„Tragedie imensă”, „asasinat brutal”... Comunitatea internațională în stare de șoc după moartea lui Alexeï Navalny

16 Feb 2024
„Tragedie imensă”, „asasinat brutal”... Comunitatea internațională în stare de șoc după moartea lui Alexeï Navalny

Alexeï Navalny, adversarul numărul 1 al lui Vladimir Putin, a murit în închisoare la vârsta de 49 de ani , vineri, 16 februarie. Activistul ispășea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru „extremism” într-o colonie penitenciară arctică îndepărtată , în condiții foarte dure.  Comunitatea internațională reactioneaza, scrie Le Figaro

UE spune că „regimul rus” e „singurul responsabil”

UE spune că „regimul rus” e „singurul responsabil pentru moartea tragică” a adversarului Alexeï Navalny, vineri , în închisoarea arctică, unde ispășea o pedeapsă de 19 ani, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel. „Alexei Navalny a luptat pentru valorile libertății și democrației. Pentru idealurile sale, a făcut sacrificiul suprem (...) Transmit sincere condoleanțe familiei sale și celor care luptă pentru democrație în întreaga lume. Luptătorii mor, dar lupta pentru libertate nu se oprește niciodată ”, a spus el pe X (ex-Twitter).

Putin trebuie „să fie tras la răspundere pentru crimele sale”, spune Zelensky

Șeful statului ucrainean,  Volodomyr Zelensky,  a decis că președintele rus Vladimir Putin  ar trebui „ tras la răspundere pentru crimele sale ”. „Pentru mine este evident că (Alexei Navalny) a fost ucis ca mii de alții care au fost torturați până la moarte din cauza unei singure persoane, Putin, căreia nu-i pasă cine moare atâta timp cât își păstrează funcția” , a spus Zelensky într-o conferință cu cancelarul Olaf Scholz la Berlin, adăugând că Putin „va trebui să fie tras la răspundere pentru crimele sale”.

Spania „cere ca circumstanțele morții sale să fie clarificate”

Ministrul spaniol al Afacerilor Externe, José Manuel Albares, a declarat vineri că este „profund supărat de moartea lui Alexeï Navalny” și a afirmat că Madridul „(a cerut) ca circumstanțele” acestui deces să fie clarificate. Vorbind pe rețeaua de socializare _pentru libertate” .

Disidentul rus Orlov denunță „o crimă a regimului lui Putin”

Disidentul rus  Oleg Orlov, judecat vineri pentru că a denunțat în mod repetat atacul asupra Ucrainei, a denunțat „ o crimă a regimului ” lui Vladimir Putin. „ Este o crimă a regimului, asta este evident ”, a declarat el după ce a părăsit prima audiere a procesului său de la Moscova. „ Este o veste îngrozitoare, o tragedie pentru noi toți ”, a adăugat jurnaliștilor acest veteran apărător al drepturilor omului, care riscă până la cinci ani de închisoare.

Rishi Sunak deplânge „tragedie uriașă” pentru poporul rus

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a deplâns vineri „tragedia imensă” reprezentată pentru poporul rus de moartea adversarului Alexeï Navalny, aducând un omagiu „curajului” „ apărător feroce al democrației” din Rusia. „Este o veste groaznică. Cel mai înverșunat apărător al democrației din Rusia, Alexeï Navalny a dat dovadă de un curaj incredibil de-a lungul vieții. Gândurile mele sunt la soția lui și la poporul rus, pentru care aceasta este o tragedie imensă”, a declarat șeful guvernului britanic pe X (ex-Twitter).

Olaf Scholz „foarte întristat” de moartea lui Navalny, care „și-a plătit curajul cu viața”

Alexei Navalny, care a murit vineri în închisoarea din Arctica unde ispășește o pedeapsă de 19 ani, „și-a plătit curajul cu viața ”, a deplâns vineri cancelarul german Olaf Scholz, care s-a declarat „foarte întristat . „Oricine este dedicat democrației trebuie să se teamă pentru siguranța și viața lui și de aceea suntem cu toții foarte triști ”, a adăugat Olaf Scholz, în timpul unei conferințe de presă la Berlin, alături de șeful statului ucrainean Volodymyr Zelensky.

Alexeï Navalny „a plătit cu viața pentru rezistența sa la un sistem de opresiune”, reacționează Franța

Oponentul rus Alexeï Navalny „ a plătit cu viața pentru rezistența sa la un sistem de opresiune ”, a reacționat ministrul francez de externe  Stéphane Séjourné . „ Moartea sa într-o colonie penală ne amintește de realitatea regimului lui Vladimir Putin. Familiei sale, celor dragi și poporului rus, Franța își prezintă condoleanțe ”, a adăugat șeful diplomației franceze într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră