Trump are imunitate de urmărire penală pentru unele acte pe care le-a întreprins în calitate de președinte, a decis Curtea Supremă

01 Iul 2024
Trump are imunitate de urmărire penală pentru unele acte pe care le-a întreprins în calitate de președinte, a decis Curtea Supremă

Donald Trump are imunitate de urmărire penală pentru unele acțiuni pe care le-a întreprins în calitate de președinte în timp ce lupta pentru a submina alegerile din 2020, a decis luni Curtea Supremă, complicând și mai mult eforturile de a-l judeca pe Trump la Washington.Curtea Supremă a SUA a sesizat instanțele inferioare chestiunea imunității penale a lui Donald Trump, scrie Le Figaro

Curtea Supremă a SUA, cu majoritate conservatoare , a trimis luni chestiunea imunității penale a lui Donald Trump în calitate de fost președinte instanțelor inferioare, amânând și mai mult procesul său federal  de la Washington. Cu șase voturi la trei, cele ale celor șase judecători conservatori împotriva celor trei progresiști, Curtea consideră că „președintele nu se bucură de nicio imunitate pentru actele sale neoficiale”, dar că „are dreptul la cel puțin o prezumție de imunitate pentru acte oficiale .

Donald Trump a salutat luni o „mare victorie” după decizia Curții Supreme a Statelor Unite privind imunitatea prezidențială. „Aceasta este o mare victorie pentru democrația și Constituția noastră, sunt mândru că sunt american!” , a scris fostul președinte pe rețeaua sa de socializare TruthSocial.

Decizând pe 28 februarie să abordeze această întrebare, apoi prin programarea dezbaterilor aproape trei luni mai târziu, cea mai înaltă instanță a Statelor Unite a amânat deja considerabil procesul federal al fostului președinte republican pentru încercarea de a inversa ilegal rezultatele alegerilor din 2020. câștigat de Joe Biden. Întreaga procedură pentru acest proces, programată inițial pentru 4 martie și amânată sine die, fusese deja suspendată timp de patru luni.

În timpul dezbaterilor, dacă judecătorii au fost în general sceptici față de imunitatea absolută revendicată de candidatul republican, mai mulți, în special dintre conservatori, au insistat asupra repercusiunilor pe termen lung ale deciziei lor. „Scriem o regulă pentru posteritate ”, a observat Neil Gorsuch, referindu-se la natura fără precedent a întrebării. „Această afacere are implicații enorme pentru viitorul președinției și al țării ”, a adăugat colegul său Brett Kavanaugh.

Vizat de patru proceduri penale separate, Donald Trump face tot posibilul pentru a merge cât mai târziu în judecată, cel puțin după alegerile prezidențiale. El a fost condamnat pe 30 mai de către o instanță din New York pentru „falsificare contabilă agravată pentru a ascunde o conspirație de pervertire a alegerilor din 2016 ” . Sentința sa va fi pronunțată pe 11 iulie. Dar această primă condamnare penală, fără precedent pentru un fost președinte american, în cea mai puțin grea din punct de vedere politic dintre cele patru proceduri, riscă să fie și singura înainte de vot.

Pentru că prin contestații, avocații lui Donald Trump au reușit să amâne alte procese până la noi ordine, la nivel federal pentru reținerea de documente clasificate după plecarea sa de la Casa Albă și în fața instanțelor statului cheie Georgia pentru ingerință electorală în 2020. Dacă ar fi fost ales din nou, Donald Trump ar putea, odată inaugurat în ianuarie 2025, să dispună oprirea procedurilor federale împotriva sa.

„Nu există imunitate” pentru „acte neoficiale”

Decizia de 6-3, care a împărțit instanța după linii ideologice, a eliminat imediat unele dintre acuzațiile centrale pe care consilierul special Jack Smith le-a adus împotriva lui Trump, inclusiv afirmațiile că ar fi încercat să-și armeze Departamentul de Justiție pentru a crea sau amplifica afirmațiile false de fraudă a alegătorilor, scrie Politico

Totuși, opinia lasă și multe nerezolvate, retrimițând cauza înapoi instanței de fond pentru continuarea procedurilor. Acolo, judecătorul de district din SUA Tanya Chutkan trebuie acum să analizeze acuzațiile pentru a separa actele oficiale ale lui Trump – cele pe care le-a luat în calitatea sa de președinte – de cele private, când acționa ca candidat la președinție. Acest proces ar putea bloca și mai mult cazul cu luni de zile și este probabil să împingă orice proces după ziua alegerilor.

Opinia președintelui John Roberts a declarat că foștii președinți au imunitate „absolută” de urmărire penală pentru acțiunile care se încadrează în „competențe constituționale de bază”.

„Nu există imunitate”, a scris Roberts, pentru „acte neoficiale”.

O provocare specială pentru Chutkan: opinia Curții Supreme lasă o ambiguitate semnificativă cu privire la sfera imunității lui Trump pentru acte legate de funcția sa, dar în afara competențelor acordate în mod specific președintelui prin Constituție. Majoritatea înaltei curți a spus că astfel de acte ar putea fi imune, dar nu a rezolvat definitiv această întrebare.

Această nuanță lasă deschisă întrebarea dacă interacțiunile lui Trump cu vicepreședintele de atunci Mike Pence în perioada premergătoare lunii ianuarie. 6, 2021, se consideră acțiuni „oficiale” – și, prin urmare, imune – sau dacă acestea pot rămâne parte din dosarul penal împotriva lui Trump. Înalta Curte i-a lăsat, de asemenea, în seama lui Chutkan să pronunțe o judecată similară asupra eforturilor lui Trump de a face presiuni pe oficialii de stat pentru a inversa rezultatele certificate ale alegerilor lor.

Opinia a fost cea mai recentă dovadă a unei instanțe amar divizate, cei trei judecători democrati care au considerat rezultatul ca fiind „complet de neapărat” într-o disidență puternică.

„Proiectul acestei majorități va avea consecințe dezastruoase pentru Președinție și pentru democrația noastră”, a scris judecătorul Sonia Sotomayor, alături de judecătorul Elena Kagan și Ketanji Brown Jackson.

Alte stiri din Externe

Ultima oră