Tensiuni SUA-China: un pilot din armata americană a fost plătit pentru a antrena piloți chinezi

03 Ian 2023
Tensiuni SUA-China: un pilot din armata americană a fost plătit pentru a antrena piloți chinezi

Guvernul SUA l-a acuzat pe fostul pilot al armatei marine, Daniel Duggan că a primit peste 100.000 de dolari pentru a-i învăța pe aviatorii chinezi cum să aterizeze pe portavioane. Un rechizitoriu nesigilat, depus în Districtul Columbia din SUA, susține că australianul naturalizat a primit 12 plăți de 9.900 de dolari sau de 9.500 de dolari, încasările care sunt justificate adesea prin sintagma „antrenament de dezvoltare personală”, anunță The Guardian.

Se spune că plățile au fost făcute de o companie fără nume din China care, potrivit guvernului SUA, „a achiziționat echipament militar și date tehnice pentru guvernul și armata RPC”. Noile detalii din rechizitoriu susțin că Duggan, în vârstă de 54 de ani, a negociat condițiile serviciului său și a scris într-un e-mail din septembrie 2012, în timp ce se afla în China, că „a sperat ca elevii săi să fie pregătiți pe viață ca urmare a serviciilor prestate”.

Duggan este acuzat că a furnizat pregătire militară piloților chinezi la o academie de zbor de testare din Africa de Sud, care le cere profesorilor să aibă „cunoștințe și experiență în aviația navală care respectă standardele NATO”. Rechizitoriul deschis susține, de asemenea, că Duggan a negociat direct cu un cetățean chinez pentru a furniza servicii suplimentare unei entități deținute de stat.

„Aceste servicii au inclus evaluarea stagiarilor din rândul piloți militari, testarea echipamentelor legate de aviația navală și instrucțiuni privind tacticile, tehnicile și procedurile asociate cu lansarea și aterizarea pe un portavion naval”, se arată în rechizitoriu.

„Nici Duggan și nici unul dintre conspiratorii săi nu au solicitat o licență de la guvernul Statelor Unite pentru a furniza servicii de apărare oricărui cetățean străin.”

Duggan se confruntă cu patru acuzații, inclusiv conspirație pentru fraudarea Statelor Unite prin conspirație pentru a exporta ilegal servicii de apărare în China, conspirație pentru spălarea banilor și două acuzații de încălcare a Legii privind controlul exporturilor de arme și a reglementărilor privind traficul internațional de arme.

Duggan a fost arestat de poliția federală australiană într-un oraș regional din New South Wales pe 21 octombrie, la cererea FBI. În decembrie, guvernul australian a aprobat o cerere de extrădare a lui Duggan în SUA pentru a fi acuzat.

Avocatul lui Duggan, Dennis Miralis, a declarat anterior că pilotul în vârstă de 54 de ani se va lupta cu orice cerere de extrădare și își menține cu hotărâre nevinovăția. „El neagă că a încălcat vreo lege americană, orice lege australiană, orice lege internațională”, a spus Miralis în decembrie.

Autoritățile americane cred că Duggan, cunoscut și sub numele de Ding San Xing, Din San Qing, DSQ sau Ivan, a oferit „servicii dein domeniul aviație în China”. Documentul dezvăluie că Departamentul de Stat al SUA i-a trimis un e-mail lui Duggan încă din 2008 pentru a-i spune că trebuie să solicite o autorizație scrisă pentru a oferi instruire unei forțe aeriene străine.

În decembrie 2010, autoritățile americane susțin că proprietarul afacerii din China a declarat că Duggan va susține o prezentare intitulată Personal Development Training: The Fighter Pilot’s Guide to Mission Success. Săptămâni mai târziu, se presupune că a primit o plată de 9.500 de dolari.

În martie 2011, Duggan este acuzat că a redactat „o evaluare pe mai multe pagini care a analizat aspecte ale programului de formare al portavionului din RPC și a propus serviciile legate de formarea transportatorilor de aviație”. O lună mai târziu a urmat o altă plată. Rechizitoriul susține că Duggan și alți opt co-conspiratori nenumiți au fost implicați în furnizarea de servicii militare piloților chinezi, inclusiv un fost ofițer al Marinei SUA. De asemenea, susține că o parte din grup a folosit informații false pentru a achiziționa un T-2 Buckeye din SUA pentru a fi folosit pentru antrenamente în Africa de Sud. Duggan și co-conspiratorii săi sunt acuzați că au încercat să fraudeze guvernul SUA prin „înșelăciune, artizanat, înșelăciune și mijloace necinstite”. Donald Rothwell, profesor de drept internațional la Universitatea Națională Australiană, a spus că ancheta și rechizitoriului a scos la iveală o „anchetă penală detaliată” a autorităților americane. „Duggan a fost cetățean american până la un moment dat în 2012, când a dobândit cetățenia australiană și, prin urmare, este supus aplicării acestor legi americane pentru comportamentul în China și Africa de Sud în perioada în care a fost cetățean american”, a spus Rothwell. Arestarea lui Duggan a coincis cu avertismentele autorităților australiene și britanice cu privire la practica ca foștilor piloți militari să li se ofere contracte profitabile pentru a instrui piloți în China. Soția lui Duggan, Saffrine Duggan, a descris anterior acuzațiile drept „nedreptate motivată politic”, argumentând că soțul ei este o „victimă a disputei politice a guvernului Statelor Unite cu China”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră