Bombardarea gazoductelor subacvatice Nord Stream din Marea Baltică a fost o operațiune ascunsă ordonată de Casa Albă și efectuată de CIA, susține un raport al unui jurnalist veteran de investigație, scrie The Times
Seymour Hersh, un reporter laureat al Premiului Pulitzer, a susținut că scafandrii americani de adâncime, folosind ca acoperire un exercițiu militar NATO, au plantat mine de-a lungul conductelor care au fost ulterior detonate de la distanță.
În septembrie, o serie de explozii puternice au distrus conductele Nord Stream 1 și 2 care traversează Marea Baltică din Rusia până în Germania și furnizează gaz ieftin către Europa continentală. S-a dezvăluit curând că atacul a fost un act deliberat dar niciun vinovat nu a fost încă identificat.
Hersh, în vârstă de 85 de ani, care a publicat articole despre uciderea în masă a 500 de civili la My Lai din Vietnam și tortura prizonierilor din închisoarea Abu Ghraib din Irak, spune că „Black Op” a fost ordonat de președintele Biden și că atacul a fost realizat de CIA în cooperare cu Norvegia.
Într-un raport publicat pe platforma de publicare online Substack, Hersh scrie că operațiunea a fost deghizată „sub acoperirea unui exercițiu NATO de la mijlocul verii, larg mediatizat, cunoscut sub numele de Baltic Operations 22 sau BALTOPS 22”, care a fost desfășurat în luna iunie pe coasta Germaniei.
El spune că decizia lui Biden de a sabota conductele a venit după mai bine de nouă luni de planificare top-secretă în cadrul comunității americane de securitate națională. „În mare parte a acelui timp, problema nu a fost dacă să îndeplinească misiunea, ci cum să o duci la îndeplinire fără nici un indiciu clar despre cine era responsabil”, a scris Hersh.
Odată salutat „cel mai mare reporter de investigație american”, articolele mai recente ale lui Hersh au fost puse sub semnul întrebării. Acestea au inclus informații despre modul în care SUA l-au găsit pe Osama bin Laden și care se îndoiesc de utilizarea armelor chimice asupra civililor sirieni de către regimul sirian, articole care au fost criticate pentru că se bazează foarte mult pe surse anonime și nu au dovezi concrete.
În raportul său despre Nord Stream, Hersh a citat o sursă anonimă „cu cunoştinţe directe despre planificarea operaţională”. El a spus că scafandrii de adâncime de la Centrul de Scufundare și Salvare al Marinei SUA din Panama City, Florida, cea mai mare unitate de scufundări din lume, au plantat explozibili C4 lângă conductă, explozibili care au fost declanșați ulterior de o geamandură sonar aruncată de un avion.
Hersh a susținut că pe 26 septembrie 2022, un avion de supraveghere P8 al Marinei Norvegiene a făcut „un zbor aparent de rutină” și a eliberat geamandura sonar. „Semnalul s-a răspândit sub apă, inițial către Nord Stream 2 și apoi către Nord Stream 1”, a scris el. „Câteva ore mai târziu, explozivii C4 de mare putere au fost declanșați și trei din cele patru conducte au fost scoase din funcțiune. În câteva minute, bazine de gaz metan care au rămas în conductele închise au putut fi văzute răspândindu-se pe suprafața apei și lumea a aflat că ceva ireversibil a avut loc.
Nord Stream este condus de o companie din Elveția al cărei acționar major este Gazprom, gigantul energetic rus. Rusia a cheltuit aproximativ 20 de miliarde de dolari pentru construirea conductelor. Nord Stream 2, care a fost finalizat în 2021, nu era încă operațional la momentul sabotajului.
Hersh notează că Biden și echipa sa de politică externă, care include consilierul său pentru securitate națională Jake Sullivan, secretarul său de stat Antony Blinken și subsecretarul de stat pentru afaceri politice, Victoria Nuland, s-au exprimat împotriva Nord Stream 2, care ar fi legat Europa de Gaz rusesc pentru zeci de ani. De asemenea, ar fi sporit influența politică a Kremlinului asupra continentului într-o perioadă de tensiuni sporite între Moscova și Occident și ar fi crescut semnificativ veniturile pentru Rusia. Nord Stream 2, singur, ar fi dublat furnizarea de gaze deja furnizată de Nord Stream 1.
În februarie 2022, cu doar câteva săptămâni înainte de invazia rusă a Ucrainei, în timp ce discuta posibile sancțiuni împotriva Moscovei, Biden a avertizat: „Dacă Rusia invadează (. . . .) nu va mai exista Nord Stream 2. Îi vom pune capăt. ”
Sursa anonimă a lui Hersh spune că, din cauza amenințării președintelui, distrugerea conductei „nu mai poate fi considerată o opțiune ascunsă, deoarece președintele tocmai a anunțat că știm cum să o facem”.
„Planul de a arunca în aer Nord Stream 1 și 2 a fost brusc retrogradat de la o operațiune ascunsă care impunea informarea Congresului la una care a fost considerată o operațiune de informații foarte clasificată cu sprijin militar american”, a scris Hersh. Potrivit sursei lui Hersh, „nu mai exista o cerință legală de raportare a operațiunii la Congres. Tot ce aveau de făcut acum era doar să o facă”.
Raportul lui Hersh vine după ce Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a susținut săptămâna trecută că atacul a fost efectuat de Washington în încercarea de a-și asigura dominația globală. Moscova acuzase anterior Marina Regală Britanică că a aruncat în aer conductele, dar nu a furnizat dovezi.
Săptămâna trecută, The Times a dezvăluit că anchetatorii germani au rămas deschiși la teoriile conform cărora un stat occidental ar fi efectuat bombardamentul cu scopul de a da vina pe Rusia. Exploziile sunt investigate și de Danemarca și Suedia.
Unii oficiali occidentali au suspectat inițial Kremlinul, deși nu au încetat să acuze oficial Moscova. Cu toate acestea, 23 de oficiali diplomati și de informații din nouă țări occidentale diferite au declarat recent pentru Washington Post că nu au văzut încă dovezi care să lege Rusia de atac, unii spunând că nu cred că Rusia este de vină. Purtătorul de cuvânt al președintelui Putin a spus că acuzațiile conform cărora Rusia și-ar paraliza propriile conducte sunt „proste și absurde”.
După atac, Washingtonul a respins acuzațiile conform cărora SUA ar fi implicate. „Ideea că Statele Unite au fost implicate în vreun fel în aparentul sabotaj al acestor conducte este absurdă. Nu este altceva decât o funcție a dezinformarii rusești și ar trebui tratată ca atare”, a spus Departamentul de Stat al SUA.