Obligațiile de raportare privind activele înghețate ale Rusiei fac parte din runda de sancțiuni UE aflată în curs de negociere. Treisprezece ări membre ale Uniunii Europene, printre care Franța și Germania, refuză amenzile prevăzute de Comisia Europeană, condusă de Von Der Leyen, împotriva statelor care refuză localizarea bunurilor rusești, scrie Politico
Peste o duzină de țări UE au condus o respingere a amenzilor propuse pentru neîndeplinirea obligațiilor de raportare cu privire la locul unde se află bunurile statului rus, forțând Comisia Europeană să renunțe la planul de sancțiuni .
Propunerea face parte din cel de-al zecelea pachet de sancțiuni al UE împotriva Kremlinului, pe care Comisia condusă de Von Der Leyen încearcă să-l aprobe pentru a marca prima aniversare a invaziei totale a Ucrainei de către Rusia, care ca avea loc vineri. Ar fi nevoie de sprijin unanim din partea țărilor din bloc.
Scopul Comisiei este să cartografieze activele înghețate ale Rusiei, inclusiv ce parte din cele aproape 300 de miliarde de dolari din rezervele valutare rusești care sunt înghețate în țările G7 și UE este deținută în bloc, unde și de către cine.
Acest exercițiu de cartografiere ar fi primul pas în discuțiile aflate în desfășurare cu privire la modul de pârghie a acestor active pentru a plăti reconstrucția Ucrainei.
Comisia a propus introducerea unor obligații majore pentru „persoanele fizice și juridice, entitățile și organismele” de a raporta locul, valoarea de piață și tipul de fonduri aparținând entităților sancționate, inclusiv Băncii Centrale a Rusiei, care au fost înghețate de autoritățile naționale. Acesta ar fi acoperit, de asemenea, pe cei care ar fi trebuit să aibă bunurile înghețate dar nu au fost, precum și fondurile care au fost „supuse oricărei mutări, transfer, modificări, utilizări, acces la” în cele două săptămâni înainte de listare, conform proiectelor de propuneri de sancțiuni vazut de POLITICO.
Nerespectarea acestui lucru ar putea duce la amenzi usturătoare de până la 10% din cifra de afaceri anuală globală pentru persoanele juridice și 50.000 EUR pentru persoanele fizice care, de bună voie sau din neglijență, nu raportează aceste informații. Comisia ar dori, de asemenea, să impună amenzi zilnice de 10% din cifra de afaceri globală zilnică sau 5.000 EUR în cazul persoanelor fizice pentru a obliga deținătorii de active să coopereze.
Precizări legale
Un grup de 13 țări – inclusiv Austria, Germania, Belgia, Republica Cehă, Franța, Italia, Letonia, Malta și Portugalia – au ridicat obiecții față de propunere în timpul unei întâlniri de marți, potrivit mai multor diplomați și oficiali UE.
Aceste țări au citat necesitatea clarificărilor juridice „care nu pot fi rezolvate prin simpla revizuire a unui pachet de sancțiuni în câteva zile”, a spus un diplomat.
Câțiva dintre aceștia au sugerat să scoată întreaga problemă din cel de-al 10-lea pachet de sancțiuni, să țină discuții tehnice și să revină asupra problemei în viitor. Nimeni nu se opune obiectivului de a avea mai multă claritate cu privire la aceste active, au spus diplomații.
„Spunem ok, sigur, dar nu acum, avem nevoie doar de mai multă claritate”, a spus un alt diplomat.
Diplomații au cerut anonimatul din cauza sensibilității discuțiilor.
În noile proiecte vehiculate înaintea reuniunii de miercuri a ambasadorilor UE, văzute de POLITICO, au fost eliminate două paragrafe legate de amenzi.
Discuțiile privind noile sancțiuni vor continua joi.
Amenzile au constituit un punct deosebit de controversat cu mai multe țări UE, care au pus sub semnul întrebării puterea Comisiei de a le impune, întrucât aplicarea sancțiunilor este o competență națională, în ceea ce este o frică clasică în rândul statelor membre de acapararea de putere a Comisiei. Alții au vorbit în termeni mai generali despre riscul sarcinilor administrative.
Comisia a insistat asupra necesității cartografierii bunurilor înghețate ale statului rus, dar a fost de acord să scoată amenzile din pachetul de sancțiuni aflat în discuție, potrivit a patru diplomați și oficiali. Discuțiile au continuat joi fără să se ajunga la un acord.
Amenzile au fost o componentă cheie a unui pachet care a omis deja câteva articole controversate, precum diamantele și industria nucleară. Ambiția Comisiei este de a obține acordul asupra pachetului la timp pentru aniversarea războiului și în coordonare cu G7.
Această constrângere de timp a prevalat asupra ambiției, a spus unul dintre diplomați.
Cu toate acestea, în timpul unei întâlniri de marți, Comisia a spus că lucrările cu G7 în legătură cu diamantele continuă și că se așteaptă o declarație, potrivit unui oficial familiarizat cu discuția.
În ceea ce privește energia nucleară, executivul UE a declarat că este dispus să analizeze persoane cu funcții de management mediu la Rosatom, compania rusă de energie nucleară, dar Ungaria și-a reiterat obiecția la aceeași întâlnire.
Alte țări au susținut propunerea Comisiei, inclusiv sugestia de utilizare a amenzilor.
„Raportarea activelor este o obligație pentru statele membre ale UE”, a spus un diplomat din acest grup. „[Comisia Europeană] trebuie să folosească toate instrumentele disponibile.”
Ambasadorii urmează să reia discuțiile vineri, vineri, prima aniversare a invaziei Rusiei în Ucraina . Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, îi spusese președintelui Ucrainei Volodymyr Zelenskiy că UE intenționează să pună măsurile în vigoare până pe 24 februarie.