Al 47-lea președinte al Statelor Unite a enumerat miercuri noile drepturi de vamă americane care vor intra în vigoare pe 5 și 9 aprilie, scrie Le Figaro
„Ziua eliberării” promisă de Donald Trump a sosit. După ce în ultimele zile a asigurat că „s-a terminat cu jefuirea Americii”, al 47-lea președinte al Statelor Unite a enumerat miercuri, 2 aprilie, noile taxe de vamă americane asupra unui număr foarte mare de mărfuri din întreaga lume, taxe care vor intra în vigoare pe 5 și 9 aprilie.
Taxe vamale „reciproce” pentru „a face America bogată din nou” spune Donald Trump.
În preambulul anunțurilor sale, președintele american a estimat, în fața unui grup de apropiați și jurnaliști la Washington, în grădinile Casei Albe, că „țara sa” a fost continuu „păgubită de țări prietene și inamice.” „Suntem păgubiți de 50 de ani (...) Sectoarele auto și oțelului au suferit mult și au fost martore cu anxietate la actorii străini care au furat visul american”.
„În câteva minute, voi semna un decret istoric care instituie taxe vamale reciproce asupra (importurilor din) toate țările lumii”, a declarat Donald Trump. „Reciproc înseamnă: ceea ce ne fac ei, noi le facem. Este foarte simplu, nu ar putea fi mai simplu”, a adăugat președintele american, celebrând „una dintre cele mai importante zile din istoria americană”. A mers și mai departe, indicând că taxele vamale „reciproc” semnate miercuri vor constitui o „declarație de independență economică” a Statelor Unite.
Donald Trump „înțelege” taxele vamale ale altor țări
„Situația nu este justă pentru țara noastră”, a asigurat Donald Trump. El a menționat în special „taxele de 25-30% pe produsele lactate americane” impuse de Canada. „Totuși, noi oferim multe subvenții (Canadei). Nu mai putem continua așa (...) Trebuie să ne protejăm de țările care ne fac rău economic.”
Și a criticat „Uniunea Europeană”, care interzice exporturile de pui americani „cu clor”. „China ne impune o suprataxă de 50% pe produsele americane. Japonia, prietenii noștri, ajunge până la 700%. Este pentru că vor să-și vândă orezul și este normal, îi înțeleg”, a continuat el. Și a adăugat: „Importăm astăzi toate computerele, telefoanele, cipurile noastre. China produce din ce în ce mai multe cipuri. În timp ce era un sector pe care îl dominam complet anterior!”
„Suntem aici pentru muncitorul american”
Donald Trump a profitat de ocazie pentru a-l critica pe Joe Biden și s-a declarat a fi „aici pentru muncitorul american”. „În ultimul an al lui 'Sleepy' Joe (Biden), am pierdut miliarde și am fost obligați să trăim cu deciziile sale”, critică republicanul. „Am pierdut 90.000 de fabrici în timpul mandatului său”, susține Donald Trump în fața unui grup de muncitori din industria oțelului și auto americane. El a asigurat că lucrează pentru puterea de cumpărare a poporului american.
Toate automobilele fabricate în străinătate vor fi supuse unor taxe vamale de 25%
Indicând că Uniunea Europeană, de exemplu, impune mai mult de 10% taxe vamale pe automobilele americane, republicanul a confirmat că va impune 25% taxe vamale „tuturor automobilelor din străinătate”, fără distincție de proveniență. Uniunea Europeană percepe efectiv o taxă vamală de 10% pe mașinile importate din America. Până acum, Statele Unite impuneau taxe de 2,5% pe vehiculele particulare fabricate în Europa.
Al 47-lea președinte al Statelor Unite a anunțat, de asemenea, în acest sens, reduceri de impozite pentru achiziționarea de automobile americane. „Dacă cumpărați o mașină în Statele Unite, veți obține un credit fiscal”, a spus el. „Dacă reușim să facem această lege să fie votată în Congres, va fi istoric”, s-a mândrit el.
20% taxe pentru mărfurile europene, coletele mici din China vizate
Tot în grădinile Casei Albe, Donald Trump a prezentat, printr-un tabel mare, taxele care se vor aplica în câteva zile exporturilor diferitelor țări ale lumii.
Estimând că China impune 67% taxe vamale mărfurilor americane, el a anunțat că produsele chinezești vor fi acum taxate la 34%. Donald Trump a semnat, de asemenea, un decret care anulează scutirea de taxe vamale de care beneficiau coletele mici trimise din China, un mecanism care a permis, printre altele, giganților chinezi ai comerțului electronic Shein sau Temu să se dezvolte în Statele Unite. Până acum, prevedea scutirea de taxare pentru toate expedierile a căror valoare era până la 800 de dolari.
El a indicat, de asemenea, că produsele europene vor fi taxate la 20%, cele vietnameze la 46%, cele taiwaneze la 32%, cele japoneze la 24%, cele indiene la 26%, cele elvețiene la 31%, cele sud-coreene la 25%, cele britanice la 10%... Toate produsele străine vor fi, de altfel, vizate de o taxă vamală minimă de 10%, a menționat el.
Donald Trump estimează la 6000 de miliarde de dolari beneficiile din taxele vamale
Președintele american a estimat, de asemenea, la 6000 de miliarde de dolari beneficiile din taxele vamale. „Nu uitați că toate prognozele economiștilor din ultimele 20 de ani au fost greșite! În ziua alegerii mele, piețele bursiere au crescut, și cred că vom bate din nou recorduri. Cifrele vor fi și mai bune, veți vedea, site-urile abandonate vor prinde viață, noi fabrici vor fi construite...”, a justificat el. „Vom fabrica cipuri, medicamente aici, în Statele Unite, și industria farmaceutică va reveni”, a proclamat el.
Duminică deja, Peter Navarro, consilier fidel al lui Donald Trump la Casa Albă, declarase că „taxele vamale vor aduce aproximativ 600 de miliarde de dolari pe an, adică aproximativ 6000 de miliarde de dolari pe o perioadă de zece ani”, a precizat Peter Navarro. „Taxele vamale reprezintă reduceri de impozite, locuri de muncă, securitate națională. Sunt excelente pentru America. Ele vor reda măreția Americii”, a subliniat el ulterior.
Dolarul scade cu 1% față de euro
Ca urmare a anunțurilor lui Donald Trump, dolarul a scăzut cu peste 1% față de euro. Biletul verde a pierdut până la 1,09% la 1,0924 dolari la ora 22:17, ora franceză. De asemenea, scădea față de liră, pierzând până la 0,75% la 1,3025 dolari. Spre ora 22:40, „buck”-ul, alt nume al monedei americane, pierdea doar 0,48% față de euro la 1,0845 și 0,68% față de liră, 1,3003, revenind la nivelurile la care se afla înainte de discursul lui Trump.
Primele reacții internaționale
Mai mulți actori economici și politici europeni au reacționat la anunțurile lui Donald Trump, miercuri seara. Industria chimică germană, al cărei principală piață de export sunt Statele Unite, a cerut miercuri Uniunii Europene să „păstreze sânge rece” în reacția sa la noile taxe vamale americane, subliniind că „o escaladare nu ar face decât să agraveze daunele”.
Reacția UE trebuie „să fie proporționată”, a reacționat și premierul irlandez, Micheál Martin. Secretarul de Stat pentru Afaceri și Comerț britanic, Jonathan Reynolds, a declarat: „Dispunem de o gamă de instrumente și nu vom ezita să acționăm.” Abordarea Regatului Unit este de a rămâne „calm și determinat” pentru a încheia un acord economic cu Statele Unite, a adăugat el.
Președinta elvețiană, Karin Keller-Sutter, a subliniat că Consiliul Federal Elvețian ia act de deciziile tarifare ale Statelor Unite. Guvernul helvetic va determina rapid următorii pași, a asigurat ea.
Taxele vamale americane sunt o „măsură proastă”, a considerat, la rândul său, președinta Consiliului de Miniștri italian, Giorgia Meloni.
Taxele vamale impuse de președintele american Donald Trump sunt „total nejustificate” și vor modifica relația Australiei cu Statele Unite, a declarat premierul australian Anthony Albanese. „Aceste taxe vamale nu sunt neașteptate, dar să fim clari: sunt total nejustificate”, a declarat el în timpul unei conferințe de presă după anunțul taxelor de 10%. „Aceasta va avea consecințe asupra percepției pe care australienii o au despre această relație”, a adăugat el.
Mai devreme în cursul zilei, purtătoarea de cuvânt a guvernului francez Sophie Primas asigurase că Uniunea Europeană va riposta la noile taxe vamale înainte de sfârșitul lunii aprilie. „Vor fi două riposte. Prima, care va avea loc la mijlocul lunii aprilie, este o ripostă la taxele deja decise pe oțel și aluminiu (...) Apoi, va fi o analiză detaliată, sector cu sector, și o decizie europeană ar trebui să fie anunțată înainte de sfârșitul lunii aprilie, într-un mod concordant, unit și ferm de către Uniunea Europeană”, a declarat ea la încheierea Consiliului de Miniștri.
LIBERATION DAY RECIPROCAL TARIFFS ???????? pic.twitter.com/ODckbUWKvO
— The White House (@WhiteHouse) April 2, 2025