The Times: Ucraina se pregătește să folosească rachete britanice pentru a lovi Crimeea

11 Feb 2023
The Times: Ucraina se pregătește să folosească rachete britanice pentru a lovi Crimeea

Ucraina este pregătită să folosească rachete britanice cu rază lungă de acțiune pentru a lovi Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2014, într-o potențială escaladare majoră a implicării Occidentului în război,scrie The Times

Ne apărăm împotriva celei mai anti-europene forțe a lumii moderne, spune Zelensky.


Rishi Sunak a promis că va trimite Ucrainei mai mult ajutor militar în urma vizitei președintelui Zelensky în Marea Britanie săptămâna aceasta. Acum au loc discuții dacă acestea ar trebui să includă rachetele antinavă Harpoon sau Storm Shadows aer-sol.
Surse ucrainene din apărare au confirmat pentru The Times că Kievul va fi pregătit să folosească rachetele pentru a lovi Crimeea, după avertismentul lui Zelensky că armele cu rază mai lungă de acțiune ale aliaților occidentali vor lovi „adânc în teritoriile ocupate”.

Mai multe explozii au putut fi auzite la Kiev în vineri dimineață, în timp ce oficialii au raportat că au fost lovite instalații de înaltă tensiune din toată Ucraina. Ukrenergo, operatorul rețelei electrice, a declarat că mai multe instalații din estul, sudul și vestul Ucrainei au fost afectate, provocând întreruperi în alimentarea cu energie.

Forțele aeriene au declarat într-un comunicat că șapte drone „kamikaze” fabricate în Iran au fost lansate din Marea Azov și șase rachete de croazieră Kalibr din Marea Neagră. Forțele aeriene au declarat că au doborât cinci drone și cinci rachete Kalibr.

Zelensky s-a întâlnit joi cu parlamentari europeni la Bruxelles, unde a reînnoit cererile pentru avioane de luptă, în timp ce Rusia părea să lanseze o ofensivă  în estul Ucrainei.

„Ne apărăm împotriva celei mai anti-europene forțe ale lumii moderne”, a spus Zelensky. „Ne apărăm – noi, ucrainenii de pe câmpul de luptă – împreună cu voi”.

Rachetele Harpoon costă aproximativ 1,2 milioane de lire sterline fiecare și au o rază de acțiune maximă de 150 de mile. Rachetele Storm Shadow costă aproximativ 2,2 milioane de lire sterline și pot trage în ținte până la 350 de mile distanță, deși versiunile modificate pentru export au o rază de acțiune semnificativ mai scurtă.

În prezent, au loc discuții pentru a decide exact câte rachete britanice cu rază lungă de acțiune ar putea fi trimise, în ciuda preocupărilor anterioare că aceste rachete ar permite Ucrainei să lanseze lovituri transfrontaliere asupra Rusiei și ar putea escalada conflictul.

Aliații occidentali și-au atenuat poziția în ultimele săptămâni cu privire la trimiterea de arme ofensive și păreau să fi acceptat argumentele Kievului conform cărora Crimeea este un teritoriu ocupat care constituie o țintă legitimă.

Președintele Biden și-a dublat efectiv raza de acțiune a armatei ucrainene săptămâna trecută, incluzând bombe de diametru mic lansate la sol (GLSDB), capabile să lovească ținte aflate la 93 de mile distanță, în cel mai recent pachet de sprijin american.
După donarea GLSDB-urilor, Ucraina a promis că nu va atinge ținte în Rusia, dar nu a exclus Crimeea.

În vizita sa la Londra, Zelensky a mulțumit unei „coaliții” de țări occidentale pentru „cel mai recent” dar de rachete cu rază mai lungă de acțiune. „Ne va permite să facem răul să se retragă complet din țara noastră prin distrugerea bazelor sale aeriene adânc în teritoriile ocupate”, a spus el.

Zelensky a primit ovație în picioare din partea Parlamentului European

Sidharth Kaushal de la Royal United Services Institute, un think tank de apărare, a declarat că Occidentul trebuie să ofere Ucrainei arme cu rază mai lungă de acțiune pentru a continua să lovească depozitele de muniție rusești. În ultimele luni, generalii președintelui Putin au început să-și retragă centrele de comandă și depozitele de arme mai departe de linia frontului, după ce au fost vizați de ucraineni folosind lansatoare de rachete americane. Kaushal a spus: „Ceea ce dorim este să le oferim ceva care să atingă ținte la acea rază de peste 100 km, dar care să nu aibă o rază atât de lungă încât să permită lovituri în Rusia”.
El a adăugat că rachetele antinavă Harpoon, care au fost deja date Ucrainei de către Danemarca, ar putea fi adaptate pentru a fi trase din camioane, deși ar fi mai puțin precise atunci când vor ataca ținte terestre. El a spus că ar fi posibil să se tragă de la sol rachete Storm Shadow, dar este mai probabil ca acestea să fie montate pe aeronavele ucrainene.

Kaushal a avertizat, însă, că trimiterea de rachete Storm Shadow în Ucraina ar însemna ca Marea Britanie să meargă mai departe decât SUA. Biden a refuzat în mod repetat să furnizeze proiectile Sistemului de rachete tactice ale armatei, care au o rază de acțiune mai scurtă.

„Din punct de vedere diplomatic, asta ar pune administrația Biden într-o poziție foarte dificilă”, a spus el. „Îmi imaginez că este ceva ce factorii de decizie din Whitehall nu sunt neapărat dornici să facă. De asemenea, ar permite lovituri transfrontaliere împotriva Rusiei”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră