în zeci de ocazii la întâlniri de afaceri, l-a văzut pe Joe Biden sunându-și fiul Hunter în timpul unei întâlniri de afaceri. Fiul său l-a pus pe difuzor în timp ce Joe Biden era vicepreședinte al Statelor Unite pentru a își ajuta fiul său în afaceri. Apropo, afacerea, așa-numita „afacere”, a constat în întregime în a fi fiul lui Joe Biden. Hunter Biden nu avea experiență în energie. Nu știa nimic despre gazul ucrainean. E o glumă pe care nu o știa. Nu avea experiență relevantă sau cunoștințe despre așa-numitele „afaceri” pe care le conducea.

El vindea doar acces la tatăl său. Nu sunt speculații. Așa a spus partenerul său de afaceri, în înregistrare, în fața camerei. Da, nu există nicio dezbatere despre asta. Acesta este un fapt.

Presupun că mass-media îl urăște atât de mult pe Trump sau profită într-un fel, presupun, de pe urma lui Joe Biden ca președinte, încât simt că ar trebui să mintă. Ei mint, punct.

  • Weltwoche: O altă poveste care a stârnit zero curiozitate în rândul presei este acuzația, făcută de propria sa fiică, Ashley, în jurnalul ei privat, că Joe Biden s-ar fi putut comporta față de ea într-un mod pe care ea îl descrie ca „probabil nepotrivit" când era o fată tânără. Hunter i-a dat tatălui său pseudonimul „Pedo Peter” în lista de contacte de pe telefonul mobil. Presupun că în America „Pedo Peter” este un termen de adresă neobișnuit pentru tatăl cuiva. De ce a manifestat presa atât de puțin interesată să investigheze aceste detalii tulburătoare, mai ales în epoca post-#MeToo?

Carlson: Ei bine, [Ashley] a spus-o în jurnalul ei, al cărui singur public era ea însăși. Ea nu a susținut. Ea a înregistrat: că tatăl ei a făcut dușuri cu ea în copilărie și, pentru că a făcut-o, a devenit dependentă de sex. Asta a scris ea în jurnalul ei. Răspunsul administrației Biden a fost să determine Departamentul de Justiție să percheziționeze casa bărbatului care avea jurnalul, să aresteze oamenii care au avut jurnalul, deși nu l-au furat, ci au plătit pentru el. Ashley Biden l-a lăsat într-o casă pe care o închiriase și nu au spus niciodată nimic despre asta.

E o crimă sexuală. Am trei fiice. Vă pot promite că nu este normal ca un tată să facă duș cu fiicele lui. [Ashley] a spus asta, în jurnalul ei, „Cred că am o dependență de sex pentru că tatăl meu a făcut un duș cu mine.” Asta spune ea.

Apropo, Joe Biden are demență și nu conduce Statele Unite. Deci, asta ridică întrebarea evidentă: „Cine conduce?”

  • Weltwoche: Cine conduce?

Carlson: L-aș presupune pe Barack Obama care prin decupajele sale lucrează pentru Joe Biden. Dar nu știu asta. The New York Times nu s-a obosit să raporteze despre asta, dar Joe Biden are demență. Nu este capabil să rostească o propoziție completă și cu atât mai puțin să conducă cea mai mare organizație din istoria omenirii, care este guvernul SUA. Întreaga premisă este ridicolă, iar acum ce ne spun ei? Are 80 de ani. Abia poate vorbi. Abia poate merge. Și va candida, din nou, la președinția Statelor Unite în timp ce va avea loc un război? Întreaga chestiune este atât de dementă încât ne îndreptăm până la punctul în care ei nu încearcă să convingă pe nimeni. Ei doar încearcă să suprime și să aresteze oamenii care pun întrebări. Au arestat în ultima lună zeci de oameni, de oponenți politici, nu pentru comiterea de infracțiuni, ci pentru că s-au opus. Zeci în ultima lună.

Sistemul nostru se prăbușește în timp real. Urmărim cum se întâmplă asta. Dacă citești mass-media americană, sunt povești despre Kim Kardashian și multe prostii irelevante despre transexuali și toate chestiile astea. Concluzia este că președintele Statelor Unite este non compos mentis .

Cine conduce guvernul? Dacă nu poți răspunde la acea întrebare, nu îți faci treaba în media, mi se pare. In sfârsit, asta e.

  • Weltwoche: Ai obținut o lovitură cu interviul tău cu fostul președinte Donald Trump, care a fost difuzat exact în momentul în care candidații republicani țineau prima dezbatere pe postul tău anterior, Fox. În 2018, când tu și cu mine ne-am întâlnit pentru prima dată pentru un interviu, Trump era în funcție de aproape doi ani. Și mi-ai spus evaluarea ta că, în acel moment,"Trump nu este capabil" ca presedinte al SUA. Ai făcut referire la graniță – el nu a construit suficient zidul – ca exemplu. Dacă Trump reușește să facă o întoarcere triumfătoare la Casa Albă, crezi că poate fi eficient?

Carlson: Nu. Desigur, nu știu. Aș specula doar. Cred că primul său mandat de președinte a dovedit că este destul de greu să conduci o organizație, milioane de oameni, când cei mai mulți dintre ei sunt plătiți să se opună ție, și sunt. Există angajați federali sindicalizați ale căror locuri de muncă depind de cealaltă parte. Deci, sistemul, în sine, este destul de dificil pentru cineva care încearcă să reformeze sistemul.

În acest moment, însă, încearcă să-l bage pe Trump în închisoare pentru crima de a candida împotriva lui Joe Biden. Vorbesc doar în calitatea mea de alegător. Asta e tot ce trebuie să știu.

Cred că dacă Trump ar prelua, mâine, că ar face CIA să răspundă în fața alegătorilor? Nu, eu nu. Cred că ar construi un zid? Nu știu. Aşa sper.

Știu că nu poți permite, absolut nu poți permite unui partid politic să folosească sistemul nostru de justiție pentru a-l întemnița pe principalul oponent al președintelui. Nu poți face asta. Nu este permis.

Din punctul meu de vedere, despre asta e vorba despre aceste alegeri. Vom permite asta, sau nu? Și pur și simplu nu cred că putem.

  • Weltwoche: Colegii tăi jurnalişti nu se pot opri să te critice. Ei numesc raportarea dvs. „pro-rusă” sau „pro-Trump”. Recent, ai luat multe critici pentru interviul tău cu Larry Sinclair, unde a vorbit despre o presupusă aventură gay cu Barack Obama. [Sinclair, un escroc condamnat, susține că l-a văzut pe fostul președinte al Statelor Unite, Barack Obama, fumând crack înainte de a se implica în activități sexuale cu el în 1999, când Obama era senator de stat.] Deși este adevărat că afirmațiile sale nu au fost niciodată urmărite de o presă îndrăgită de Obama, ești îngrijorat de faptul că formatul de interviu unu-la-unu al emisiunii tale online limitează capacitatea ta de a investiga pe deplin adevărul afirmațiilor oaspeților tăi?  

Carlson: Oh, sigur, desigur. Fac interviuri unu-la-unu la televizor de 25 de ani. 

  • Weltwoche: Aveai o echipă mare în momentul în care ai făcut acele interviuri.

Carlson: Ei bine, încă mai lucrează pentru mine. Am aceeași echipă. [râde] Da, am exact aceeași echipă. De fapt, vin la cină în doar un minut.

Cred că Larry Sinclair a fost atacat. A fost arestat, la un moment dat. A fost respins ca „necredibil”. Asta se întâmplă de cincisprezece ani. Oamenii l-au atacat pe Larry Sinclair sau l-au concediat. Părerea mea a fost: „Sunt echilibrul, cred. De ce nu putem auzi de Larry Sinclair? Bine, iată-l pe Larry Sinclair. Puteți să vă decideți ce credeți despre el.”

Cu alte cuvinte, mincinoșii, mincinoșii dovediți precum Ben Smith, la Politico la acea vreme, au putut să iasă acolo și să ne spună că tot ce a spus Larry Sinclair a fost fals. Bine, asta e poziția lui Ben Smith. Iată poziția lui Larry Sinclair. Se pare că eu sunt echilibrat, în ceea ce mă privește. Are sens?

  • Weltwoche: Unii critici întreabă: „ Este difuzarea amintirilor personale ale lui Larry Sinclair diferită de acuzațiile lui Christine Blasey Ford împotriva lui Brent Kavanaugh?”

Carlson: Ei bine, este foarte diferit. Cred că este diferit în detalii. Este foarte diferit. Dar cred, de asemenea, că Larry Sinclair are dreptul să... Larry Sinclair, în opinia mea, într-un mod foarte credibil, a spus că a făcut sex cu Barack Obama. Din moment ce suntem atât de fanatic pro-gay, acum și tot ce este gay este bun, de ce este rău? „Lui Obama îi plac tipii.” De ce este un atac la adresa lui Obama? Stii ce spun? Cum ar fi, sunt singurul non-homofob, aici?

Mi se pare evident că lui Obama îi plac tipii. I-a spus prietenei lui asta. Alex McNear [care a fost implicat romantic cu Obama în timpul scurtului său timp la Occidental College] este un văr îndepărtat de-al meu, apropo. Și Obama i-a spus, „Fantezia mea e să fac sex cu bărbați.” Bănuiesc că este puțin ciudat să crezi că a spune asta cu voce tare este cumva un atac. Nu știu de ce ar fi. Credeam că ar trebui să ne placă tipi. [râde] Nu pot ține pasul.

  • Weltwoche: Tucker, ai făcut o călătorie remarcabilă. De-a lungul anilor, v-ați răzgândit cu privire la probleme mari, probleme importante, cum ar fi invazia Irakului.

Carlson: Oh, da.

  • Weltwoche: Și ați făcut public acest lucru. Foarte puțini jurnaliști sunt dispuși să admită o greșeală, cu atât mai puțin să facă o corectare serioasă a cursului. Există o problemă, chiar acum, pe care o reconsiderați, aruncând o a doua privire? O funcție ocupată anterior și care este în prezent în curs de revizuire?

Carlson: Oh, m-am răzgândit ca în orice problemă. [râde] Mă răzgândesc constant despre lucruri. În mod constant. Doamne, sunt o mulțime de probleme pe care nu sunt sigur că le înțeleg pe deplin. [Inteligența artificiala], de exemplu. Sunt foarte îngrijorat că AI va distruge lumea și va deveni autonom. Dar va fi? Nu știu. Cred că, în afară de o preocupare la nivel emoțional, nu am o viziune foarte inteligentă asupra AI.

Sunt o mulțime de probleme, de genul acesta, pe care încerc să le rezolv. Din fericire, nu trebuie să am o părere despre toate. Sunt destul de mare încât să recunosc cu plăcere când nu știu răspunsul la ceva.

Vă spun asta: părerea mea că războiul din Ucraina pune în pericol civilizația occidentală a devenit mai puternică cu timpul, nu mai slabă. Eu așa simt. M-am gândit, înainte. Acum, chiar cred. Există o mulțime de lucruri pentru care m-am îngrijorat în trecut, care s-au dovedit a nu merita să-mi fac griji. Eram chiar ieri în Orientul Mijlociu și mă gândeam că am fost pentru prima dată în Golf în 2001, imediat după 9/11, și eram complet convinși — eram complet convinși — că ne uităm la începutul unui război de 500 de ani împotriva islamului, Occidentul împotriva islamului. Și nu s-a dovedit deloc așa, de fapt.

Arabii din Golf cu care m-am confruntat, de-a lungul anilor, sunt mult mai toleranți decât liberalul tău alb obișnuit și secular din America - mult mai toleranți. Au o sărbătoare de Crăciun mai mare și mai creștină în Abu Dhabi decât noi în New York. 

  • Weltwoche: În general, ce vă dă speranță într-o perioadă destul de îngrijorătoare, privind în viitor? 

Carlson: Că miza a crescut brusc atât de mare încât oamenii inteligenți își regândesc presupunerile. Îl văd peste tot în jurul meu. Văd oameni din jurul meu întrebându-se: „Obișnuiam să cred asta. Mai este adevărat? A fost vreodată adevărat? Ce este adevarul?" Oamenii sunt concentrați asupra întrebărilor despre adevăr și minciună, cred, mult mai profund decât au fost vreodată și asta este un lucru bun.

Văd, de asemenea, o trezire a conștientizării spirituale și a credinței religioase în Statele Unite, care cred că este grozavă. Nu toată lumea ajunge la aceleași concluzii pe care le ajung și eu, dar e în regulă. Este mai bine decât să te gândești că Amazon te va face fericit, pentru că Amazon nu te va face fericit, de fapt. Nu este adevarat. Este o minciună. Și tot mai mulți oameni par să tragă concluzia că este o minciună și cred că este un lucru grozav.

Există ideea, cumva, că principala amenințare la adresa fericirii noastre este din partea oamenilor religioși. Asta e absurd. Principala amenințare la adresa fericirii noastre este din partea oamenilor care cred că sunt Dumnezeu. Ei sunt cei periculoși. Dacă crezi că ești Dumnezeu, nu există nicio limită la ceea ce vei face pentru că te crezi că ești arbitrul final, ești judecătorul final, ești atotputernic. Asta e terifiant.

Mă simt mult mai confortabil în preajma oamenilor religioși. Sunt creștin, dar ei nu trebuie să-mi împărtășească părerile. Așa cum tocmai am spus, de fapt mă întâlneam cu niște oameni zilele trecute. A fost un apel la rugăciune chiar în mijlocul întâlnirii noastre, iar toată lumea s-a ridicat și s-a îngenuncheat și s-a îndreptat spre Mecca și s-a închinat lui Allah. Acum douăzeci de ani, m-aș fi gândit: „Doamne, cât de amenințător!” Acum, m-am gândit: „Ce minunat. Cât de grozav este asta?”

  • Weltwoche: Când te întorci în Elveția? Știu că ar putea fi plictisitor, aici. Mi-ai spus că nu e nimic de raportat. Dar ar fi frumos să te avem aici.

Carlson: Îmi place asta. Iubesc o țară plictisitoare. Ai ultima țară plictisitoare din Occident.

  • Weltwoche: Și Elveția se schimbă.

Carlson: Știu, este adevărat. Dar măcar e frumos. Dacă ai o frumusețe fizică inspiratoare, este cam greu să dai munții deoparte. Sper că Elveția să rămână exact la fel. În clipa în care imperiul american se prăbușește, veti primi înapoi secretul bancar.

Apropo, secretul nu implică fapte greșite. Intimitatea este o condiție prealabilă pentru libertate. Am un lacăt în dormitorul meu. Nu înseamnă că fac ceva ilegal în dormitorul meu. Nu sunt sclav; Eu sunt cetățean. Pot avea intimitate.

Alte stiri din Externe

Ultima oră