Opt traficanți de refugiați au ajuns luni în fața judecătorilor de la Tribunalul Laufen. În localitatea germană, aflată la granița cu Austria, curg zilnic procese împotriva traficanților de refugiați.
Trei români s-au aflat în fața instanței în trei cazuri diferite. Fiecare dintre ei a beneficiat de 15 minute să își apere cauza. Dacă ar fi fost prinși de partea austriacă a graniței, ar fi scăpat mult mai ieftin.
Ziua de luni a început cu un sirian, cu domiciliul în Suedia, care a venit special la Viena, ca să își ajute conaționalii și a încercat să transporte câțiva în Germania.
“Jur că am făcut-o din spirit civic și nu am luat nici un ban”, s-a apărat sirianul, citat de bgland24.de. Bărbatul a fost condamnat la zece luni de închisoare cu suspendare cu o perioadă de probă de cinci ani.
Doi frați sirieni, tot din Suedia, au încasat câte o sută de euro de la fiecare conațional pentru un transport de la Budapesta la Munchen. Ei au primit o pedeapsă de un an cu suspendare pe o perioadă de probă de trei ani.
Cazul unui alt sirian este special. El a fost prins cu un singur imigrant ilegal, cumnatul său. S-a ales cu o pedeapsă de șase luni de închisoare cu suspendare.
Dacă sirienii s-au bucurat de o oarecare clemență din partea judecătorului, cei trei români s-au ales cu pedepse aspre.
Sergiu R. a fost prins, la data de 7 iulie, cu 17 sirieni în mașina sa Merzedes Sprinter. Sirienii, printre care și doi copii, au fost înghesuiți într-un spațiu foarte mic. Misiunea lui Sergiu a fost de a-i transporta din Budapesta în Germania.
“Nici măcar animalele nu se transportă așa. Dacă erau vaci, acum aveați probleme cu organizațiile pentru protecția animalelor”, a răbufnit judecătorul. Sergiu încase 400 de euro, în conditiile în care el câștiga, ca zidar în România, 200 de euro pe lună.
Familia lui Sergiu s-a aflat în sala de judecată. Lacrimile au izbucnit în momentul aflării sentinței: doi ani de închisoare cu executare. “Trebuie să transmitem un mesaj clar organizațiilor”, a motivat judecătorul Thomas Hippler.
Un alt român, Tiberiu L., a ascuns 19 sirieni, între care șapte minori, trei sub vârsta de cinci ani, în microbuzul său VW-T4. I-a adus din Budapesta la granița austro-germană.
El își motivează fapta prin necesitatea de a câștiga bani. Oamenii din umbră i-au promis 500 de euro. În România lucra ca mecanic, însă a fost dat afară. S-a apucat de taximetrie, dar poliția i-a luat carnetul.
Șomer și cu un copil de nouă luni de îngrijit, bărbatul susține că a acționat din disperare. “Nu mă trimiteți în închisoare. Nu rezist după gratii. O să mă sinucid”, strigă bărbatul în genunchi și cu lacrimi în ochi.
Judecătoul nu s-a lăsat înduioșat: un an și sase luni de închisoare cu executare. “Pur și simplu, ați exploatat situația disperată a acestor refugiați de război”, a motivat Hippler.
O măsură la fel de dură a fost dictată și împotriva unui șomer român de 38 de ani care a trecut ilegal 16 afgani în Germania. Traian I. a încasat 500 de euro pentru toată operațiunea.
“Eu am primit mașina complet încărcată, nici nu știam ce e înăuntru”, se apără el. “Ați transportat refugiații ca pe niște animale în condiții inumane”, a comentat judecătorul.
Deși bărbatul și-a recunoscut imediat fapta, s-a arătat deschis să colaboreze și are cazierul curat, judecătorul l-a condamnat la doi ani de închisoare cu executare. “Societatea nu ar avea înțelegere dacă astfel de traficanți ar scăpa doar cu o pedeapsă cu suspendare”, a motivat el.
Hippler atrage atenția că există diferențe mari între cazurile românilor și sirienilor amintiți. “Pedeapsa pentru trafic de persoane se încadrează între șase luni și zece ani de închisoare. Dacă cineva își transportă doar cumnatul, evident că i se cuvine o pedeapsă mai blândă decât celui care strivește 17 persoane într-o mașină neadecvată”, a adăugat judecătorul.