Talibanii interzic lansatoarele de rachete în parcurile de distracții

03 Feb 2022
Talibanii interzic lansatoarele de rachete în parcurile de distracții

Lansatoarele de rachete au fost interzise în parcurile de distracții,în timp ce talibanii încearcă să-și îmbunătățească imaginea.
Avertismentul a fost emis după ce un videoclip cu luptători care se distrau în mașinuțele electrice a devenit viral după preluarea Afganistanului în august anul trecut.

 

Luptătorii talibani nu vor mai avea voie să-și poarte armele în parcuri de distracții din Afganistan, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al grupului, în timp ce noii conducători ai țării încearcă să-și îmbunătățească imaginea.

„Mujahedinii din Emiratul Islamic nu au voie să intre în parcurile de distracții cu arme, uniforme militare și vehicule”, a declarat Zabihullah Mujahid, principalul purtător de cuvânt al talibanilor, pe Twitter.

„(Ei) sunt obligați să respecte toate regulile și reglementările parcurilor de distracție”.

După preluarea țării de către grup în august anul trecut, luptătorii talibani s-au înghesuit în parcuri de distracții și facilități de divertisment din toată țara, fotografiile cu luptători cu arme care se plimbau cu mașini cu bara de protecție sau cu hidrobiciclete au devenit virale online.

Unul a fost fotografiat cu un lansator de grenade cu propulsie de rachetă (RPG) stând pe o plimbare cu nava pirat într-un parc de distracții. Pentru mulți tineri luptători care și-au petrecut viața luptând o insurgență de două decenii împotriva guvernului susținut de SUA, a fost primul lor gust de viață într-o țară care nu mai era în război. Imagine substituent pentru videoclipul de pe youtube: BdjEwqzveos

 

Talibanii încearcă să arate o latură mai blândă

Aflați într-unul dintre cele mai mari parcuri de distracții din Kabul și într-un parc pe malul apei din lacul de acumulare Qargha, la periferia vestică a orașului, mai mulți luptători au declarat pentru Reuters că nu au fost niciodată în capitală înainte de preluarea talibanilor din 15 august.

După ce au crescut în zonele rurale, mulți erau dornici să se distreze în parcuri de distracție înainte de a se întoarce la sarcinile din țară. Dar, pe măsură ce grupul a făcut tranziția de la războiul de gherilă la conducerea unei țări, a încercat să arate o latură mai blândă în comparație cu conducerea lor brutală între 1996 și 2001, când a impus o viziune austeră a islamului, care includea interzicerea televiziunii și a zmeelor .

Chiar dacă încearcă să proiecteze o imagine mai moderată de data aceasta, a reintrodus segregarea de gen în educație, studentele fiind separate de bărbați, pe măsură ce universitățile publice se redeschid după o închidere de șase luni.

Temerile au crescut și în legătură cu o potențială represiune a disidenței, purtătorul de cuvânt al Națiunilor Unite pentru drepturile omului afirmând că rapoartele indică că există un model tot mai mare de arestări arbitrare în Afganistan.

Miercuri, un editor afgan a declarat că, în urma unei proteste, talibanii au eliberat două jurnaliste reținute la începutul acestei săptămâni. Talibanii nu au recunoscut că au reținut femeile.

Între timp, o criză umanitară crește în urma suspendării majorității ajutorului extern acordat guvernului taliban, care nu a fost recunoscut la nivel internațional.

 

Sursa: The Telegraph

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră