Decretul mai prevede ajustarea legislaţiei transnistrene la cea a Federaţiei Ruse.
Potrivit aşa-numitor autorităţi de la Tiraspol, planul de a racorda legislaţia transnistreană la cea rusă ar trebui îndeplinit până la 1 noiembrie 2016, scrie Ria Novosti, iar ulterior va pus în aplicare rezultatul referendumului din 2006.
În context, autorităţile moldoveneşti au anunțat că se adresează către actorii internaţionali implicaţi în procesul de reglementare a conflictului transnistrean cu rugămintea de a lua atitudine faţă de actul emis la 7 septembrie curent de către liderul de la Tiraspol în vederea evitării unei derapări a procesului de negocieri şi apariţiei unor noi tensiuni în această parte a Europei.
Decretul semnat de așa-numitul lider de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, privind constituirea unei comisii pentru punerea în aplicare a rezultatului referendumului din 2006 la care 98% dintre transnistreni au votat pentru independența regiunii secesioniste și aderarea ei la Federația Rusă, este o mișcare populistă, pe fondul așa-numitor alegeri care vor fi organizate în regiunea separatistă. De această părere este premierul Pavel Filip, scrie independent.md.
Preşedinţia română a precizat că astfel de acţiuni se înscriu într-o „retorică provocatoare”, în contextul aşa-ziselor alegeri prezidenţiale din regiune şi se impune o „atitudine reţinută”, potrivit Mediafax.
Liderul Partidului Liberal din Republica Moldova, Mihai Ghimpu, apreciază, potrivit independent.md, că decretul liderului separatist de la Tiraspol de aderare a Transnistriei la Rusia reprezintă un pericol pentru securitatea Republicii Moldova și că există pericolul repetării scenariului din Crimeea.
De asemenea, primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă, apreciază, într-o postare în pagina sa de Facebook, că decretul liderului separatist de la Tiraspol de aderare a Transnistriei la Rusia reprezintă o „prefață la alipirea de Rusia după modelul Crimeei”.
„Regimul transnistrean în faliment? Este cumva impropriu să scriem despre aceasta pe Facebook doar pentru că așa arătăm că nici noi nu putem face mare lucru privind problema pe care o avem din 1992, dar totuși, gestul lui Şevciuk de a-și armoniza “legislația” cu cea rusească nu este altceva decât o prefață la alipirea de Rusia după “modelul” Crimeei. Welcome to the South Kaliningrad (another occupied territory). Osetia, Abhazia, Crimea, Donbass region, Transnistrian region, who’s next?”, se arată în mesajul lui Chirtoacă.
Locuitorii din Transnistria s-au pronunţat în proporţie de 98%, într-un referendum organizat în 2006, în favoarea independenţei regiunii şi a posibilei uniri cu Rusia, însă Moscova nu şi-a modificat poziţia oficială în urma plebiscitului, pledând pentru continuarea negocierilor în formatul „5+2”.
Populaţia Transnistriei este formată din ruşi şi ucraineni în proporție de 60%. Rusia are aproximativ 1.500 de militari în Transnistria. Dintre aceştia, aproximativ 1.400 de militari fac parte din Grupul Operativ de Trupe Ruseşti din Transnistria, constituit în urmă cu peste 20 de ani prin reorganizarea fostei Armate a 14-a a URSS, arată independent.md.