Subiectul TTIP este complet ignorant în România, deși adoptarea sa va avea efecte imediate și pentru țara noastră. „Să luptam pentru un TTIP al poporului și să luăm o decizie bazată pe un text final”, susține europarlamentarul german.
Referindu-se la transparență și ce se află în spatele negocierilor, raportorul a spus că „Trebuie să existe un anumit grad de confidențialitate în orice negociere. Dar există o transparență fără precedent în aceste discuții, datorită presiunii noastre și celei din partea societății civile”, a adăugat el.
„Directivele de negociere (mandatul) sunt decise printr-o hotărâre unanimă a Consiliului. Parlamentul monitorizează și influențează negocierile. Suntem în contact strâns cu Comisia, statele membre și alte părți interesate. La încheierea negocierilor, este de competența reprezentanților aleși de a aproba sau de a respinge orice acord” a mai spus Lange.
Cât privește o posibilă pierdere de locuri de muncă și planul UE de combatere a acesteia, deputatul a subliniat că „există acorduri bune și acorduri proaste și într-o negociere există întotdeauna două părți. Țările partenere trebuie, de asemenea, să se implice”. „Niciun acord comercial nu va scădea standardele europene de muncă. În plus, luptăm pentru consolidarea capitolelor de muncă în toate acordurile noastre”.
„Acordurile comerciale moderne se referă mai mult la reducerea tarifelor”, dar, de asemenea, abordează „standarde și norme, vrem să avem criterii severe”, a arătat raportorul.
„Un acord bun ar putea ajuta IMM-urile să-și dezvolte afacerile mai ușor, ar stabili reguli și standarde globale. Mă refer la standardele de muncă, protecția datelor și egalitatea de gen”.
„Serviciile publice sunt excluse din acest acord”, a confirmat el, arătând că, privind posibilitățile reale ale SUA de a-și deschide piețe de achiziții, „dacă nu există niciun acord ambițios în discuție, nu va avea loc niciun acord”.
Legat de propunerea UE de a stabili un „sistem de investiții" (pentru a soluționa eventualele litigii), raportorul consideră că „este prea devreme pentru a spune dacă SUA vor fi de acord”.
Cât privește grupurile de interse, el a puntat: „Mă întâlnesc cu părțile interesate și experți din toate mediile și sectoarele: sindicate, din industrie, organizații de consumatori. Lista este lungă”.
„Comerțul preferențial cu țările vecine ar putea îmbunătăți condițiile de viață din țările partenere. De exemplu, încercăm să obținem rezultate rapide și concrete cu Tunisia și Iordania”, a încheiat Bernd Lange, pe tema legăturii dintre politica comercială și migrația.