Cotidianul face apel la represalii de la Washington, a doua zi după arestarea pentru „spionaj” a unui jurnalist american de către Rusia, scrie Le Figaro
Wall Street Journal (WSJ) a cerut expulzarea ambasadorului rus și a jurnaliștilor staționați în Statele Unite în urma arestării unuia dintre jurnaliștii săi americani în Rusia sub suspiciunea de spionaj.
„Expulzarea ambasadorului rus din Statele Unite, precum și a jurnaliștilor ruși care lucrează acolo, ar fi cel mai mic lucru pe care putem face”, spune cotidianul internațional american, în urma unei solicitări a redacției WSJ într-un editorial publicat în noaptea de noapte de joi 30 până vineri 31 martie.
Președintele american Joe Biden i-a cerut vineri Moscovei „să dea drumul” lui Evan Gershkovich, înfruntându-se cu jurnaliştii care îi cereau o reacţie, în timp ce democratul în vârstă de 80 de ani se pregătea să părăsească Casa Albă pentru o călătorie în sudul Statelor Unite.
Ziarul poate spune asta, dar nu ar trebui să se întâmple. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului
„Momentul arestării arată ca o provocare calculată pentru a pune în stare de jenă Statele Unite și a intimida presa străină care încă lucrează în Rusia”, a adăugat Wall Street Journal. Kremlinul a avertizat joi Washingtonul împotriva oricărei forme de represalii care vizează mass-media rusă care lucrează în Statele Unite după arestarea jurnalistului american prins, potrivit Moscovei, „în flagrant” de spionaj.
„Referitor la cererea de expulzare a tuturor jurnaliştilor ruşi, ziarul (WSJi) poate spune acest lucru, dar acest lucru nu ar trebui să se întâmple. Pur și simplu nu există niciun motiv pentru asta ”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a adăugat că jurnalistul american „a fost prins în flagrant (de spionaj)” și că, prin urmare, „situația este clară”. Evan Gershkovich, un reporter de 31 de ani, vorbitor de limbă rusă, cunoscut pentru seriozitatea sa, a fost arestat la Ekaterinburg, în Urali, sub suspiciunea de „ spionaj ”.
În așteptarea unui posibil proces
El a negat acuzațiile împotriva lui în timpul unei audieri la un tribunal de la Moscova, potrivit agenției de știri de stat ruse Tass. Jurnalistul american a fost însă plasat în arest preventiv până pe 29 mai, măsură care poate fi prelungită în așteptarea unui eventual proces. Potrivit lui Tass, cazul a fost clasificat drept „secret ”, ceea ce restricționează publicarea informațiilor despre acesta. Singurele detalii disponibile în această etapă: FSB a anunțat că a „dejucat o activitate ilegală ” prin arestarea lui Evan Gershkovich la Ekaterinburg, la o dată nespecificată.
Arestarea sa vine într-un context de represiune sporită în Rusia împotriva presei de la ofensiva împotriva Ucrainei, care a tensionat foarte mult relațiile dintre Moscova și Washington. Casa Albă a acuzat o arestare „inacceptabilă”, iar purtătorul de cuvânt al acesteia, Karine Jean-Pierre, a numit acuzația de spionaj „ridicolă”, în timp ce șeful diplomației americane Antony Blinken și-a spus „extrem de îngrijorat”.
Uniunea Europeană, prin vocea șefului său de diplomație, Josep Borrell, „condamnă” reținerea lui Evan Gershkovich de către Rusia, într-un tweet care denunță „desconsiderarea sistematică” a Moscovei pentru libertatea presei.