Hotelurile, cafenelele, restaurantele sunt mult mai scumpe, la fel și alimentele, alcoolul sau tutunul. Media prețurilor de consum din Germania este doar cu 1,5% peste media UE.
În afară de Polonia și Cehia, prețurile din majoritatea țărilor vestice din UE sunt mai mari decât în Germania.
Conform portalului lvz.de, vina pentru această poziție aparține țărilor din Est. ”Un coș reprezentativ de cumpărături costă doar 48% în Bulgaria, față de cât ar costa în Germania, doar 54% în România și 61% în Turcia”, scrie sursa citată.
România se clasează astfel pe locul 2 în topul celor mai ieftine țări din UE. ”Deși a fost în pragul falimentului, Grecia rămâne cu prețuri ridicate, 86% din media UE. În timp ce viața în țările sudice, Portugalia (81%) și Spania (93%) este mai ieftină decât media UE”.
Polul opus începe cu Italia, unde prețurile sunt cu 1,9% mai mari decât cele din Germania. Conform Eurostat, hotelurile și restaurantele germane sunt cu 3% mai ieftine decât media UE, în timp ce în Italia prețurile sunt cu 9% mai mari.
Cele mai scumpe țări din UE sunt în Scandinavia. Danemarca este liderul prețurilor din UE, cu 38% peste medie, urmată de Suedia 25% și Finlanda 23%.
Și mai scumpe sunt două țări non-UE. Prețurile în Norvegia sunt cu 48% peste media UE, în timp ce Elveția se detașează cu 54%.
Pentru turiști, aceste diferențe sunt rapid sesizabile. Un euro german valorează doar 74 de cenți în Danemarca și 70 în Norvegia. ”Cea mai costisitoare destinație turistică din Europa este Elveția. Aici un euro german valoreaza doar 57 de cenți, în timp ce în Turcia, un euro german este echivalentul a 1,55 euro”.
Uriaș e abisul și la prețurile pentru alcool și tutun. Dacă Bulgaria este cu 42% sub media UE, Irlanda are prețuri cu 70% mai mari. Experții susțin că diferența provine din sistemul diferit de impozitare.
Chiar și așa, nici măcar Irlanda nu se compară cu Norvegia, unde prețurile la alcool și tutun sunt de 239% , raportat la media UE.