Țările baltice au cerut răspunsuri de la Beijing după ce un înalt diplomat chinez a pus sub semnul întrebării suveranitatea fostelor state sovietice

23 Apr 2023
Țările baltice au cerut răspunsuri de la Beijing după ce un înalt diplomat chinez a pus sub semnul întrebării suveranitatea fostelor state sovietice

Ambasadorul Chinei în Franța, Lu Shaye, a declarat că fostele republici sovietice nu au „statut efectiv” în dreptul internațional. Comentariile sale au înfuriat cele trei state baltice, care sunt foste republici sovietice și actuale membre ale Uniunii Europene, scrie SouthChina.

Estonia, Letonia și Lituania au cerut răspunsuri de la Beijing, după ce un înalt diplomat chinez a pus sub semnul întrebării suveranitatea statelor post-sovietice.

Într-un interviu acordat rețelei franceze TF1, Lu Shaye, ambasadorul Chinei în Franța, a declarat că fostele republici sovietice nu au „statut efectiv” în dreptul internațional.

„În dreptul internațional, aceste țări din fosta Uniune Sovietică nici măcar nu au statut efectiv în dreptul internațional, deoarece nu există un acord internațional care să le materializeze statutul de țară suverană”, a spus Lu, într-un interviu difuzat vineri.

Comentariile sale au stârnit furie în statele baltice, toate trei foste republici sovietice și actuale membre ale Uniunii Europene.

Fiecare țară îl va convoca pe cel mai înalt diplomat chinez în capitalele lor, a declarat Edgars Rinkēvičs, ministrul de externe leton.

„Ținând cont de declarațiile inacceptabile ale ambasadorului chinez în Franța cu privire la dreptul internațional și suveranitatea națională, Ministerul Afacerilor Externe al Letonia l-a chemat luni pe responsabilul cu afaceri autorizat al Ambasadei Chinei la Riga pentru a oferi explicații. Acest pas este coordonat cu Lituania și Estonia”, a scris Rinkēvičs pe Twitter.

El a spus mai devreme că remarcile sunt „complet inacceptabile” și că Riga a cerut „o explicație din partea chineză și [o] retragere completă a acestei declarații”.

Conflictul are loc înaintea reuniunii miniștrilor de externe ai UE, luni, la Luxemburg, la care vor fi discutate relațiile UE-China.

De asemenea, vine într-un moment în care membrii UE sunt împărțiți dacă să continue să se sprijine pe China pentru a ajuta la stoparea invaziei Rusiei asupra Ucrainei.

"Dacă cineva încă se întreabă de ce statele baltice nu au încredere în China pentru a „intermedia pacea în Ucraina”, iată un ambasador chinez care susține că Crimeea este rusă, iar granițele țărilor noastre nu au nicio bază legală”, a scris ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis.

Margus Tsahkna, ministrul de externe al Estoniei, a declarat pentru presa locală Delfi că „este trist că un reprezentant al Republicii Populare Chineze are astfel de opinii. O astfel de poziție este de neînțeles.”

În același interviu, Lu a ocolit răspunsul când a fost întrebat dacă Crimeea – un teritoriu ucrainean anexat de forțele ruse – face parte din Ucraina.

„Depinde de modul în care percepeți problema”, a spus Lu, adăugând atunci când a fost presat de jurnalistul Darius Rochebin că „nu este atât de simplu” și că Crimeea a fost „rusă la început”.

China a recunoscut oficial granițele Ucrainei – inclusiv Crimeea – în decembrie 1994, ca parte a unui acord de denuclearizare prin care Kievul a renunțat la cel de-al treilea arsenal nuclear ca mărime din lume în schimbul asigurărilor de securitate din capitale, inclusiv Beijing.

Ambasadorul Ucrainei în Franța a răspuns spunând că „nu există loc pentru ambiguitate, Crimeea este Ucraina”.

„Întrebarea test „Cine deține Crimeea?” este revelatoare ca de obicei. Data viitoare va fi bine să extindem „cine deține Vladivostok?””, a adăugat Vadym Omelchenko într-o postare pe Twitter.

Alte stiri din Externe

Ultima oră