Țările occidentale dezvăluie o amplă campanie de spionaj cibernetic desfășurată de Rusia care vizează sprijinul pentru Ucraina

22 Mai 2025
Țările occidentale dezvăluie o amplă campanie de spionaj cibernetic desfășurată de Rusia care vizează sprijinul pentru Ucraina

Unsprezece țări occidentale au acuzat miercuri o unitate a serviciului de informații militare ruse, cunoscută sub numele de „Fancy Bear”, că a desfășurat o campanie de spionaj cibernetic pe parcursul a peste doi ani. Țintele atacurilor au fost instituții guvernamentale și companii private din domeniile apărării, transporturilor și tehnologiei, implicate în furnizarea de ajutor Ucrainei. Campania s-a intensificat după invazia rusă din februarie 2022 și a vizat inclusiv organizații din România, SUA, Germania și alte state europene, scrie Politico

Atacurile s-au intensificat după invazia Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022. Unsprezece țări occidentale au acuzat miercuri un cunoscut grup de hackeri ai serviciului de informații militare ruse de vizarea unor firme din domeniile apărării, transporturilor și tehnologiei, implicate în sprijinirea Ucrainei.

Statele Unite, Regatul Unit, Germania, Cehia, Polonia, Australia, Canada, Danemarca, Estonia, Franța și Țările de Jos au emis o declarație comună în care denunță o campanie sponsorizată de statul rus, care a vizat organizații implicate în „coordonarea, transportul și livrarea ajutorului străin către Ucraina”.

Țările semnatare acuză Unitatea 26165 a serviciului de informații militare ruse — cunoscută în lumea securității cibernetice sub numele de „Fancy Bear” — că a desfășurat această campanie de peste doi ani, folosind tactici precum e-mailuri frauduloase și parole furate.

Hackerii ruși implicați în campanie au atacat instituții guvernamentale și companii private din domeniile apărării, transporturilor, industriei maritime, managementului traficului aerian și tehnologiei informației.

Declarația precizează că organizații din aceste sectoare, situate în Bulgaria, Cehia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Moldova, Țările de Jos, Polonia, România, Slovacia, Ucraina și Statele Unite, au fost vizate.

Țările occidentale leagă explicit campania cibernetică de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, afirmând că atacurile s-au intensificat după februarie 2022.

„Pe măsură ce forțele ruse nu și-au atins obiectivele militare, iar țările occidentale au furnizat ajutor pentru apărarea teritorială a Ucrainei, Unitatea 26165 și-a extins țintele către entități logistice și companii tehnologice implicate în livrarea de asistență,” se arată în comunicat.

Deși mai multe grupuri de hackeri ruși și-au intensificat activitatea în acea perioadă, Unitatea 26165 s-a concentrat pe spionaj — vizând inclusiv camere de supraveghere conectate la internet de la punctele de frontieră ale Ucrainei și cel puțin o organizație implicată în sistemele industriale de control feroviar, afirmă țările occidentale.

Unitatea 26165 a fost anterior sancționată de Uniunea Europeană pentru atacul informatic asupra Bundestagului german în 2015. Grupul este, de asemenea, implicat în atacurile asupra Comitetului Național Democrat al SUA în 2016, precum și în compromiterea conturilor de e-mail ale Partidului Social-Democrat al cancelarului Olaf Scholz în 2022 și 2023.

Mai recent, Franța a acuzat aceeași unitate că s-ar fi aflat în spatele atacurilor cibernetice împotriva campaniei electorale a lui Emmanuel Macron din 2017.

Alte stiri din Externe

Ultima oră