În zilele noastre, oamenii din Rusia nu au cu ce să se laude – așa că fac ceea ce pot. Trolii din rețelele de socializare postează videoclipuri destinate publicului european care arată sobe pe gaz lăsate aprinse zile în șir. Ceea ce ar putea costa sute de euro la Berlin sau Paris iarna aceasta costă câteva ruble la Moscova. Ironia poate fi copilărească, dar sugerează un adevăr mai profund: că războiul economic dintre Rusia și Occident este într-un moment delicat. În timp ce Europa se clătina în pragul unei recesiuni profunde , situația economică din Rusia se îmbunătățește, scrie The Economist.
Sancțiunile occidentale, lansate ca răspuns la invazia Ucrainei de către Vladimir Putin în februarie, au scăzut perspectivele economice pe termen lung ale Rusiei. Blocarea celei de-a noua economii ca mărime din lume de la accesul la tehnologie și expertiză străină a redus potențialul de creștere cu până la jumătate, sugerează prognozele. Producția de petrol și gaze, motivul vital al economiei ruse, este cu aproximativ 3% mai mică decât era înainte de invazie și ar putea scădea și mai mult odată ce embargourile europene vor intra în vigoare la începutul anului. În primele șase luni de război între 250.000 și 500.000 de ruși au fugit din țară, consideră Liam Peach de la Capital Economics, o companie de consultanță. Mulți erau foarte educați și bine plătiți.
Decizia recentă a lui Putin de a lansa o mobilizare parțială a dat o nouă lovitură economică. A provocat o retragere de bani de la bănci, deoarece oamenii s-au îngrijorat din nou de viitorul țării. Potrivit estimărilor rușii au scos depozite de ruble în valoare de 14 miliarde de dolari în septembrie, aproximativ o treime mai mult decât în februarie. Alți 300.000 de ruși probabil au fugit. O reducere suplimentară a forței de muncă agravează deficitul de muncitori, agravând problema inflației din Rusia. Inflația totală este în scădere bruscă de la vârf, dar presiunea prețurilor în sectorul serviciilor cu forță de muncă intensivă se înrăutățește.
În ciuda acestor dificultăți, recesiunea a ajuns, probabil, acum la sfârșit. Mulți oameni se îndoiesc de datele oficiale ale PIB-ului, dar este posibil să obțineți o idee despre activitate dintr-o gamă largă de surse. Goldman Sachs produce un „indicator al activității curente”, care sugerează cum se descurcă economiile de la lună la lună. Datele indică faptul că activitatea Rusiei este mai animată decât în țările mari europene. O măsură a cheltuielilor produsă de Sberbank, o altă bancă, s-a clătinat în urma decretului de mobilizare, dar de atunci și-a revenit. Producția din industria auto, care în urmă cu câteva luni practic a scăzut la zero, a revenit, de asemenea, sugerând că producătorii au reușit să se aprovizioneze din afara Occidentului.
În dolari, importurile lunare de bunuri ale Rusiei depășesc acum aproape sigur media anului trecut.
În ultimele sale previziuni, publicate pe 11 octombrie, FMI a îmbunătățit perspectivele economice ale Rusiei pentru acest an. În aprilie, se credea că PIB-ul Rusiei va scădea cu 8,5%. Acum se așteaptă la o scădere de 3,4%. Nu este nimic cu care să se laude, dar este ușor de gestionat. Într-adevăr, datele economice sugerează că Rusia va putea continua să lupte. La sfârșitul lunii septembrie, guvernul a prezentat un proiect de buget pentru 2023 până în 2025. Potrivit Elinei Ribakova de la Institutul de Finanțe Internaționale, un grup industrial, bugetul implică creșteri mari ale cheltuielilor legate de război în următorii ani, în special pentru „securitatea internă”. După ce a evitat colapsul economic, Putin se așteaptă să crească, atât în străinătate, cât și în țară. ■