La scurt timp după descoperirea scurgerilor din conductele Nord Stream, Berlinul a decis să ia parte la ancheta. Cu toate acestea, conform informațiilor SPIEGEL, Suedia nu are niciun interes să-și împărtășească propriile constatări.
Contrar planurilor, Suedia, Danemarca și Germania nu vor forma o echipă comună de anchetă pentru a investiga scurgerile de la conductele Nord Stream. Potrivit informațiilor SPIEGEL, Suedia a respins înființarea unei echipe internaționale comune de anchetă justificând respingerea prin faptul ca nivelul de securitate al rezultatelor investigațiilor sale era prea mare pentru a le împărtăși altor țări.
La scurt timp după operațiunea de sabotaj de la sfârșitul lunii septembrie, guvernul federal a decis ca anchetatorii germani să ia parte la investigație. Poliția federală și armata au trimis două nave militare într-una dintre zonele avariate săptămâna trecută unde a fost lansată o dronă subacvatică „Sea Cat“. Suedia a inspectat anterior locul exploziei din sud-estul insulei Mării Baltice și, de asemenea, a cules dovezi pe fundul mării.
Niciun comentariu nu a fost disponibil inițial din partea suedeză.La Berlin, s-a spus despre respingerea suedeză că înca mai speră în cooperare cu autoritățile locale.
Anchetatorii germani ar trebui acum să evalueze mai întâi imaginile dronei subacvatice „Sea Cat”. Se spune este vizibil un crater mai mare, care indică o explozie masivă. În plus, conducta este complet întreruptă pe o lungime mai mare, curentul poate să fi spălat părți ale conductei după acțiunea de sabotare.
Până acum au existat doar speculații cu privire la oamenii din spatele acțiunii de sabotaj. Singurul lucru care este clar este că pe 26 septembrie au avut loc mai multe explozii subacvatice masive în apropierea cursului celor două conducte Nord Stream. Detonațiile au fost atât de violente încât mai multe institute care monitorizează în mod normal cutremurele au înregistrat excursii seismice semnificative. După o analiză inițială, autoritățile germane presupun că era necesară o forță explozivă comparabilă cu 500 de kilograme de TNT.
Datorită complexității atacului, s-a presupus rapid că autorul faptei poate fi doar un actor de stat. Au existat speculații că Rusia însăși a distrus conducta pentru a umfla și mai mult prețul gazelor. Moscova neagă vehement acest lucru, descriind în schimb atacul asupra conductei drept terorism împotriva Rusiei.