Ambasadorul Chinei în Franța a declarat că fostele republici sovietice nu au „statut efectiv” în dreptul internațional

23 Apr 2023
Ambasadorul Chinei în Franța a declarat că fostele republici sovietice nu au „statut efectiv” în dreptul internațional

Într-un interviu cu jurnalistul francez Darius Rochebin, ambasadorul chinez în Franța Lu Shaye a spus că țările fostelor sovietice „nu au un statut efectiv în dreptul internațional”, scrie TVPWorld

„În dreptul internațional, chiar și aceste țări din fosta Uniune Sovietică nu au statutul efectiv, deoarece nu există un acord internațional care să le materializeze statutul de țări suverane”, a spus el.

„El neagă însăși existența unor țări precum Ucraina, Lituania, Estonia, Kazahstan etc.”, a scris pe Twitter Antoine Bondaz, expert la Fundația pentru Cercetare Strategică din Paris.

Întrebat dacă crede că Crimeea aparține Ucrainei, ambasadorul chinez a spus că „depinde de modul în care percepeți problema”, adăugând că „nu este atât de simplu”. El a mai spus că Crimeea a fost „rusă la început”, fără a preciza ce a vrut să spună prin „început”. Ucraina nu a comentat încă această problemă.

La începutul acestei luni, însă, ambasadorul Chinei în Uniunea Europeană (UE), Fu Cong, a minimalizat parteneriatul ruso-chinez. În ciuda refuzului Chinei de a denunța agresiunea rusă împotriva Ucrainei, Fu a spus că patria sa nu este de partea Rusiei în război.

Ambasadorul chinez la UE a adăugat că relația dintre Beijing și Moscova a fost „interpretată greșit în mod deliberat”.

El a respins, de asemenea, o declarație din februarie a secretarului de stat american Anthony Blinken, potrivit căreia China ia în considerare să furnizeze Rusiei arme.

Cu toate acestea, în martie, guvernul SUA a confirmat că muniția chineză a fost folosită în Ucraina, probabil trasă de forțele ruse.

Alte stiri din Externe

Ultima oră