Coform Organizaţiei Mondiale pentru Turism (UNWTO), anual, numărul turiştilor care-şi părăsesc ţara depăşește un miliard. Cei mai mulţi sunt atraşi de Franţa, SUA şi Spania. UNWTO a dat publicităţii şi topul celor mai nepopulare cinci destinaţii turistice din lume. Motivul prezenţei acestor destinaţii în top este motivat de UNWTO prin faptul că, deşi sunt locaţii cu peisaje superbe, ele sunt mult prea îndepărtate sau mult prea puţin mediatizate.
5. Palau
105.000 de turişti s-au încumetat să viziteze statul din Oceanul Pacific. Palau este format din şase grupuri de insule, care la rândul lor înglobează aproximativ 365 de alte insule mai mici. Capitala Melekoek se află pe cea mare insulă Babelthuap şi este populată de 400 de locuitori. Cei mai mulţi dintre turiştii care au optat pentru Palau în 2013 şi-au motivat decizia prin faptul că este un paradis pentru scufundări. Din Melekoek se organizează excursii cu vaporul pe Insulele Peleliu şi Angaur, care au aspectul unor dealuri pe mare. Temperatura medie în Palau variază între 27 şi 30 de grade.
4. Dominica
Vorbim de o ţară insulară din Marea Caraibelor, aflat la sud de Guadelupa şi la nord de Martinica. A nu se confunda cu Republica Dominicană. A fost numită Insula Naturii a Caraibilor, datorită frumuseţii sale şi a naturii neatinse de mâna omului. Pe insulă se află păduri dense în care se află multe specii de plante şi animale rare.
Denumirea ei vine de la cuvântul duminică, deoarece ziua în care Cristofor Columb a descoperit-o, 3 noiembrie 1498, era duminică. Ea a devenit colonie britanică în 1805. În perioada 1958-1962 ea a fost o parte a unui stat care a existat puţin, Federaţia Indiilor de Vest. Dominica şi-a obţinut independenţa în 1978. Insula Dominica s-a bucurat în 2013 de vizita a aproximativ 78.000 de turişti. Insula are 46 de kilometri lungime şi 26 de kilometri lăţime.
Cu o linie ferată de 185 de kilometri, Waitukubuli National Trail permite turiştilor să cutreiere statul în lung şi în lat, de la nord la sud şi înapoi. Dominica ocupă un loc de cinste în top 10 cele mai spectaculoase destinaţii pentru scufundări. Carnavalul anual, festivalul de teatru „The Real Mas”, festivalul de muzică „World Creole”, fac luna octombrie printre cele mai recomandate pentru o excursie în Dominica. Temperatura medie în această perioadă este de doar 26 de grade.
3. St. Vincent and the Grenadines
O țară insulară în lanţul Antilelor Mici, în special în partea de sud a Insulelor Windward, care se află la capătul sudic al frontierei de est a Mării Caraibelor unde aceasta întâlneşte Oceanul Atlantic. Statul este format din insula principală St. Vicent şi cele 32 de insule Grenadine. Conform travelbook.de, în 2013 doar 72.000 de persoane au vizitat acest stat, chiar dacă insula reprezintă un punct de întâlnire pentru iubitorii de jetsets.
Insula Mustique surprinde printr-o serie de vile luxoase pregătite special pentru turişti. Pe St.Vicent se află şi un vulcan activ, La Soufriere. Regiunea este recomandată pentru excursii cu vaporul şi pentru scufundări. În regiune se află şi Insula Palm, o insulă privată de aproape 70 de hectare. Recomandarea UNWTO este de a vizita insulele în perioada decembrie-mai, fiindcă în restul anului căldura este insuportabilă.
2. Liechtenstein
Greu de crezut, dar un stat european ocupă locul secund. Doar 60.000 de turişti au vizitat anul trecut principatul Lichtenstein. Al şaselea cel mai mic stat din lume este populat cu doar 37.000 de locuitori. Palatul Vaduz din capitala cu acelaşi nume este una din principalele atracţii turistice ale principatului. Fiind locuită de însăşi familia principelui, vizitarea ei pe interior este interzisă. În schimb, turiştii pot opta pentru vinoteca din beciul palatului. Pinot Noir şi Chardonney-ul local sunt printre cele mai renumite din regiune.
1. Kiribati
Doar 6.000 de persoane au vizitat anul trecut statul Kiribati, mult prea puţin pentru a evita locul 1 în acest top. Kiribati este o reuniune de mai multe insule din Oceanul Pacific, în apropiere de linia ecuatorială. Statul este compus din trei grupe de insule: Gilbert, Phoenix şi Line. Este cel mai mare stat din Oceania din punct de vedere al întinderii.
Ocupă o suprafaţă de aproximativ 5.000.000 km² acoperită de ocean, dar aria uscatului reprezintă numai un mic fragment al acesteia, de numai 811 km², sub forma a 32 de insuliţe. Capitala se află la South Tarawa. Kiribati este prezentat ca un paradis al iubitorilor sporturilor de apă, în special surfing, dar şi pentru pescari şi iubitorii de păsări. Insulele dispun de hoteluri, dar şi de construcţii tradiţionale, gen colibele Kia Kias’s. Limba oficială este engleză, Kiribati fiind teritoriu britanic până în 1979. Temperatura variază de la o lună la alta între 26 şi 34 de grade.