O analiză POLITICO arată că peste 200 de milioane de vaccinuri anti-coronavirus au fost aruncate.
Cel puțin 215 milioane de doze de vaccinuri anti-COVID-19 achiziționate de țările UE în apogeul pandemiei au fost de atunci aruncate la o costul estimat pentru contribuabil la 4 miliarde de euro, arată o analiză a POLITICO. Și asta este aproape sigur o subestimare.
De când primele vaccinuri împotriva coronavirusului au fost aprobate la sfârșitul anului 2020, țările UE au primit în mod colectiv 1,5 miliarde de doze (mai mult de trei pentru fiecare persoană din Europa). Multe dintre acestea se află acum în gropile de gunoi de pe tot continentul.
Calculele bazate pe datele disponibile arată că țările UE au aruncat în medie 0,7 doze pentru fiecare membru al populației lor. În topul scalei se află Estonia, care a păstrat mai mult de o doză pe locuitor, urmată îndeaproape de Germania, care a aruncat și cel mai mare volum brut de doze.
Dacă această rată medie a deșeurilor este proiectată în restul UE, aceasta ar fi egală cu peste 312 milioane de vaccinuri distruse.
Nu este ușor să descoperi câte vaccinuri au fost aruncate. Guvernele, inclusiv a doua cea mai populată țară a UE Franța, sunt reticente în a dezvălui amploarea dozelor aruncate.
Calculele POLITICO se bazează pe cifre din 19 țări europene — 15 care ne-au furnizat cifre directe și patru în care volume au fost raportate în presa locală. Unele cifre datează din luna aceasta; cele mai vechi vin din decembrie 2022.
Trecerea timpului înseamnă că cifrele pe care le-am primit sunt subestimate, cu numărul real de vaccinuri aruncate probabil mult mai mare.
Germania, de exemplu, și-a furnizat cifrele privind deșeurile către POLITICO în iunie; la acea vreme avea încă 120 de milioane de vaccinuri depozitate. De atunci, producătorii de vaccinuri au introdus versiuni mai noi care sunt adaptate la cele mai recente variante de coronavirus, făcând injecțiile mai vechi depășite și cel mai probabil să fi fost aruncate.
POLITICO estimează valoarea celor 215 milioane de vaccinuri risipite la peste 4 miliarde EUR, pe baza prețurilor vaccinurilor raportate în mass-media (nu au fost făcute publice). Pentru țările care au raportat doar numărul total de vaccinuri distruse, fără a-l defalca pe tip de vaccin, POLITICO a folosit un preț mediu ponderat de 19,39 EUR calculat din datele furnizate de țările care au furnizat o defalcare
Multe dintre vaccinurile în cauză au fost achiziționate în apogeul pandemiei în 2021, când UE, SUA și Marea Britanie se luptau pentru a asigura un număr limitat de doze. În acea perioadă frenetică, UE a încheiat cel mai mare contract unic pentru achiziționarea a 1,1 miliarde de doze de la Pfizer și BioNTech.
Este ușor să uiți cât de incerte au fost lucrurile în 2021, iar acordul UE a fost lăudat la acea vreme. Dar atât dimensiunea, cât și momentul acordului s-au dovedit a fi problematice. Țările au fost obligate să cumpere doze chiar dacă pandemia s-a diminuat, în timp ce eforturile de a dona excesul de lovituri către țările terțe au fost împiedicate de scăderea cererii și a problemelor de logistică.
Repercusiunile sunt mai mult decât financiare. Întrebările legate de modul în care a fost negociat marele contract Pfizer au fost legate de Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, New York Times raportând că șeful UE a făcut schimb de mesaje cu CEO-ul Pfizer în perioada premergătoare acordului.
Contractul a fost deja renegociat de Comisia Europeană sub presiunea țărilor UE care suferă de un exces de vaccinuri. Atât Polonia cât și Ungaria au încetat să accepte vaccinuri și sunt dați în judecată de către Pfizer pentru neplata. În România, procurorii doresc să ridice imunitatea fostului prim-ministru și a doi foști miniștri ai sănătății, susținând că achizițiile excesive de vaccinuri au cauzat prejudicii de peste 1 miliard de euro pentru statul.
Între timp, dozele de vaccin vor continua să vină, contractul revizuit cu Pfizer blocând țările europene să cumpere vaccinuri până cel puțin în 2027.
❌Scandale des contrats d’achat des vaccins #Covid :
— Virginie Joron (@v_joron) December 18, 2023
“Au moins 215 millions de doses de vaccins COVID-19 achetées par les pays de l'UE au plus fort de la pandémie ont depuis été jetées à un coût estimé pour le contribuable à 4 milliards d'euros, révèle une analyse de POLITICO.… pic.twitter.com/EmhWX6UuQi