Cele treizeci și unu de M1 Abrams nu vor fi livrate timp de câteva luni, dar decizia președintelui american constituie o inversare majoră și a făcut posibilă deblocarea ajutorului Germaniei, scrie Le Monde.
Unitatea aliaților Kievului înainte de toate, dincolo de evaluările militare: această prioritate strategică este cea care l-a împins pe Joe Biden, împotriva sfatului inițial al Pentagonului, să accepte livrarea tancurilor M1 Abrams în Ucraina. Președintele american a confirmat miercuri, 25 ianuarie, că țara sa va furniza Ucrainei treizeci și unu de astfel de tancuri, un număr echivalent cu un batalion ucrainean complet. Dar vor trece „luni, mai degrabă decât săptămâni”, potrivit unui înalt oficial al administrației, înainte ca echipamentul să ajungă în prima linie. Probabil că nici măcar nu vor realiza acest lucru în 2023.
Pe de altă parte, un program de formare pentru specialiștii ucraineni ar trebui să înceapă cât mai curând posibil. Abrams va fi achiziționat prin Inițiativa de asistență pentru securitate a Ucrainei a Departamentului de Apărare al SUA, mai degrabă decât să fie pur și simplu luate din stocurile deja existente. Acest tanc este considerat un bun principal al armatei SUA. Dar utilizarea sa nu vine de la sine. Este nevoie de o inițiere de vârf, atât pentru a reuși să-i stăpânească folosirea într-un teatru de război, cât și pentru a-i asigura întreținerea continuă.
Tancurile nu pot avansa mult timp singure. Acestea trebuie susținute în spate de un lanț de aprovizionare, de la camioanele de întreținere până la realimentare. Statele Unite vor furniza în special opt tancuri de recuperare M88, pentru a însoți tancurile Abrams. În ciuda acestor rezerve și a unui program de livrare care nu corespunde urgenței momentului pentru Kiev, aceasta este o adevărată întoarcere a situației, după săptămâni de considerații pur tehnice și operaționale la tancurile Abrams. Acest nou angajament nu constituie o schimbare de paradigmă în ajutorul militar american – 27 de miliarde de dolari (24,7 miliarde de euro) de la începutul conflictului – ci un pas înainte, încă de neconceput în urmă cu câteva luni.
Arbitrajul de la Casa Albă, făcut public la ziua de naștere a președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, are în esență un scop politic. Aceasta a fost de a oferi Germaniei angajamente suplimentare, astfel încât cancelarul Olaf Scholz să poată depăși blocajele interne din cauza tancurilor Leopard - el a anunțat că va livra 14 tancuri.