Fostul prim-ministru avertizează că epoca dominației politice și economice a Occidentului se apropie de sfârșit și îndeamnă puterile occidentale să se opună Chinei, scrie The Guardian.
Tony Blair a lansat un apel către națiunile occidentale să se unească pentru a dezvolta o strategie coerentă pentru a contracara ascensiunea Chinei ca „a doua superputere a lumii”.
Susținând conferința anuală Ditchley sâmbătă, fostul prim-ministru a cerut o politică față de Beijing de „putere plus angajament”, avertizând că era dominației politice și economice occidentale se apropie de sfârșit.
El a spus că puterile occidentale trebuie să-și mărească cheltuielile de apărare pentru a-și menține superioritatea militară, extinzându-și „puterea soft” prin construirea de legături cu națiunile în curs de dezvoltare.
În același timp, au nevoie urgent să pună capăt „nebuniei” din politica lor internă și să restabilească „rațiunea și strategia”.
„Cum a ajuns Marea Britanie într-un punct în care Nigel Farage și Jeremy Corbyn au venit pentru un timp scurt, dar în consecință, pentru a ne modela politica? Sau America într-un loc în care dacă ai fost vaccinat denotă loialitate politică?” a spus el.
„Nebunia din propria noastră politică trebuie să înceteze. Nu ne putem permite luxul de a ne răsfăța fantezia. Trebuie să punem rațiunea și strategia înapoi în șa. Și trebuie să facem acest lucru de urgență.”
Despre China, Blair a spus că a ajuns deja din urmă cu SUA în multe domenii tehnologice, în timp ce președintele Xi Jinping nu a făcut niciun secret din ambiția sa de a readuce Taiwanul sub conducerea Beijingului.
În același timp, invazia „brutală și nejustificată” a Ucrainei de către președintele Vladimir Putin a arătat că nu ne mai putem aștepta ca marile puteri mondiale să respecte automat normele internaționale acceptate.
„Ca urmare a acțiunilor lui Putin, nu ne putem baza pe conducerea chineză să se comporte în modul pe care l-am considera rațional”, a spus el.
„Nu mă înțelege greșit. Nu spun pe termen scurt că China ar încerca să cucerească Taiwanul cu forța. Dar nu ne putem baza politica pe certitudinea că nu ar fi așa. Și chiar și lăsând deoparte Taiwanul, realitatea este că China sub conducerea lui Xi concurează pentru influență și face acest lucru în mod agresiv.”
El a spus că Beijingul va concura „nu doar pentru putere, ci și împotriva sistemului nostru, a modului nostru de a guverna și de a trăi” și că Occidentul trebuie să fie suficient de puternic pentru a-și apăra sistemele și valorile.
„Cea mai mare schimbare geopolitică a acestui secol va veni din China, nu din Rusia”, a spus el. „Ne apropiem de sfârșitul dominației politice și economice occidentale. Lumea va fi cel puțin bipolară și posibil multipolară. Este pentru prima dată în istoria modernă când estul poate fi în condiții egale cu vestul.”
În condițiile în care China – precum și țări precum Rusia, Turcia și Iranul – revarsa resurse în lumea în curs de dezvoltare, construind în același timp legături puternice de apărare și politice, Blair a spus că este esențial ca Occidentul să nu uite importanța soft power.
„Avem o mare oportunitate. Țările în curs de dezvoltare preferă afacerile occidentale. Sunt mult mai sceptici acum față de puterea chineză decât acum un deceniu. Ei admiră sistemul occidental mai mult decât ne dăm seama”, a spus el.