Într-o vizită oficială la Washington, Emmanuel Macron a fost primit luni de Donald Trump la Casa Albă, unde cei doi președinți au discutat despre războiul dintre Kiev și Moscova, în timp ce invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina a început în urmă cu doar trei ani, scrie France 24
Președintele Emmanuel Macron s-a aflat luni, 24 februarie, la Washington, pentru a se întâlni cu omologul său american, Donald Trump, la Casa Albă și pentru a încerca să aducă Franța și Europa la aceeasi masa în negocierile dintre Statele Unite și Rusia privind soarta Ucrainei. În ciuda diferențelor uriașe de fond, cei doiau prezentat un front unit, asigurând că vor să lucreze împreună pentru a pune capăt războiului.
Europa este pregătită să-și „întărească” apărarea, asigură Macron
Înainte de o conferință de presă comună în Biroul Oval al Casei Albe, președintele francez a asigurat că obiectivul comun este „construirea unei păci solide și durabile” în Ucraina, adăugând că speră într-o implicare „puternică” americană care să o garanteze. El a mai spus că Ucraina „trebuie să fie implicată” în discuțiile pentru a pune capăt războiului.
Donald Trump, la rândul său, s-a lăudat cu relația sa „specială” cu omologul său francez și a asigurat că va putea pune capăt ostilităților în „câteva săptămâni”.
Europenii sunt „gata să meargă până la trimiterea de trupe” în Ucraina pentru a verifica dacă „pacea este respectată”, a continuat președintele francez alături de omologul său american, care a asigurat că Vladimir Putin va accepta prezența trupelor europene de menținere a păcii în Ucraina.
Un acord „foarte strâns” asupra mineralelor
În timpul acestui prim discurs, Donald Trump a mai afirmat că un acord cu Ucraina privind mineralele sale a fost „foarte aproape”. Anterior, guvernul ucrainean a declarat că negocierile privind acordul, care va oferi Washingtonului acces la minerale ucrainene în schimbul protecției, se află în faza „finală”.
În acest context, președintele american a anunțat că Volodymyr Zelensky ar putea veni la Casa Albă „în această săptămână sau viitoare”. O decizie salutată de Emmanuel Macron, care a considerat că „acest acord (...) asupra pământurilor rare (…) confirmă angajamentul american pentru o Ucraine suverană”.
„Pacea nu poate însemna capitularea Ucrainei”, insistă Macron
Apoi, în cadrul conferinței lor oficiale de presă, cei doi presedinți au revenit mai detaliat asupra conținutului discuțiilor lor, ambii salutând „progresele substanțiale” în direcția soluționării conflictului.
„Scopul nostru este să ajungem la încetarea focului și în cele din urmă pacea”, a asigurat Donald Trump, considerând că omologul său francez și el au fost „de acord asupra problemelor majore”.
„Acesta este momentul potrivit pentru a pune capăt războiului din Ucraina, care, din păcate, s-ar putea transforma într-un al treilea război mondial”, a mai insistat el, descriind conflictul drept „o mlaștină sângeroasă”.
„Vrem pace, dar această pace nu poate însemna capitularea Ucrainei”, a insistat încă o dată Emmanuel Macron. „Nimeni nu vrea să trăiască într-o lume în care legea celui mai puternic poate să prevaleze”, a mai avertizat șeful statului francez.
"Această pace nu poate fi un încetare a focului fără garanții. Această pace trebuie să prevadă condițiile suveranității ucrainene, să permită Ucrainei să negocieze cu toate părțile interesate asupra tuturor problemelor care o afectează", a continuat Emmanuel Macron, înainte de a rezuma: "Vrem un acord rapid, dar nu un acord fragil".
Trump speră că războiul se va termina „în câteva săptămâni”
„Lucrăm la necesitatea de a pune capăt războiului”, a început Donald Trump, referindu-se la un conflict „oribil”. „Acest lucru nu s-ar fi întâmplat niciodată dacă aș fi fost președinte la acea vreme ”, a spus republicanul, referindu-se la miile de pierderi umane în acest război și la numeroasele orașe distruse. „Suntem aici pentru a restabili pacea”, a adăugat el, menționând progresul în discuțiile cu Vladimir Putin și Volodymyr Zelensky. „Ei vor să pună capăt războiului. Obiectivul nostru este să ajungem la un încetare a focului cât mai repede posibil și la încheierea definitivă a războiului ”, a argumentat Donald Trump. Potrivit acestuia, există riscul unui „Al treilea război mondial” dacă discuțiile nu sunt concludente. „Facem apel la pace și unitate”, a insistat el, conformie Le Figaro
„Foarte aproape” de un acord pentru metale rare
Donald Trump a reamintit cu fermitate „300 de miliarde de dolari” de ajutor sub formă de donații și arme din partea Statelor Unite către Ucraina, acuzând UE că a acordat în mare parte „împrumuturi” Kievului. De aici și importanța, potrivit președintelui american, de a ajunge la un acord asupra metalelor critice.
Președintele SUA a spus că acest acord cu Ucraina privind mineralele sale este „foarte aproape”. Guvernul ucrainean a dezvăluit la începutul zilei că negocierile privind acordul, care ar oferi Washingtonului acces la minerale ucrainene în schimbul protecției, se aflau în „etapele finale ”.
Europenii gata să meargă până la trimiterea de trupe, potrivit lui Macron
Emmanuel Macron i-a amintit omologului său american că „pacea nu poate însemna capitularea Ucrainei , nu poate fi o încetare a focului fără garanții” , ci „trebuie să ofere condițiile suveranității” pentru care Kievul va conduce negocierile.
Președintele Republicii a fost dornic să reamintească „angajamentul” Europei de a „face mai mult” pentru „securitatea” și „apărarea” acesteia, această „povara” pe care Statele Unite o poartă „de câțiva ani”.
„Nu există încetare a focului fără garanții de securitate”, a spus el. Una dintre garanțiile sale de securitate ar putea fi trimiterea de trupe europene pentru a verifica dacă „pacea este bine respectată”, i-a declarat președintele lui Donald Trump. Forțe „total pașnice” care vor avea totuși nevoie de „sprijin american” , potrivit lui Emmanuel Macron. O inițiativă pe care Vladimir Putin „o va accepta” , asigura Trump.
NATO: Europenii trebuie să „facă mai mult”, spune Macron
„Europenii trebuie să facă mai mult pentru securitatea Europei ”, a subliniat Emmanuel Macron, cu referire la dorința lui Donald Trump ca membrii NATO să -și mărească bugetul de apărare.
Zelensky va fi în curând la Casa Albă
Emmanuel Macron a reiterat că Ucraina „trebuie să fie implicată” în discuțiile pentru a pune capăt războiului, în timp ce Donald Trump a început discuții cu Vladimir Putin fără Volodymyr Zelensky. Acesta din urmă ar putea veni la Casa Albă „în această săptămână sau viitoare ”, a spus președintele american. „Salut această inițiativă ”, a comentat Emmanuel Macron.
„Vom vedea” dacă Ucraina trebuie să renunțe la un teritoriu, spune Trump
În timp ce europenii și-au subliniat angajamentul față de integritatea teritorială a Ucrainei, Donald Trump a declarat în discuțiile dinaintea conferinței de presă că nu există nicio garanție că Kievul își va păstra teritoriile, adăugând că este „dificil” să recupereze teritoriul pierdut. — Vom vedea , spuse el.
„Puțin prea devreme” pentru o întâlnire Putin-Trump pe 9 mai
Deși speră într-o rezolvare rapidă a conflictului, Donald Trump a spus că o întâlnire pe 9 mai la Moscova cu Vladimir Putin, în ziua comemorării victoriei împotriva nazismului în Rusia , ar fi „poate puțin prea devreme ” .
????Le regard de Macron quand Donald Trump déclare qu'il pense que la guerre en Ukraine « pourrait se terminer bientôt — d'ici quelques semaines. »
— Trump Fact News ???????? (@Trump_Fact_News) February 24, 2025
« Si nous sommes intelligents. Si nous ne le sommes pas, elle continuera, et nous continuerons à perdre de jeunes et belles vies qui… https://t.co/GCD9suwgr1 pic.twitter.com/Rc0Zf5DG0m
Macron explique en direct devant Trump que les Européens sont bien les dindons de la farce et ne reverront sans doute pas leur argent parti en Ukraine.
— Alexis Poulin (@Poulin2012) February 24, 2025
Ça fait rire Trump. pic.twitter.com/YgLcoYFIcN