„Fără legătură cu Gaza”, potrivit Washingtonului
Livrările americane de obuze de artilerie standard NATO către Kiev au scăzut „cu peste 30%” de la începutul războiului Israelului împotriva Hamas în Gaza, pe 7 octombrie, a declarat oficialul ucrainean. „ Ei (oficialii americani) ne-au spus că acest lucru nu va influența angajamentele (ale Statelor Unite), dar o face”, a spus el. Washington, însă, neagă. Un înalt oficial american al apărării, citat sub condiția anonimatului de ABC News, a explicat că reducerea livrărilor de muniții nu are „absolut nimic de-a face cu ceea ce se întâmplă în Gaza”. Planurile prezidențiale „încep să fie puse în aplicare cu săptămâni înainte, așa că nu există nicio legătură între ceea ce se întâmplă în Gaza și ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a asigurat el.
Dificultățile privind furnizarea de arme Ucrainei au început de fapt înainte de 7 octombrie, pe un fundal de scepticism tot mai mare în rândul opiniei publice americane și nemulțumire în rândul parlamentarilor republicani, care ocupă majoritatea locurilor în Camera Reprezentanților. Sub conducerea noului lor președinte, Mike Johnson, au amânat deja de mai multe ori un nou acord privind ajutorul acordat Ucrainei. La Kiev, Lord Austin a anunțat într-adevăr un plic suplimentar de 100 de milioane de dolari, dar această sumă este în realitate destul de modestă față de cele anterioare și corespunde finanțării deja votate de Congres.
Cu siguranță include livrarea unui număr nespecificat de obuze de artilerie de 155 mm care respectă standardele NATO, pentru a furniza zecile de tunuri remorcate și tunuri autopropulsate livrate de Occident la Kiev. Dar acest război de mare intensitate consumă foarte mult acest tip de calibru folosit pe câmpul de luptă. În urmă cu câteva luni, New York Times a raportat cifra de 10 milioane de obuze trase de ruși într-un an - sau mai mult de 25.000 în fiecare zi, în medie...
Rusia, care avea stocuri vaste care datează din epoca sovietică înainte de război, este pe cale să producă două milioane de obuze pe an - mai mult decât producția europeană și americană la un loc -, a adăugat cotidianul american. Cu siguranță, având în vedere focul declanșat în fiecare zi în Ucraina, acest lucru nu este suficient, de partea rusă, pentru a-și reface stocurile, dar Moscova poate conta pe ajutorul aliatului său nord-coreean. Potrivit armatei sud-coreene, Phenianul ar fi livrat deja Rusiei un milion de obuze de 152 mm.
Ajutor european
Vizavi, occidentalii riscă să urmeze cu greu. Iar grija nu vine doar din America. Pe 14 noiembrie, Uniunea Europeană a recunoscut că nu își va atinge obiectivul de a livra un milion de muniții Ucrainei în 2023. „Milionul nu va fi atins, trebuie să presupunem”, a spus ministrul german al apărării, Boris Pistorius, chiar înainte de o întâlnire a celor 27 de miniștri ai apărării la Bruxelles. Până acum, Uniunea Europeană a furnizat Ucrainei aproximativ 300.000 de muniții de artilerie, folosind stocurile sale. Dar Kievul are nevoie de trei milioane de muniții pe an, când UE produce în prezent între 600 și 700.000, și poate un milion anul viitor, a explicat ministrul eston al Apărării, Hanno Pevkur, al cărui guvern a anunțat o finanțare de 280 de milioane de euro pentru furnizarea de obuze de 155 mm.
Desigur, cifrele nu sunt totul. Ucraina menține un avantaj esențial în duelurile de artilerie dintre ea și Rusia. Fără să menționăm măcar lansatoarele de rachete Himar americane, tunurile occidentale sunt de fapt atât mai precise, mai rapide și, în același timp, au o rază de acțiune mai mare decât echivalentele lor rusești. Acest avantaj le-a permis ucrainenilor, altfel bine informați pe teren de aliații lor occidentali, să prevaleze în timpul contraofensivei eșuate de vară asupra rușilor în ceea ce privește focul „contra-baterie”. Aceasta se referă la tragerea împotriva bateriilor inamicului, posibilă în special după o primă salvă a inamicului, cu condiția ca originea tragerii să poată fi identificată rapid.
Artileria rusă suferă astfel de o rată mare de uzură, care slăbește reînnoirea stocurilor sale de tunuri, chiar dacă tuburile ajung să se uzeze după un anumit număr de focuri trase. Faptul rămâne că masa de echipamente rusești este colosală. În fața acestui fapt, Ucraina are nevoie cu orice preț să-și mențină stocurile și să primească un flux continuu de muniții.