Trump face presiuni asupra UE pentru a reduce birocrația

27 Ian 2025
Trump face presiuni asupra UE pentru a reduce birocrația

Industria și guvernele îndeamnă Bruxelles-ul să anuleze regulile "Green deal", scrie Financial Times

Marile întreprinderi și guvernele naționale exercită presiuni asupra Bruxelles-ului pentru a-și reduce agenda de sustenabilitate pe fondul dezbaterilor aprinse despre impactul dereglementării lui Donald Trump asupra UE.

Cel mai recent apel de reformă a regulilor despre care companiile spun că sunt investiții șocante a venit de la grupul american de petrol și gaze ExxonMobil. PreședinteleExxonMobil, Philippe Ducom, a declarat că „foarte puțin” din cele 30 de miliarde de euro pe care i-a alocat pentru investiții în tehnologii, cum ar fi hidrogenul și captarea carbonului, vor veni în Europa ca urmare a „reglementărilor sale frivole, excesive și costisitoare”.

„O mare parte din ceea ce face Europa este să încerce să facă ceea ce trebuie, dar să o facă în mod greșit”, a declarat Ducom pentru Financial Times.

Influenta masă rotundă europeană pentru industrie, care numără printre membrii săi cele mai mari companii industriale, de consum și de energie din bloc, a fost, de asemenea, extrem de critică în cel mai recent document de poziție al reglementărilor care sunt concepute pentru a aborda schimbările climatice și pentru a îmbunătăți comportamentul corporativ și investițiile.

„Există prea multe definiții complexe și în general vagi, precum și domenii de raportare neclare și cerințe de dezvăluire”, a spus el.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost îndemnata de liderii de afaceri de la Davos săptămâna trecută să uşureze rapid povara de reglementare a companiilor. Un director executiv european a spus că Europa „își pierde competitivitatea în fiecare zi”. Un altul a spus că este imperativ să se schimbe percepția finanțatorilor americani care consideră că Europa este „neinvestibilă” în acest moment.

Von der Leyen a făcut din simplificarea raportării de durabilitate un obiectiv central al celui de-al doilea mandat al său la șeful executivului UE. Dar întreprinderile și guvernele sunt din ce în ce mai preocupate de faptul că acest lucru nu va fi suficient pentru a proteja competitivitatea blocului, în special având în vedere agenda președintelui Trump de reducere a taxelor și a regulilor în SUA.

Printre guvernele naționale care exercită din ce în ce mai mult presiune asupra Bruxelles-ului, Franța a cerut săptămâna trecută o „pauză masivă de reglementare” privind legislația care acoperă totul, de la substanțe chimice la directive financiare.

Cancelarul german Olaf Scholz, care se confruntă cu alegeri în februarie, a scris Comisiei Europene luna aceasta pentru a solicita o amânare de doi ani a regulilor mai stricte de raportare a sustenabilității corporative, care încep să intre în vigoare din ianuarie a acestui an pentru cele mai mari companii.

Actiunea marchează o inversare puternică a liderilor UE, care susținuseră anterior un plan solid de schimbări climatice, condus de reguli mai stricte pentru companii, pentru a le încuraja să abordeze poluarea din spatele încălzirii globale.

În 2022, președintele francez Emmanuel Macron a salutat regulile de raportare a durabilității drept o modalitate de „reforma capitalismului”.

Dar o economie în declin și presiunea partidelor de dreapta, precum și provocarea noii administrații americane i-au forțat pe factorii de decizie din UE să se confrunte cu reacțiile.

Trump a criticat legislația UE ca fiind „foarte greoaie” într-o adresă video la Forumul Economic Mondial de săptămâna trecută, care a atacat, de asemenea, blocul din cauza regimului său fiscal și comercial și și-a prezentat propriul impuls de dereglementare.

Von der Leyen a recunoscut că „prea multe firme rețin investițiile în Europa din cauza birocrației inutile”, în propriile sale observații rostite la Davos. Comisia va lansa o „simplificare cuprinzătoare a normelor noastre de finanțare durabilă și de due diligence”, a promis ea.

O propunere de reducere a regulilor de raportare corporativă în trei directive majore - raportarea durabilă, legile lanțului de aprovizionare care acoperă abuzul asupra mediului și a drepturilor omului și definiții ecologice pentru investiții - va avea loc în februarie.

Comisia a declarat că va reduce cu 25% din cerințele de raportare pentru companiile mai mari și cu 35% pentru întreprinderile mici, conform unui proiect de document care prezintă planuri de îmbunătățire a competitivității UE.

Cu toate acestea, revizuirile au determinat deja diviziuni în cadrul comisiei și între statele membre și legislatori, în special din țările în care companiile s-au pregătit deja pentru noile reguli de raportare.

„Trebuie să facem ceva, dar este vorba și de predictibilitate [pentru afaceri]”, a spus un alt diplomat al UE.

Experții sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că, din cauza presiunii din partea SUA, Bruxelles-ul va fi împins să dea înapoi prea departe.

Martin Porter, președintele executiv al Cambridge Institute for Sustainability Leadership, a declarat că există un „risc clar” ca „o agendă largă de simplificare să dezlege politicile împotriva cărora companiile au investit deja”.

Acest lucru a fost contrar obiectivului general al UE de a folosi sustenabilitatea ca un avantaj competitiv care ar ajuta economia sa să se dezvolte, a adăugat el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră