Trupe britanice vor fi trimise în Ucraina iar Marina s-ar putea muta în Marea Neagră, spune secretarul Apărării din Marea Britanie

01 Oct 2023
Trupe britanice vor fi trimise în Ucraina iar Marina s-ar putea muta în Marea Neagră, spune secretarul Apărării din Marea Britanie

Armata britanică va antrena armata lui Zelensky în Ucraina, iar Marina s-ar putea muta în Marea Neagră, scrie The Telegraph.

Trupele britanice vor fi dislocate în Ucraina pentru prima dată în cadrul planurilor aflate în discuție cu șefii militari, a dezvăluit Grant Shapps, noul secretar al Apărării .

Într-un interviu pentru The Telegraph, Grant Shapps a spus că a purtat discuții cu liderii armatei despre mutarea unui program oficial de antrenament condus de britanici „în Ucraina”, mai degrabă decât la bazele Marii Britanii și ale altor membri NATO. El a cerut, de asemenea, mai multor firme britanice de apărare să înființeze fabrici în Ucraina.

După o călătorie la Kiev săptămâna trecută, Shapps a mai dezvăluit că a discutat cu Volodymyr Zelensky, președintele ucrainean, despre modul în care marina britanică ar putea juca un rol în apărarea navelor comerciale de atacurile rusești în Marea Neagră.

Ambele mișcări ar marca o escaladare semnificativă a implicării Marii Britanii în apărarea Ucrainei împotriva atacului lui Vladimir Putin.

Ca parte a operațiunii Interflex condusă de britanici, peste 20.000 de recruți din forțele armate ale Ucrainei au primit pregătire în Marea Britanie de la începutul anului 2022, învățând abilități de luptă în baze precum SalisburyPlain, pe care Shapps a vizitat-o ​​vineri.

Dar membrii NATO, inclusiv Marea Britanie, au evitat desfășurarea oficială de trupe în Ucraina, din cauza riscului ca personalul occidental să fie atras în luptă cu Rusia. Anul trecut, Rusia a lovit cu aproximativ 30 de rachete o bază în care se aflau luptători străini.

Cu toate acestea, în urma unei întâlniri cu generalul Sir Patrick Sanders, șeful Statului Major General și cu alți membrii ai personalului superior de la Salisbury Plain, Shapps a spus: „Vorbeam astăzi despre aducerea antrenalentului mai aproape și de fapt și în Ucraina.

„În special în vestul țării, cred că oportunitatea acum este să aducem mai multe lucruri „în țară” – nu doar formare, ci și vedem că BAE [firma de apărare din Marea Britanie], de exemplu, trece în producție în țară, de exemplu.

„Sunt nerăbdător să văd și alte companii britanice făcând același lucru. Așa că cred că va exista o mișcare pentru a obține mai multă pregătire și producție în țară.”

Separat, după ce l-a asigurat miercuri pe Zelensky că Marea Britanie „va continua să stea umăr la umăr cu Ucraina”, Shapps a sugerat că Marea Britanie se pregătește să joace un rol mai activ, ajutând țara să se apere împotriva atacurilor din Marea Neagră, unde Rusia a vizat din ce în ce mai mult navele de marfă care transportau cereale.

Secretarul Apărării, care l-a înlocuit pe Ben Wallace într-o mini-remaniere în urmă cu o lună, a declarat: „Marea Britanie este o națiune navală și putem ajuta și sfătui, mai ales că e vorba de apele internaționale."

„Este important să nu permitem unei situații să stabilească în mod implicit că transportul internațional nu este permis în acele ape. Deci, cred că există o mulțime de locuri în care Marea Britanie poate ajuta să consilieze. [Am] discutat despre asta cu președintele Zelensky și cu mulți alții săptămâna aceasta.”

Desfășurarea trupelor britanice în Ucraina sau oferirea de sprijin naval în Marea Neagră ar marca o escaladare semnificativă a implicării Marii Birtanii în conflict.

Dar remarcile lui Shapps par să marcheze, de asemenea, o schimbare în abordarea guvernului de a discuta public despre desfășurarea personalului militar - o mișcare care a fost oglindită de Franța sâmbătă, când armata franceză a dezvăluit că aeronavele sale efectuează supraveghere în Marea Neagră.

S-a susținut anterior că până la 50 de angajați britanici se aflau printre forțele speciale occidentale prezente în Ucraina la începutul acestui an - o chestiune despre care guvernul nu ar fi discutat niciodată public.

Alte stiri din Externe

Ultima oră