Două mii de persoane, contaminate cu virusul HIV prin transfuzii sanguine

01 Iun 2016 | scris de Cristi Ionescu
Două mii de persoane, contaminate cu virusul HIV prin transfuzii sanguine

Peste 2.000 de persoane au fost contaminate cu virusul ce provoacă SIDA (HIV) după ce au fost supuse unor transfuzii de sânge, arată date ale Agenției naționale de luptă împotriva SIDA (NACO) din India.

Instituția a inventariat 2.234 de persoane infectate cu virusul între octombrie 2014 și martie 2016, potrivit informațiilor obținute de un militant, Chetan Kothari, care a înaintat o cerere în virtutea dreptului la informare. Datele pe care AFP le-a consultat au fost furnizate luna trecută lui Kothari, după ce acesta a formulat o cerere pentru perioada respectivă.

"Am vrut să știu ce face guvernul pentru a asigura oamenilor accesul la un sânge necontaminat", a declarat el pentru AFP. "Datele arată că sângele nu este verificat pentru depistarea HIV, deși se cunosc riscurile", a adăugat militantul.

Accesul la sânge necontaminat, îndeosebi în zonele rurale, este limitat în India din cauza insuficienței aparatelor de depistare, recunoaște NACO pe site-ul său. Cel mai populat stat din India, Uttar Pradesh (nord), se află în fruntea listei, cu 361 de pacienți contaminați prin sânge cu HIV, urmat de Gujarat (vest), cu 292 de cazuri, și Maharashtra (vest), cu 276. La New Delhi au fost înregistrate 264 de cazuri.

Circa 2,5 milioane de indieni sunt purtători ai virusului SIDA, la o populație de 1,25 de miliarde de persoane, conform statisticilor oficiale.

Alte stiri din Externe

Ultima oră