În ciuda amenințărilor nucleare alarmante ale Moscovei, NATO a devenit mai îndrăzneață, scrie The Times.
Armele furnizate de SUA și aliații NATO Ucrainei au crescut în sofisticare și capacitate de la invazia rusă de acum 13 luni.
Politica președintelui Biden a fost condusă de nevoia de a evita riscul escaladării războiului într-un conflict regional sau, mai rău, o confruntare directă între Rusia și NATO.
„Invazia rusă a Ucrainei a fost un eșec strategic, dar avem de-a face aici cu o putere nucleară și trebuie să ținem cont de asta”, a spus un înalt oficial al administrației americane.
Declarația președintelui Putin din weekend că a propus să desfășoare arme nucleare tactice lansate de aer în Belarus a subliniat potențialele pericole.
Cu toate acestea, în ciuda amenințărilor nucleare alarmante ale Moscovei, NATO a devenit mai îndrăzneață. Pragul de escaladare a fost ridicat semnificativ, sugerând că Washingtonul este pregătit să considere ca Putin joaca la cacealma.
Întrucât Ucraina a cerut rachete cu rază mai lungă de acțiune, tancuri avansate, sisteme moderne de apărare aeriană și avioane de luptă, alianța a acceptat, deși într-o manieră măsurată și, în ochii Kievului, prelungită.
Peste 32 de miliarde de dolari de arme au fost furnizate doar de SUA începând cu 24 februarie anul trecut. Cel mai puternic a fost sistemul de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată (Himars), care a dublat raza de acțiune pentru bombardarea țintelor rusești.
Coaliția de 54 de țări, dominată de SUA, a livrat sau a promis peste 1.000 de tancuri și alte vehicule blindate, 800 de obuziere, 50 de sisteme avansate de lansare multiplă de rachete și două milioane de obuze de artilerie .
Întrebările cheie acum sunt: s-a schimbat obiectivul alianței și au devenit obiectivele militare mai ambițioase?
Obiectivul declarat public nu este înfrângerea Rusiei în sine. Strategia conturată în nenumărate rânduri de Biden este de a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresiunii ruse și de a se asigura că Kievul se află într-o poziție cât mai puternică din punct de vedere militar atunci când va sosi timpul pentru o înțelegere negociată.
Această strategie pare să se transforme acum în ceva mai dur.
„Vrem să vedem Ucraina să câștige și să-și păstreze întregul teritoriu”, a spus înalt oficial al administrației americane. „Scopul este de a asigura suveranitatea și independența Ucrainei și asta ar însemna recuperarea teritoriului ocupat de ruși.
„Dacă rușii se retrag, aceasta ar fi văzută ca o înfrângere și ar fi binevenită.
„În mod realist, acest lucru nu se va întâmpla [în viitorul apropiat]. Am văzut lovituri noi îngrozitoare împotriva poporului ucrainean, iar Rusia nu arată nici un interes pentru negocieri. Așadar, poziția noastră este că vom continua să facem tot ce putem pentru a ajuta Ucraina să supraviețuiască ca țară independentă, democratică.”
Până în toamnă, armata ucraineană va avea tancuri americane Abrams M1A1 cu leoparzii lor germani și Challengers britanici , precum și o baterie antirachetă Patriot complet operațională, capabilă să doboare rachete balistice și de croazieră rusești.
Forțele aeriene ucrainene nu vor avea avioane F-16 americane, deoarece Washingtonul este încă îngrijorat de trecerea liniei de escaladare. Dar va avea mai multe MiG-29 trimise de Polonia și Slovacia și poate că SUA vor permite altor membri NATO să furnizeze F-16. Acest lucru nu a fost încă decis.
Această acumulare de arme occidentale avansate pe câmpul de luptă, alături de lupta continuă a Rusiei pentru încă șaisprezece teritorii și numărul său mare de morți și răniți, ar putea fi factorii decisivi care pun capăt acestui război.
Cu toate acestea, există o întrebare la care nimeni din Occident nu poate răspunde: dacă trupele ruse se retrag cu o înfrângere umilitoare în garnizoanele lor de origine, ce ar face Putin în continuare?