​​​​​​​Trump pregătește o schimbare de regim în Europa - un fapt, nu o teorie a conspirației

11 Iul 2025
​​​​​​​Trump pregătește o schimbare de regim în Europa - un fapt, nu o teorie a conspirației

Pe 27 mai, la Washington DC, a fost publicat un document oficial al Departamentului de Stat al SUA care propune deschis o schimbare de regim în Europa. Redactat de un consilier al administrației Trump, textul denunță „derapajele democratice” ale țărilor europene și pledează pentru sprijinirea partidelor de extremă dreapta care împărtășesc valorile noii administrații americane. Într-o ruptură radicală față de politica externă tradițională a SUA, Europa nu mai este văzută ca un partener strategic, ci ca un câmp de luptă ideologic, în care Washingtonul vrea să construiască o „alianță civilizațională” cu națiuni „creștine”, precum Ungaria, pentru a contracara ascensiunea Chinei și a izola elitele progresiste occidentale., scrie Euobserver

Pe 27 mai, la Washington DC a fost publicat un document oficial care cere schimbarea de regim în mai multe țări europene.
Politicienii din întreaga Europă ar face bine să citească atent acest document, înainte ca ei și consilierii lor de imagine să înceapă să elaboreze strategii pentru campaniile electorale viitoare.

De data aceasta, nu este vorba doar despre cine va guverna în anumite țări europene. Este vorba de mult mai mult: această administrație americană privește tot mai mult Europa ca pe un câmp de luptă politic.
Ea consideră alegerile din Europa - recentele din România și Polonia, dar și cele care urmează în Țările de Jos, Cehia și, după cum speculează unii, chiar în Franța - drept o oportunitate de a aduce la putere lideri de extremă dreapta, cu agende de tip Trump.

Cu acești lideri, Washingtonul vrea să construiască o „alianță civilizațională”, una „întemeiată pe cultură comună, credință, legături de familie, sprijin reciproc în vremuri de încercare și, mai presus de toate, pe o moștenire civilizațională occidentală comună”.
Celelalte partide politice europene ar trebui respinse, deoarece - se afirmă în document - acestea duc „o campanie agresivă împotriva civilizației occidentale însăși”, campanie care - da - „afectează din ce în ce mai mult securitatea americană”.

Documentul, intitulat Nevoia de aliați civilizaționali în Europa, a fost redactat de Samuel Samson, consilier principal în cadrul Biroului pentru Democrație, Drepturile Omului și Muncă din Departamentul de Stat al SUA.
El se bazează pe discursul vicepreședintelui JD Vance de la Conferința de Securitate de la München din februarie. Vance afirma atunci că „retragea Europei din fața propriilor valori fundamentale” reprezintă cea mai mare amenințare la adresa valorilor și democrației occidentale.

„Națiuni creștine precum Ungaria”

Documentul Departamentului de Stat merge însă și mai departe. Afirmă că „derapajele democratice din Europa” afectează securitatea Americii, interesele sale economice și libertatea de exprimare. Din acest motiv, sugerează că a venit momentul ca SUA să acționeze: forțele de extremă dreapta din Europa trebuie să transforme sistemele politice, astfel încât Washingtonul să poată construi o alianță civilizațională cu „națiuni creștine precum Ungaria”.

Potrivit lui Samson, nu America este cea care subminează democrația ignorând hotărârile instanțelor, demolând instituții publice, blocând vizele pentru cei care îl critică pe președintele Trump sau ridicând migranți de pe străzi și abandonându-i în El Salvador sau Libia.

Nu, documentul afirmă că Europa este cea anti-democratică: este descrisă ca fiind „un focar de cenzură digitală, migrație în masă, restricții asupra libertății religioase și numeroase alte atacuri asupra autoguvernării democratice”.

Astăzi, Europa este în mare parte guvernată de partide conservatoare, considerabil mai orientate spre dreapta decât în urmă cu zece ani, unele dintre ele aflându-se la guvernare alături de partide de extremă dreapta.
Cu toate acestea, documentul Departamentului de Stat descrie Europa ca pe un bastion al zeloților de extremă stângă, o Europă „care își înlocuiește rădăcinile spirituale și culturale, care tratează valorile tradiționale drept relicve periculoase și care concentrează puterea în instituții netransparente și necontrolate democratic”.

Textul face referire la Aristotel, Toma d’Aquino, creștinismul medieval și la dreptul comun britanic (common law), dar nu menționează deloc Iluminismul — fundamentul constituțional al ambelor sisteme, european și american, bazat pe separarea bisericii de stat, libertatea individuală, guvernare reprezentativă, statul de drept și accentul pus pe raționalism și știință.

Acest document este în deplină concordanță cu viziunea președintelui Trump asupra Europei.
Într-o ruptură clară față de politica tradițională a Washingtonului din ultimele opt decenii, Trump nu mai vede Europa ca pe piesa centrală a politicii externe americane.
Ceea ce îl preocupă este ascensiunea Chinei, principalul rival al Statelor Unite. Dorind să evite o confruntare militară directă cu Beijingul, Trump intenționează să construiască în schimb un bloc puternic de opoziție.

Vasalii Americii

Pentru a realiza acest lucru, el dorește să alinieze toți aliații Americii — în termeni americani, ceea ce înseamnă că plănuiește să transforme Europa și aliați precum Canada și Mexicul în vasali ai SUA.
Cum aceștia opun rezistență, primesc un tratament american mult mai dur decât autocrațiile precum Rusia, Turcia sau chiar China. Fiind „amabil” și conciliant cu India sau Rusia, Trump încearcă să le atragă în tabăra sa și să le împiedice să se alieze cu China.

Blocul occidental imaginat de Trump nu se centrează pe valori sau democrație. Obiectivul este cu totul altul: să prevină creșterea puterii Chinei.
De aceea, Washingtonul își forțează aliații — în special din Europa — să se supună.
Cei care se opun sunt pedepsiți. Războaiele comerciale declanșate de Trump, încercările de a torpila legislația digitală a UE și cererea ca Europa să suporte costurile financiare și operaționale ale NATO sunt doar începutul.

Trump a cucerit America lansând un război cultural extrem. Acum, exportă acest război în Europa, cu scopul de a răsturna guverne.
La fiecare rundă de alegeri europene, el susține agresiv candidați de extremă dreapta — cum ar fi Karol Nawrocki, candidatul prezidențial al PiS în Polonia, Alice Weidel, lidera AfD în Germania, sau George Simion, activist de extremă dreapta în România.

Alte stiri din Externe

Ultima oră