Tragedia din Turcia și raza speranței: nou-născut împreună cu mama sa au fost scoși în viață de sub dărâmături după 90 de ore de la dezastru

09 Feb 2023
Tragedia din Turcia și raza speranței: nou-născut împreună cu mama sa au fost scoși în viață de sub dărâmături după 90 de ore de la dezastru

Un nou-născut și mama lui au fost salvați din dărâmături în Turcia, la aproximativ 90 de ore după primul dintre cutremurele mortale de luni. Băiețelul de 10 zile, pe nume Yagiz, a fost recuperat dintr-o structură în ruine din sudul provinciei Hatay. Imaginile au arătat cum copilul a fost scos cu grijă peste noapte - o priveliște descrisă de presa locală ca fiind miraculoasă, anunță BBC.

Speranțele de a găsi mult mai mulți supraviețuitori sunt în scădere din cauza vreii înghețate și rece la patru zile după dezastru. Cu toate acestea, eforturile de căutare și salvare continuă atât în ​​Turcia, cât și în Siria vecină - care a fost, de asemenea, lovită de cutremure.

Nou-născutul Yagiz a fost fotografiat învelit într-o pătură termică, fiind transportat la o ambulanță pentru a primi tratament. Mama lui a fost scoasă pe targă. Nu au existat alte actualizări disponibile imediat cu privire la starea de sănătate a ambelor victime. 

Primarul Istanbulului Ekrem Imamoglu - ale cărui echipe ar fi fost implicate în salvare - a postat pe Twitter despre salvare, spunând că s-a întâmplat în orașul Samandag. Imaginile obținute de agenția de presă Reuters au arătat, de asemenea, că un bărbat este preluat din ruine, deși nu se știa dacă avea vreo legătură cu ceilalți doi.

Peste 22.000 de oameni au murit - majoritatea în Turcia - după cutremurul inițial de luni dimineață de 7,8 grade și sutele de replici care au urmat. Au existat și temeri de o catastrofă secundară, deoarece mulți oameni au rămas fără adăpost și nu au adăpost, apă, combustibil și electricitate.

Președintele turc Recap Tayyip Erdogan a descris-o drept „dezastrul secolului”. Personalitățile opoziției l-au acuzat pe Erdogan că nu s-a pregătit pentru cutremur și au pus sub semnul întrebării cum au fost cheltuite 88 de miliarde de lire (4,6 miliarde de dolari; 3,8 miliarde de lire sterline) strânse dintr-o „taxă pentru cutremur”. Taxa - impusă pentru prima dată în urma unui cutremur masiv în 1999 care a ucis peste 17.000 de oameni - trebuia să fi fost cheltuită pentru prevenirea dezastrelor și dezvoltarea serviciilor de urgență.

Kemal Kilicdaroglu, liderul principalului partid de opoziție din Turcia a declarat miercuri că guvernul lui Erdogan „nu s-a pregătit pentru un cutremur de 20 de ani”. În ciuda devastării, în ultimele zile au apărut povești despre evadări remarcabile sau salvări eroice. Mii de oameni s-au oferit să adopte o fetiță care s-a născut sub o clădire prăbușită din nord-vestul Siriei. Când a fost salvată, bebelușul Aya - adică miracol în arabă - era încă legat prin cordonul ombilical de mama ei, care a murit împreună cu alți membri ai familiei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră