Tehnologia viitorului: cultivăm plante în Spațiu pentru a hrăni oamenii pe Pământ

20 Dec 2022
Tehnologia viitorului: cultivăm plante în Spațiu pentru a hrăni oamenii pe Pământ

Ținând cont de criza climatică face ca multe plante să fie mai dificil de cultivat, unii oameni de știință și antreprenori caută soluții dincolo de planeta noastră, anunță CNN.

Startup-ul StarLab Oasis din Abu Dhabi, o extensie a companiei texane Nanoracks, vrea să cultive semințe în spațiul cosmic pentru a dezvolta soiuri de plante care să poată supraviețui pe un Pământ mai puțin ospitalier. În 2023, StarLab Oasis se așteaptă să-și trimită primele semințe pe orbită.

De la boabe de soia la quinoa, semințele cresc diferit în spațiu decât pe uscat. Fără atracția gravitațională a Pământului, plantele se luptă sădezvolte u n mod în care să crească și sunt, de asemenea, expuse la radiații cosmice. Acest lucru poate face ca semințele să sufere mutații, ceea ce poate duce la soiuri de plante noi, mai robuste sau mai productive - cum ar fi culturile rezistente la secetă care pot crește în condiții saline.

Trimiterea semințelor în spațiu va ajuta „durabilitatea, schimbările climatice și securitatea alimentară pe Pământ”, a spus Allen Herbert, cofondatorul StarLab Oasis, pentru CNN Business. „Spațiul este un loc în care ai resurse limitate, energie limitată, spațiu limitat. Este locul perfect pentru a face cercetare și aceeași tehnologie poate fi adusă imediat înapoi pe Pământ.”

Plantele au fost supuse reproducerii prin mutații - expunând o specie la substanțe chimice sau radiații - pe Pământ încă din anii 1920, explică cercetătorul de plante al StarLab Oasis, Connor Kiselchuk, iar în anii 1960 a început să fie aplicat în spațiul cosmic.

China a trimis semințe pe orbită încă din anii 1980, ceea ce a dus la folosirea de noi soiuri de culturi de către fermierii săi. În 2022, Agenția Internațională pentru Energie Atomică și Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură au lansat pentru prima dată semințe în spațiu, cu scopul de a dezvolta culturi care să reziste la schimbările climatice.

Herbert spune că StarLab Oasis va fi unul dintre primii care vor comercializa procesul. Planifică să colaboreze cu mai multe companii, agenții spațiale, universități și organizații non-profit, pentru a trimite semințe în spațiu fie în scopuri de cercetare, fie în scopuri comerciale. Rămâne la latitudinea clienților să decidă dacă le vor crește comercial și le vor vinde, adaugă el.

O organizație non-profit cu care lucrează în prezent este Centrul Internațional pentru Agricultură Biosalină cu sediul în Dubai, care urmărește să crească toleranța la soluție salină și la secetă a culturilor precum quinoa, explică Kiselchuk.

Pentru început, StarLab Oasis va trimite semințe către Stația Spațială Internațională (ISS) unde vor fi cultivate de astronauți, dar scopul său pe termen lung este să le trimită către o stație spațială comercială, numită Starlab, care urmează să fie operațională în 2027. Când se vor întoarce pe Pământ, vor fi germinate fie de către client, fie într-un laborator StarLab Oasis unde vor fi testate pentru a determina cum se descurcă în medii specifice, cum ar fi seceta sau căldura intensă.

StarLab Oasis, care a fost fondat în 2021, are în prezent cinci angajați și urmează să se extindă anul viitor. Este susținut de Biroul de Investiții din Abu Dhabi (ADIO) din Emiratele Arabe Unite (UAE), ca parte a unui program de 41 de milioane de dolari pentru creșterea producției de alimente în medii aride. Acest lucru ar putea beneficia Emiratele Arabe Unite, care importă în prezent până la 90% din alimentele sale.

„(StarLab Oasis) este un proiect extrem de ambițios și interesant, care va oferi acces la potențialul științific al spațiului în dezvoltarea tehnologiilor agricole pentru o lume cu resurse limitate”, spune Abdulla Abdul Aziz AlShamsi, director general interimar al ADIO.

Alte stiri din Externe

Ultima oră