Trump amenință UE și Canada cu taxe „mult mai mari” dacă se unesc pentru a face "rău" SUA

27 Mar 2025
Trump amenință UE și Canada cu taxe „mult mai mari” dacă se unesc pentru a face "rău" SUA

Președintele SUA, Donald Trump, a amenințat că va impune taxe „mult mai mari” Uniunii Europene și Canadei dacă acestea vor colabora pentru a combate tarifele comerciale. „Dacă Uniunea Europeană va colabora cu Canada pentru a provoca daune economice SUA, tarife de amploare, mult mai mari decât cele planificate în prezent, vor fi impuse ambelor țări pentru a proteja cel mai bun prieten pe care fiecare dintre aceste două țări l-a avut vreodată!”, a scris Trump pe platforma de socializare Truth Social joi, scrie CNBC

Președintele SUA, Donald Trump, a amenințat că va impune taxe „mult mai mari” Uniunii Europene (UE) și Canadei dacă acestea vor colabora pentru a combate taxele comerciale. „Dacă Uniunea Europeană va colabora cu Canada pentru a provoca daune economice SUA, taxe de amploare, mult mai mari decât cele planificate în prezent, vor fi impuse ambelor țări pentru a proteja cel mai bun prieten pe care fiecare dintre aceste două țări l-a avut vreodată!”, a declarat Trump într-un mesaj pe Truth Social joi.

Miercuri, liderul de la Casa Albă a anunțat că va stabili o taxa de 25% pentru „toate mașinile care nu sunt fabricate în Statele Unite”, taxele urmând să intre în vigoare pe 2 aprilie. Un consilier al Casei Albe a lui Trump, Will Scharf, a precizat că noile taxe se aplică „mașinilor și camioanelor ușoare fabricate în străinătate” și vin în completarea tarifelor deja existente.

În mod crucial, taxele se vor aplica și pieselor auto, inclusiv motoarelor, transmisiilor și componentelor electrice — multe dintre acestea fiind importate în SUA din străinătate și utilizate în producția auto americană, deși acestea urmează să intre în vigoare în mai. Scharf a estimat că măsurile vor genera „peste 100 de miliarde de dolari în venituri anuale noi” pentru SUA.

Piețele globale au fost zguduite pe măsură ce un nou front s-a deschis în războiul comercial global în expansiune, acțiunile producătorilor auto americani și asiatici scăzând după anunț, iar giganții auto europeni fiind așteptați să urmeze aceeași tendință la deschiderea pieței joi.

Trump a perturbat deja relațiile comerciale globale de lungă durată prin impunerea de taxe la import pe bunurile provenite din Mexic, Canada și China, precum și taxe pe toate importurile de oțel și aluminiu, din cauza a ceea ce el consideră a fi deficite comerciale nedrepte pe care SUA le are cu mai mulți dintre cei mai mari parteneri comerciali ai săi.

Casa Albă a declarat miercuri că cele mai recente tarife vor „proteja și întări” industria auto americană, deși analiștii subliniază că producătorii auto americani folosesc piese din întreaga lume pentru asamblare, ceea ce înseamnă că taxele ar putea avea un impact și asupra lor.

UE și Canada nu au emis încă nicio declarație care să sugereze că s-ar uni pentru a afecta SUA, așa cum a indicat postarea lui Trump, dar ambele au semnalat că ar putea riposta la ultimele impuneri. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că UE „va continua să caute soluții negociate, protejându-și în același timp interesele economice”.

„Tarifele vamale sunt taxe — rele pentru afaceri, și mai rele pentru consumatori, atât în SUA, cât și în Uniunea Europeană”, a spus ea într-o declarație.

Între timp, noul prim-ministru al Canadei, Mark Carney, a descris mișcarea lui Trump drept „un atac direct” și a declarat reporterilor că va convoca o reuniune la nivel înalt a cabinetului joi pentru a decide asupra unui răspuns. „Îi vom apăra pe lucrătorii noștri, vom apăra companiile noastre, vom apăra țara noastră și o vom apăra împreună”, a spus el în Kitchener, Ontario, potrivit Reuters.

Mașinile sunt „atât de politice” Cele mai recente tarife sunt o veste proastă pentru industria auto europeană, deja afectată, care se luptă să inoveze și să concureze cu producătorii din Asia. Asociația Europeană a Producătorilor de Automobile a declarat joi că este „profund îngrijorată” de cel mai recent anunț privind tarifele, care, a notat ea, vine „într-un moment de cotitură pentru transformarea industriei noastre și pe fondul unei concurențe internaționale acerbe”.

Ludovic Subran, economist-șef și director de investiții la Allianz, a declarat joi pentru CNBC că cel mai recent anunț privind taxele vamale și țintirea producătorilor auto europeni — odată bijuteria coroanei industriei europene — nu a fost neașteptat. „Mașinile sunt atât de politice”, a spus el la emisiunea „Squawk Box Europe” de la CNBC.

El a adăugat: „Ați văzut reacția piețelor bursiere, a producătorilor de mașini. Vine într-un moment în care există multă incertitudine cu privire la consumul de mașini, înmatriculările de mașini au scăzut de la începutul anului, deci este cu adevărat una dintre acele unde seismice majore ale administrației Trump, începând cu ceea ce contează cel mai mult, mașinile și revitalizarea centurii de rugină.”

Politicile tarifare ale lui Trump au alarmat economiștii, care avertizează că acestea sunt susceptibile de a fi inflaționiste și de a crește prețurile pentru cetățenii americani într-un moment de încredere scăzută a consumatorilor. Aceleași preocupări se aplică și celor mai recente taxe pe automobile, spun analiștii.

„În opinia noastră, aceste tarife inițiale (dacă rămân în forma actuală) ar fi un obstacol de tip uragan pentru producătorii auto străini (și mulți americani) și ar crește în cele din urmă prețul mediu al mașinilor cu 5.000 până la 10.000 de dolari, în funcție de marcă/model/punct de preț”, au declarat analiștii de la Wedbush Securities într-un comentariu trimis prin e-mail miercuri.

„Continuăm să credem că aceasta este o formă de negociere și că aceste tarife s-ar putea schimba de la o săptămână la alta, deși acest tarif inițial de 25% pe automobile din afara SUA este aproape o cifră de neînțeles pentru consumatorul american”, au afirmat analiștii.

Alte stiri din Externe

Ultima oră