Tensiunile dintre Zelensky si generalul său Zalujny ies la iveală

05 Dec 2023
Tensiunile dintre Zelensky si generalul său Zalujny ies la iveală

Kremlinul se năpustește asupra zvonurilor despre o rivalitate între Zelensky și șeful armatei Zalujny . Există un sâmbure de adevăr în propagandă, scrie Politico

 La mai bine de 21 de luni după ce Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, starea de spirit devine sumbră la Kiev, tensiunile dintre președintele Volodymyr Zelenskyy și generalul său de vârf, Valery Zaluzhny, s-au răspândit în aer liber.

Succesele de anul trecut, când Ucraina a stopat mai întâi atacurile Rusiei asupra capitalei sale și apoi a recucerit zone de teritoriu, au intrat într-un impas de-a lungul a sute de kilometri de linii de front, în timp ce soldații ucraineni și ruși duc bătălii sângeroase pentru avansuri și retrageri măsurate în metri.

Acest lucru a dus la lupte politice la Kiev, în timp ce oficialii caută modalități de a supraviețui Rusiei în timpul unui război lung în care Moscova are mai mulți oameni, mai multe arme și o economie mai mare. Starea de spirit de la Kiev este înrăutatită și mai mult de veșotile recente în ceea ce privește sprijinul extern pentru continuarea ajutorului militar.

Politicienii ucraineni sunt disperați după un plan pentru ce să facă în continuare.

Ei spun că ideea principală a armatei pare să fie de a recruta mai mulți ucraineni și de a presa aliații Kievului pentru mai multe muniții de artilerie. Între timp, oficialii civili doresc ca armata să ofere un plan adecvat pentru război, sugerând că aceasta nu are niciunul.   

„Tot ce auzim până acum de la [armata] este: „Dă-ne mai mulți oameni și milioane de obuze de artilerie”. Este nerealist”, a spus o persoană care a vorbit sub condiția anonimatului.

Dar oficialii militari i-au spus POLITICO că există un plan.

„Crezi că [secretarul american al apărării Lloyd] Austin și [comandantul comandamentului european al SUA Christopher] Cavoli ar veni să-l întâlnească pe Zalujny dacă nu ar avea niciun plan?” a întrebat unul.

Rusia, simțind crăpăturile în conducerea Ucrainei, a răspândit  zvonuri despre o rivalitate politică între Zalujny și Zelensky, subliniind totodată că aliații Ucrainei s-au săturat de luptă.

„Este clar că cheltuirea fondurilor în groapa monetară ucraineană devine din ce în ce mai dificilă pentru ei”,  a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, reporterilor. „În ceea ce ne privește, operațiunea militară specială va continua, economia noastră s-a adaptat la condițiile operațiunii militare speciale și asigură nivelul necesar pentru continuare”.

Luptele interne de la Kiev provoacă consternarea publicului.

„Înțeleg de ce Rusia vrea să împartă conducerea politico-militara în „militar” și „politic” și să îi facă să se lupte între ei”, a declarat Alina Mykhailova, ofițer al armatei ucrainene și membru al consiliului orașului Kiev, într-o  postare pe Facebook. . "Asta este singura modalitate prin care inamicul poate învinge în mod decisiv Ucraina. Dar eu nu înțeleg și refuz să înțeleg de ce le dăm ceea ce vor".

Tensiuni la vârf

În mod public, oficialii ucraineni insistă că nu există niciun conflict între Zelensky și Zalujni, președintele Parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanchuk, susținând chiar  că este doar propagandă rusă.

Dar cea mai bună propagandă, se spune, tinde să aibă un sâmbure de adevăr. 

Luna trecută, tensiunile la vârful conducerii Ucrainei au dat peste cap.

Un interviu al lui Zalujny pentru The Economist a oferit un oarecare realism rece, în contrast cu optimismul care pătrunde în mesajele oficiale de la Kiev. El a precizat că Rusia este departe de a fi bătută și a avertizat: „Un război de poziție este unul prelungit care prezintă riscuri enorme pentru forțele armate ale Ucrainei și pentru statul acesteia”.

Oamenii apropiați lui Zelensky spun că acesta se chinuie pentru a-i asigura pe parteneri că războiul nu este o fundătură și că încă merită să ajuți Ucraina. Acum, președintele vrea ca armata sa să vină cu o strategie pentru a menține fluxul de ajutor.

„Aș dori ca oamenii să înțeleagă întregul plan de acțiune, încotro ne îndreptăm, care sunt provocările”,  a spus Zelenskyi reporterilor la Kiev.

Kievul continuă să-și convingă aliații sa le dea mai multe muniții, chiar dacă UE nu își îndeplinește angajamentul de a trimite un milion de obuze până în martie.

Zelensky  ia în considerare semnarea unui proiect de lege  care se află pe biroul său din iunie și care ar reduce vârsta de recrutare militară de la 27 la 25 de ani. Schimbarea ar permite mobilizarea mai multor persoane și ar permite rotația soldaților, dintre care unii sunt la razboi de doi ani fără  pauză .

"Tot ceea ce este necesar pentru statul nostru, brigăzile noastre, aceste rezultate specifice trebuie calculate cu precizie. Aici sunt incluse problemele de mobilizare", a spus președintele   în weekend. 

Cu toate acestea, observatorii cred că armata ar putea avea sens.

„Mai multe artilerie și oameni sună deja ca un plan. Acest război este atât de dinamic încât planurile pentru lunile următoare sună nerealist”, a declarat Anton Pavlushko, analist al proiectului InformNapalm OSINT care investighează invazia rusă a Ucrainei.

Un gust de politică electorală

În timp ce Zalujni nu și-a exprimat public nicio ambiție politică, nivelul său ridicat de sprijin popular îl face singurul concurent real al lui Zelensky, dacă va decide vreodată să candideze la președinție.

Ucraina ar fi trebuit să organizeze alegeri prezidențiale în martie, dar acestea au fost amânate, deoarece constituția țării interzice alegerile în timpul legii marțiale. 

Zelensky își avertizează generalii să se concentreze asupra războiului.

„Diferitele forțe politice împing armata în politică”, a spus el pentru The Sun.

El a cerut, de asemenea, politicienilor rivali să evite această problemă. „Este iresponsabil să răspândești idei despre alegeri în timpul războiului”,  a spus Zelensky, vizibil furios .

Până acum, apelurile lui nu funcționează.

Solidaritatea Europeană, un partid de opoziție condus de fostul președinte Petro Poroșenko, a folosit ideea ceartei percepute între Zelensky si Zalujni pentru a submina sprijinul politic pentru liderul țării.

Parlamentarul Solidarității Europene Volodymyr Ariev a susținut luna trecută că ministrul Apărării Rustem Umerov intenționează să-l concedieze pe Zalujni, dar apoi a dat înapoi rapid, spunând : „Sper că va exista un mesaj clar că nimeni nu îl va demite pe Zalujni și că toate aceste jocuri se vor termina. .” 

Mariana Bezuhla, adjunctul șefului comisiei de apărare din parlamentul ucrainean, a cerut deschis  demiterea lui Zalujni, plângându-se că nu a oferit o viziune detaliată a războiului pentru anul viitor.

David Arakhamia, un membru senior al partidului Servitorul Poporului al lui Zelensky, a criticat public armata ucraineană. „Solicităm armatei să ne dea un fel de viziune”. 

Un plan de întoarcere a războiului ar favoriza și sprijinul extern pentru Ucraina, care dă semne de destrămare.

Partidul Republican din SUA se opune cererii președintelui Joe Biden de a solicita o finanțare de urgență de 61,4 miliarde de dolari pentru Ucraina.

„Vreau să fiu clar: fără acțiunea Congresului, până la sfârșitul anului vom rămâne fără resurse pentru a procura mai multe arme și echipamente pentru Ucraina și pentru a furniza echipamente din stocurile militare americane”, a  scris șefa bugetului Casei Albe, Shalanda Young, Congresului adăugând: „Dacă economia Ucrainei se prăbușește, nu vor putea continua să lupte, punct.”

Nu este singura clătinare.

Premierul ungar Viktor Orbán blochează ajutorul financiar al UE pentru Ucraina și i s-a alăturat noul prim-ministru slovac Robert Fico, care a anulat transporturile de arme ale țării sale către Ucraina. În Olanda, Geert Wilders și Partidul său populist naționalist pentru Libertate (PVV) au ocupat primul loc la alegerile de luna trecută; și ei vor să pună capăt ajutorului militar  acordat Ucrainei.

Vând plan

Zelenskyy și armata e încearcă totuși să transmită un mesaj pozitiv.

Aceștia subliniază că, în timp ce contraofensiva de vară a fost dezamăgitoare, Ucraina a reușit să împingă flota rusă de la Marea Neagră din partea de vest a mării și să redeschidă transporturile de cereale din porturile Ucrainei. Armata a obținut, de asemenea, succese dramatice în atingerea țintelor din interiorul Rusiei, inclusiv atacurile îndrăznețe de săptămâna trecută  asupra unei conexiuni feroviare cheie cu China.

Aliații străini cheie au insistat că nu vor abandona Ucraina, în ciuda vremurilor grele.

„Vom continua cu acest sprijin atâta timp cât va fi necesar”,  a declarat cancelarul german Olaf Scholz  într-un discurs în parlament. „Acest sprijin este de importanță existențială”.

„Ucraina contează profund pentru America și pentru întreaga lume”, a declarat  săptămâna trecută secretarul american al Apărării, Austin.

Dar pericolul unei întorsături rămâne.

„Războaiele se dezvoltă în etape”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu de weekend .

„Trebuie să sprijinim Ucraina atât în ​​vremuri bune, cât și în cele rele”, a adăugat el. „De asemenea, ar trebui să fim pregătiți pentru vești proaste.”

Situația necesită ca politicienii ucraineni să formeze un front unificat pentru a continua să lupte, a avertizat Mykhailova în postarea ei pe social media.

„Nu veți câștiga nimic și milioane de ucraineni își vor pierde pentru totdeauna casele, libertatea și viața. În cel mai bun caz, veți pleca în străinătate și veți scrie memorii și veți intra în istorie ca trădători și buni de nimic care a irosit o șansă istorică unică de a distruge imperiul rus”, a spus ea.

„Baza victoriei noastre nu sunt rachetele cu rază lungă de acțiune și tehnologiile necunoscute. [Este] unitatea guvernului, a poporului și a armatei”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră