Președintele francez face apel la „responsabilitatea” tuturor de a reduce consumul țării cu 10% pentru a evita tăierea gazelor și a electricității, scrie HuffingtonPost.
„Mobilizarea generală”. Așa a rezumat Emmanuel Macron eforturile pe care le cere francezilor în materie de energie pentru a evita sa ramână fără combustibil în această iarnă și tăierea de gaze și electricitate.
În cadrul unei conferințe de presă organizată luni, 5 septembrie, la Elysée, după un schimb prin videoconferință cu cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez a dezvăluit cele trei etape ale strategiei sale naționale de „petrece iarna”.
"Cea mai bună energie este cea pe care nu o consumăm”, a rezumat Emmanuel Macron, care își stabilește obiectivul țării „de a economisi 10% din ceea ce consumăm de obicei ”. „Se poate face printr-o serie de gesturi simple”, asigură șeful statului.
Mai întâi, reduceți aerul condiționat în această perioadă „fierbinte” și apoi setați încălzirea interioară la maximum 19 grade când sosește iarna. Acest „plan de mobilizare activă” vizează pe toată lumea: clădiri publice, comunități, persoane fizice și companii din fiecare sector de activitate. „Fiecare dintre voi are rolul lui de jucat”, a insistat președintele pe un aer care amintește de cel al crizei Covid-19 în care a stabilit liniile principale și „miniștrii care vor re-preciza” detaliul aplicării măsurilor.
„Suntem în război”
Președintele Republicii consideră că acest „plan de sobrietate” trebuie să permită „să se evite ceva mai coercitiv sau chiar o raționalizare”. Ca și pe vremea Covid-19, el anunță că se vor organiza conferințe de presă săptămânale pentru a ține populația la curent cu nivelul stocurilor și ajustarea măsurilor, dacă este cazul.
Dacă acest pas de „sobrietate voluntară” nu funcționează, atunci guvernul său ar putea trece la constrângerile energetice, a spus el, fără a oferi detalii despre natura acestor constrângeri. În fine, dacă aceste constrângeri nu ar fi suficiente, atunci am trece la a treia etapă, cea a „planului de raționalizare” pentru evitarea tăierilor.
„Dacă toți suntem responsabili, totul sugerează că nu vom atinge aceste praguri”, a precizat președintele care „preferă să înceapă cu libertate și responsabilitate”, afirmând, ca pe vremea Covid: „Suntem în război. În războiul energetic”.
"Si la responsabilité collective n’est pas au rendez-vous alors on ira vers des mesures de rationnements et de sobriété contrainte".
— Pierre Gentillet (@Pierre_GTIL) September 5, 2022
Comme si c’était la faute des français ! Qui a fermé Fessenheim? Qui a décrété des sanctions contre la Russie?
Quel culot !pic.twitter.com/Mml8hYk0AG